Fico lesöpörte az ellenzék tervezeteit

ellenzek
Pozsony |

A parlamenti képviselők megszavazták a Smer elnökének, Robert Ficónak a javaslatát, amelynek értelmében az első olvasatban lévő törvényekről a parlament csak a következő ülésen fog tárgyalni. Az, hogy lesz-e következő ülés, még azonban kérdéses.

A koalíció támogatta a volt miniszterelnök javaslatát, hogy a tegnap kezdődött parlamenti ülés programjából kihúzzák az első olvasatban levő javaslatokat. Ez azt eredményezi, hogy a főleg ellenzéki képviselők által beadott javaslatokról nem fognak dönteni a honatyák. Fico szerint erre azért van szükség, hogy több idő maradjon a költségvetés megtárgyalására. Az elnapolásnak az ún. lex Haščák is áldozatul esett: a módosításról, amely megtiltja az egészségügyben a keresztbirtoklást, a következő gyűlésen tárgyalnak majd a képviselők.

Ez az utolsó ülés?

S bár Fico javaslata lehetővé tette, hogy az ellenzéki javaslatokat a következő ülésen tárgyalják, egyelőre kérdéses, hogy a februári választás előtt erre sor kerül-e. Még egy parlamenti ülés ugyanis már nem szerepel a parlament honlapján feltüntetett programban. 

Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy 30 képviselői aláírás összegyűjtése után a parlament elnökének kötelessége összehívni az ülést. „Arról, hogy lesz vagy nem lesz ülés, nem a parlament elnöke, hanem a képviselők döntenek” – mondta a pártelnök. Az SaS képviselője, Janka Cigániková pedig kilátásba helyezte, hogy a rendkívüli ülés összehívását célzó aláírásgyűjtés még a nap végéig sikeres lehet.

Példa nélküli

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke precedens nélkülinek nevezte, hogy megszavazták Fico javaslatát. Mindemellett a Híd frakcióját nemrég elhagyó Peter Kresák alkotmányjogi szakértőn kérte számon, miért támogatta azt. Az ellenzék szerint ugyanis sérti a demokráciát.

„Ez a lépés az alkotmányos jogunk elleni támadás”

– közölte Matovič.

Fico szerinte tisztában volt azzal, hogy már nincs betervezve több parlamenti ülés, valamint azt is tudta, hogy a költségvetésről szóló vita péntekre volt betervezve. Simon Zsolt szerint a Híd képviselői a koalíciós szerződés lejárta után is úgy táncolnak, ahogy Robert Fico fütyül.

Kellemetlen javaslatok

Beblavý úgy véli, hogy a koalíciós partnerek által is támogatott javaslat célja, hogy a kormánypártoknak ne kelljen a számukra kellemetlen kérdésekben megnyilvánulniuk. Hozzátette: ha az ülés megnyitását a koalíciós pártok nem fogják támogatni, akkor az ellenzék újra összegyűjti az aláírásokat a rendkívüli ülés összehívását célzó beadványhoz.

„A Pentának ott van Fico, mögöttünk azonban az emberek állnak”

– mondja a Spolu elnöke.

Fico: Kezdik a kampányt

Fico az ellenzék vádjaira reagálva elmondta, a javaslata összhangban van mind az alkotmánnyal, mind a parlamenti tárgyalások szabályzatával. Arról, hogy az első olvasatban lévő törvényekről nem fognak szavazni, Fico szerint a koalíciós tanácson született megegyezés. Mint mondja, a Smer nem fogja támogatni az ellenzék kezdeményezte rendkívüli ülés megnyitását, szerinte az ellenzék csak saját, választás előtti kampányára használja ki a parlamentet. 

Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője lapunknak elmondta, ők sem fogják támogatni az ellenzék által indítványozott rendkívüli ülést.

„Már hónapokkal ezelőtt be volt jelentve, és ezt az ellenzék is tudta, hogy januárban nem lesz ülés, tehát teljesen felesleges új javaslatokat benyújtani. Ez a szokásjog”

– állítja Bastrnák. Hozzátette, az ellenzéki javaslatok többsége már korábban volt a parlament előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?