Bénes reméli, hogy a válogatottban is többet fog játszani

Bénes

Ijesztő sérülés, gyors felépülés, szerződés-hosszabbítás, listavezető pozíció a Bundesligában. Bénes László körül zajlik az élet. A doborgazi származású középpályással a Borussia Mönchengladbach remek szezonjáról és a válogatottbeli kilátásokról is beszélgettünk.

Múlt héten három évvel meghosszabbította szerződését a Mönchengladbachhal, így 2024-ig kötelezte el magát a klubhoz. Mit jelent ez önnek?

Nagyon örülök neki. Amikor tavasszal a másodosztályban szereplő Kielben voltam kölcsönjátékon, akkor is azt mondtam, az a célom, hogy rendszeresen játsszak, és fel legyek készülve arra, hogy a Bundesligában szerepeljek. Ez a szerződéshosszabbítás ezért nagyon sokat jelent számomra. Boldog vagyok, hogy még minimum négy és fél évig a Bundesliga egyik topcsapatában játszhatok.

A szerződéshosszabbítások általában azzal is járnak, hogy a klub jobb feltételeket kínál a játékosnak. Ez az ön esetében is így volt?

Igen, ha egy fiatal játékos hosszabbít, akkor jobb feltételeket kap. Ez természetesen nálam is így volt.

A válogatott szünet előtti utolsó bajnokin, a brémaiak elleni meccsen ráijesztett a szurkolókra, mert nagyon csúnyának tűnő bokasérülést szenvedett. Mi történt?

Amikor megrúgtak, pontosan az ideget találták el a bokámban. Még soha nem éreztem ilyesmit, azt hittem, nagyobb a baj. Két-három percig nem éreztem a lábam, nem is tudtam rálépni, nagyon fura volt. Lassan, ahogy jött vissza az érzés a lábamba, már jobb volt, de sajnos nem tudtam ott lenni a válogatottban, mert annyira gyorsan nem jöttem rendbe. Múlt szerdán kezdtem el újra a csapattal edzeni, örülök, hogy az Union Berlin elleni bajnokin már ott lehettem a keretben.

Ha nem is tarthatott a szlovák válogatottal, biztosan nézte a horvátországi és az azeriek elleni hazai Eb-selejtezőt. Hogyan látta ezeket a meccseket?

Bíztam benne, hogy egyenes ágon továbbjutunk a csoportból, de ez sajnos nem sikerült. Tudtuk, mi vár ránk Horvátországban, és hogy nyerni kellene Rijekában, hogy legyen esélyünk egyenesen kijutni az Eb-re. Az első félidőben minden úgy történt, ahogy eltervezte a csapat, de a második félidőben a horvátok jól kezdtek, és végül fordítottak. A másik meccsen, Azerbajdzsán ellen hoztuk a kötelezőt. Már rögtön a meccs után lehetett tudni, hogy a Nemzetek Ligája playoffjában Írországgal játszunk otthon, és ha nyerünk, akkor a bosnyák–északír párharc győzteséhez utazunk. Úgy gondolom, tovább lehet innen jutni. Az írek elleni mérkőzésnek szerintem nincs favoritja, nagyjából egy szinten van a két csapat, de számunkra előny, hogy otthon játszhatunk. A cél ugyanaz, mint az Eb-selejtezők előtt: kijutni az Európa-bajnokságra. 

Sokan úgy gondolják, főleg a Jordánia elleni felkészülési meccs óta, hogy önnek már stabilan kellene játszania a válogatottban, Pavel Hapaltól mégis csak epizódszerepeket kap. Hogyan érzi, milyen a pozíciója a szövetségi kapitánynál?

Egy játékosnak elsősorban az a dolga, hogy a klubjában jól szerepeljen, és ha ott jól teljesít, akkor van esélye a válogatottban is játszani. Örülök, hogy klubszinten most ilyen jól megy a játék, persze jobban örülnék, ha több lehetőséget kapnék a válogatottban. Ez rajtam is, de nyilván az edzőn is múlik, remélem, hogy a következő meccseken már lehetőséghez fogok jutni.

Beszélgetett valamikor hosszabban Hapallal arról, hogy milyen szerepet szán önnek a válogatottban, mennyire illik bele az ő koncepciójába?

Beszéltünk már néhányszor erről. Régebben azt szokta mondani, amikor még nem nagyon játszottam Gladbachban, hogy először a klubcsapatomban kell rendszeresen pályára lépnem, aztán lesz esélyem a válogatottban. Most, hogy már tényleg elkezdtem rendszeresen szerepelni a klubomban, reméltem, hogy többet fogok játszani a válogatottban is. Idáig ez nem így volt, de mindent megteszek azért, hogy esélyt kapjak.

Ez jogos érv lehetne, de Hapalnál is szerepelnek olyan játékosok, akik a klubjukban kevés lehetőséget kapnak…

Azt megértem, hogy akkor nem jutottam lehetőséghez a válogatottban, amikor a Gladbachban sem játszottam, mert hát fiatal játékos vagyok, még nincs mögöttem annyi meccs. De most, hogy elsők vagyunk a bajnokságban, megy a csapatnak, nekem is, remélem, ez változni fog, és a válogatottban is elkezdek játszani.

A szezon előtt nem beszélt számszerű elvárásokról a klubban, azt mondta, meccsről meccsre kell haladni. Azóta eltelt 12 forduló, és a Mönchengladbach vezeti a bajnokságot. Mi a sikerük titka?

A szezon előtt új edző érkezett, Marco Rose, akinek mindenki meg akarta mutatni, hogy helye van a kezdőben. Velem ugyanez volt a helyzet. Nagyon örültem, hogy mindjárt az első meccsen kaptam esélyt, amit ki is használtam. Boldog vagyok, hogy most már stabil játékosa vagyok a Gladbachnak, az pedig szuper érzés, hogy egy ilyen erős bajnokságban az első helyen vagyunk. Tudjuk, hogy ez bármikor változhat, ne felejtsük el, hogy a mezőnyben ott van a Bayern München, amely évről évre megnyeri a bajnokságot. De ahogy mondom is állandóan, a célunk mindig a következő meccset hozni, és minél tovább az első helyen maradni.

A bajnokság elején az első három meccsen egy győzelem, egy döntetlen, egy vereség volt a mérlegük, azóta viszont kilenc mérkőzésből csak kettőt veszítettek el, hetet megnyertek. 

A bajnokság kezdetekor még csak egy hónapja voltunk így együtt, az edzői stáb és a játékosok. Úgy veszem észre, hogy minél több meccset játszunk, annál inkább együtt van a csapat. Az erősségünk az individualitásban is rejlik, mert nagyon jó játékosaink vannak, de együtt, csapatként vagyunk a legerősebbek.

Eddig négy gólpassznál jár a Bundesliga idei szezonjában, ezt hogyan értékeli?

Egy támadó középpályásnak az is a feladata, hogy gólokat, gólpasszokat adjon. Gólt sajnos ebben a szezonban még nem sikerült rúgnom, de nem is az számít, ki rúgja a gólt, hanem az, hogy nyerjen a csapat.

A Gladbach érdekelt az Európa-ligában is, és van esélye a továbbjutásra, jelenleg a második helyen állnak a csoportban, 5 ponttal, az éllovas Basaksehirnek 7 pontja van, az AS Romának szintén 5, a Wolfsbergnek pedig 4.

Az elmúlt szezonban azért küzdöttünk, hogy európai kupában szerepelhessünk, sikerült is kiharcolnunk az EL-t. Ha már ott vagyunk, akkor pedig mindenképpen a továbbjutás a cél. Fontos pontokat szereztünk a favorit rómaiak ellen, idegenben döntetleneztünk, otthon pedig legyőztük őket. Még két meccs vár ránk, mindenképp szeretnénk továbbjutni.

Nagyon kiegyenlített a csoport, a Gladbach is egy meglepő hazai 4:0-s vereséggel indított a Wolfsberg ellen…

A Wolfsberg meglepetéscsapat volt, szerintem sokan azt várták, hogy pontot sem szereznek a csoportban. Vereséggel indultunk ellenük, de a pofon jó volt arra, hogy a következő meccsre még jobban felkészüljünk. Igaz, hogy a Basaksehir ellen sem tudtunk nyerni, de értékes pontot szereztünk, mert az utolsó percben lőttük az egyenlítő gólt. A hátralévő két mérkőzésünket még jó lenne megnyerni.

Ha egy meccset kellene kiemelnie az eddig szezonból, melyik volt a legemlékezetesebb?

Szerintem mindenki ugyanúgy felelne a csapatból: az AS Roma elleni hazai 2:1-es győzelem az EL-ben. A 95. percben rúgtuk a győztes gólt, nagyon kellett az a három pont. Rendkívül érzelemdús volt, három éve itt vagyok Gladbachban, de ilyen hangulatot, mint azon a meccsen volt, még soha nem éltem át. Az ilyen pillanatokért érdemes focizni. Nagyon örülök, hogy ebben a szezonban végre elkezdtem játszani, és az ilyen pillanatoknál is ott lehetek a pályán.

Érdekes

Bénes a tizedik legértékesebb szlovákiai játékos

A Transfermarkt oldal szerint Bénes László jelenleg a 10. legértékesebb szlovákiai futballista. A listát Škriniar vezeti (becsült értéke 60 millió euró), őt követi Lobotka (25 millió euró), Hamšík (18 millió euró), Duda (17 millió euró), Vavro (8 millió euró), Dúbravka (7 millió euró), Hrošovský (6,5 millió euró), Kucka (5 millió euró) és Mak (4,5 millió euró), majd következik Bénes, akinek az értékét 4 millió euróra taksálják. A kieli kölcsönjátéka idején másfél millió euróra becsülték az árát, de amióta stabil emberré vált Mönchengladbachban, ez majdnem megháromszorozódott.
„Nem is láttam ezt a hírt, és nem is foglalkozom ilyen információkkal. Nekem az a dolgom, hogy napról napra fejlődjek, minél több meccset játsszak. Az csak plusz, ha egy ilyen listán ott tudok lenni” – mondta a doborgazi származású játékos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?