Prága – másképp

A Kultúrpalota

Ha végigsétáltunk már a Károly-hídon, vízibicikliztünk a Moldván, bejártuk a Hardzsint és széles környékét, nosztalgiáztunk a Vencel téren, megcsodáltuk az Orlojt, jártunk a Kafka Múzeumban és a zsidónegyedben, legurítottunk egy (vagy több) korsó sört, de még mindig van egy csomó időnk és a lábunk is bírja, sétáljunk el a város legszebb szecessziós épületeihez!  A 19. és 20. század fordulóján ugyanis „a városok királynőjeként” emlegetett Prágában is hatalmas építési láz indult meg, így számos új épületet emeltek az akkor divatos szecessziós stílusban.

Ha vonattal érkezünk, a főpályaudvart rögtön ki is „pipálhatjuk”. Az ún. Hlavní nádraží 1901 és 1909 között épült a cseh építész, Josef Fanta tervei szerint a korábbi – az időközben megnövekedett forgalmat kiszolgálni képtelen – vasútállomás helyén. Legfőbb ékessége a hatalmas üvegtetejű kupolacsarnok, amely mostanság kávézóként működik, de mindenképpen érdemes felkeresni az 1970-es években alaposan kibővített pályaudvaron.

A legek palotája

A város legismertebb szecessziós épülete az ún. Obecní (eredetileg Reprezentační) dům, amelyet magyarul leginkább kultúrpalotaként emlegetnek. Történelmi alapokon nyugszik: helyén legkorábban a több cseh király székhelyéül is szolgáló Králův dvůr állt. Mellette emelkedik az ún. Prašná brána (egy időben puskaport tároltak benne, innen a beszédes név), amely az Óvárost körbevevő fal része volt.

A reprezentatív kulturális és társasági központot 1912-ben avatták fel. Korának legmodernebb épülete volt, építésénél számos technikai újítást alkalmaztak: műmárványt, linóleumot használtak, lifteket szereltek bele, központi fűtést, villanyvilágítást és hideg vízzel működő hűtő- és szellőzetőrendszert kapott. Egyebek mellett központi porszívója, jégkészítője, mosodája, házitelefon-hálózata, csőpostája is volt. Építése hatalmas összegeket emésztett fel, többet, mint a harminc évvel korábban épült Moldva-parti Nemzeti Színház vagy a Rudolfinum.

A polifunkciós palota a cseh nemzeti büszkeség szimbóluma, emblematikus épület, talán ezért nem sajnálták a pénzt a 20. század utolsó évtizedében végbement felújítására sem, amely ugyancsak költséges volt. A restaurálás során – idegenvezetőnk elmondása szerint – gondoltak a hűtés és fűtés modernizációjára, de végül nem bolygatták meg a régi, jól bevált rendszereket, és továbbra is két középkori kút vize hűti a tekintélyes méretű épületet, amely szinte teljes egészében látogatható.  
A prágai kultúrpalota valódi összművészeti remek: a függönyöktől kezdve a bútorokon át a szellőzőrácsig minden a szecesszió jegyében született, a kor legjelesebb cseh művészeinek közreműködésével készült, akik közül Alfons Mucha neve és munkái a legismertebbek.

Prága – a városok anyja

A cseh zeneszerzőről elnevezett Smetana koncertteremben (amely jelenleg felújítás alatt áll) egymást érik a koncertek, bálok. A csehek soha nem bocsátották meg az építkezés idején uralkodó Ferenc Józsefnek, hogy nem koronáztatta meg magát cseh királlyá. Ezt a sértettséget a teremben található királyi páholy elhelyezése is tükrözi, amely azonos kialakítású ugyan Prága főpolgármesteréével, de a színpad kevésbé előkelő bal oldalára került. A további termeket végigjárva mindenütt a cseh nemzeti büszkeség (pl. az ún. Slovácký  salónekben), a dicső távoli és közelebbi múlt (Libuše fejedelemasszony, IV. Károly cseh király, ill. a cseh nemzeti ébredés alakjai, történészek, politikusok, írók – pl. Božena Němcová) köszön vissza a szecessziós falfestményeken, kisplasztikákon. A pazar szecessziós díszítés is az ország természeti kincseit, kézműiparát prezentálja: üvegdíszek a berendezési tárgyakon és a mennyezeten, valódi bőr és szőrme a bútorokon. Hasonlóan jártak el a kortárs magyar kollégák is: Lechner Ödön építész és társai a magyar népi díszítőművészet motívumait használták fel épületeiken.
Az ún. Obecní dům a Köztársaság téren áll, amelynek elnevezése arra utal, hogy ebben az épületben kiáltották ki az első Csehszlovák Köztársaság megalakulását.

Fontos helyszín volt az 1989-es bársonyos forradalom idején is, amikor a Václav Havel köré tömörülő ellenzék és a kommunista vezetés közötti tárgyalásoknak adott otthont.

Az épület legismertebb helyisége a kör alaprajzú, remek akusztikájú Polgármesteri terem  (Primátorský sál), amelynek falképeit Alfonz Mucha festette. Ő tervezte a különleges drapériákat és a helyiség további díszeit is. Mindezt ingyen, „hazafiúi szeretetből“, ajándékul készítette el a Prágába való visszaköltözése után.
A palotát a turistákon és a komolyzene kedvelőin kívül a filmesek is felfedezték maguknak. A Polgármesteri terem volt az 1996-ban Tom Cruise főszereplésével forgatott Mission: Imposible című film egyik helyszíne. Tíz évvel később az épület földszintjén található étteremben forgatták az Őfelsége pincére voltam című Menzel-film néhány kockáját.

Hotel

Szecessziós szállodák

Talán nem véletlen, hogy a 19. és 20. század fordulóján emelt és általam ismert prágai szállodák a szemet gyönyörködtető szecessziós stílusban épültek, így már a külső megvalósításukkal is kínálják magukat a potenciális vendégeknek. Ilyen a kultúrpalotával szomszédos „Hotel Paříž” épülete, amely a historizmus és a szecesszió keveréke. De sorolhatnánk a további szép példákat: a Vencel téren egymás mellett magasodó Grand Hotel Evropa és Hotel Meran, a Hotel Central a Hybernská utcában, ugyancsak a Nové Město városrészben. Ebben a prágai kerületben, valamint az Óváros és a Moldva közötti zsidónegyedben, a Josefovban is – az útikönyv szerint – az említett századfordulón egész utcákat romboltak le és építettek újjá szecessziós stílusban. A helyszínen tájékozódva magunk is meggyőződhetünk róla: a Masarykovo nábřežín sétálva találjuk a Hlahol Dalegylet székházát és több virágindával, ember- és állatfigurával, mozaikkal díszített bérházat, a Josefovban járva pedig szemügyre vehetjük, amint a középkori zsinagógák szinte eltörpülnek az egykori gettó házikóinak helyébe lépő többemeletes szecessziós és historizáló épületóriások mellett.

Szecessziós szobrok

Az Óváros téren (Staroměstské náměstí) magasodik a Ján Hus halálának 500. évfordulójára, vagyis 1915-ben leleplezett monumentális szoborcsoport, amely a prédikátor mellett a győztes huszitákat, és a későbbi üldöztetések miatt menekülni kényszerülő protestánsokat egyaránt megjeleníti. Nem messze innen, a Karlova ulica egyik házának homlokzatán egy bájos nőalak, Libuše fejedelmasszony ücsörög. Az 1911-re elkészült új városháza szobrai szecessziósak, beleértve a híres Löw rabbi alakját is.

Löwi rabbi szobra jelzőtáblák sűrűjében

Mucha minden mennyiségben

Az 1860 és 1939 között élt morva származású, szecessziós stílusban alkotó grafikus és festő, Alfons Mucha művei máig nagyon népszerűek: jellegzetes, dús növényzettel körülvett nőalakjai naptárlapokon, bögréken, szalagfüggönyön köszönnek vissza. Akik az eredetire kíváncsiak, keressék fel a már említett kultúrpalotát vagy a Mucha Museumot (Panská 7)!

Szecesszió – a szó jelentése: kivonulás

Prága – Budapesttel ellentétben – viszonylag épségben átvészelte a második világháborút. Épített örökségét szépen rendben tartják, özönlenek is ide a kíváncsi turisták a világ minden tájáról. Szomorú azonban, hogy a helyiek egyre inkább kiszorulnak, kikényszerülnek a saját (bel)városukból  a hangoskodó, garázda módon viselkedő külföldiek miatt. Ahogy a fiam megjegyezte a Nagy Prágához tartozó egyik falucskába, az ott építkező rokonokhoz autózva: „A prágaiak kiköltöznek ide, hogy az a sok turista elférjen a városban.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?