Az amerikaiak felújítják hadműveleteiket Szíria keleti részén

Szíria

Az amerikai erők mintegy 500 fővel napokon belül felújítják hadműveleteiket Kelet-Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen - jelentette be Kenneth McKenzie tábornok, a Középső Parancsnokság vezetője szombaton Bahreinben, a Manama Dialogue elnevezésű biztonságpolitikai konferencia záró napján.

Az IÁ 2014-től kezdődően Szíria és Irak egy jelentős részét ellenőrzése alá vonta, de mára csaknem az egész területet elveszítette az ellene összeállt nemzetközi katonai koalíció hadműveleteinek következtében. Abu Bakr al-Bagdadit, aki kezdettől fogva a dzsihadisták "kalifátusának" élén állt, októberben ölték meg az amerikai erők. Mindezek ellenére még mindig veszélyesnek tartják a szervezetet.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonja erőit Szíriából, ami megrökönyödést váltott ki szövetségeseiből. Később közölte, hogy egy kis létszámú kontingenst mégis hátrahagy az ország északkeleti részén, hogy megakadályozza az IÁ megerősödését, az olajmezők megtámadását.

McKenzie tábornok most újságíróknak elmondta, hogy a mintegy 500 katona az Eufrátesztől keletre, Deir ez-Zór várostól Haszakéig és egészen az ország északkeleti sarkáig műveleteket fog végrehajtani a következő hetekben. Az amerikaiak korábbi helyi szövetségesükkel, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű fegyveres lázadószervezettel fognak együttműködni - tette hozzá.

Az SDF gerincét az YPG nevű kurd milícia adja, amely ellen a török hadsereg offenzívát indított október elején Szíria északi részén, mert az IÁ mellett ezt is terrorszervezetnek tekinti, és fenyegetésnek Törökországra nézve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?