Újabb szumátrai elefánt tetemére bukkantak Indonéziában

Bőrükért irtják az elefántokat Mianmarban
Jakarta |

Újabb szumátrai elefánt tetemére bukkantak Indonéziában egy olajpálma-ültetvényen, az állatot megmérgezték, vagy árammal ölték meg. A héten ez a második alkalom, hogy a súlyosan veszélyeztetett fajhoz tartozó egyed tetemére bukkantak a hatóságok.

A világon mindössze 2400-2800 szumátrai elefánt (Elephas maximus sumatranus) maradt, így a faj a kihalás szélére sodródott a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A 25 éves, háromtonnás nőstény elefánt maradványait egy Aceh tartománybeli ültetvényen találták szerdán, ekkor az állat már nagyjából egy hete halott lehetett a természetvédelmi hatóság állatorvosai szerint.

Nem voltak fizikai sérülései, így valószínűleg méreg, vagy áramütés végezhetett vele. De ahhoz, hogy biztosat tudjunk, laboratóriumi vizsgálatokra van szükség”

– mondta Agus Aryanto, a hatóság vezetője.

Hozzátette, az elefántok gyakran hatolnak be az ültetvények területére, főként az esős évszakban, hogy az olajpálma gyümölcsét egyék. A héten egy külön csapat foglalkozott azzal, hogy megakadályozza az állatok emberi településekre való betörését.

A héten egy agyarától megfosztott hím szumátrai elefánt tetemére bukkantak Riau tartományban is. Az állatot valószínűleg hat nappal korábban ölték meg, mert a tetem már oszlásnak indult, amikor rátaláltak.

Életterük elvesztése és az emberekkel való konfliktusaik az elmúlt években megtizedelték a szumátrai elefántok számát. Az ázsiai elefánt súlyosan veszélyeztetett alfaja elsősorban Szumátra és Borneó szigetének trópusi esőerdeiben fordul elő.

Az orvvadászat és az illegális vadállat-kereskedelem továbbra is virágzik Indonéziában a hatóságok erőfeszítései ellenére.

Az indonéz törvények szerint az orvvadászok akár 10 év börtönbüntetésre és 200 millió rúpia pénzbírságra is számíthatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?