A lakosok a Zólyom és Ipolyság közötti gyorsforgalmi út megépítését követelik

A lakosok a Zólyom és Ipolyság közötti gyorsforgalmi út megépítését követelik
Zólyom/Dobronya |

Jövő hét kedden körülbelül kétszáz ember érkezik Közép-Szlovákia déli részéről a parlament elé, hogy a Zólyom és Ipolyság közé tervezett R3-as gyorsforgalmi út, illetve további elkerülőutak megépítését követelje. Az akció mögött az Ahol akarat van, ott út is van (Kde je vôľa, tam je cesta) polgári kezdeményezés áll.

 „Az a cél, hogy rámutassunk a Zólyom és Ipolyság közötti út stratégiai fontosságára, amelynek a megépítését jelenleg felfüggesztették” – közölte Veronika Szabóová, az Ahol akarat van, ott út is van polgári kezdeményezés tagja.

A kezdeményezés mögött Zólyom, Dobronya (Dobrá Niva), Korpona (Krupina), Hontnémeti (Hontianske Nemce) és Ipolyság polgárai állnak, akik a nyilvános tüntetéssel a Környezetvédelmi Minisztérium 2019. október 17-i döntésére reagálnak, amely leállította a Zólyom és Ipolyság közötti R3-as gyorsforgalmi út építésével kapcsolatos környezeti hatástanulmányokat.

A tüntetés szervezői több célt is megfogalmaztak, amelyet az illetékes szervek elé akarnak terjeszteni. Mégpedig: a kérdés mielőbbi eldöntését; a Zólyom és Ipolyság közötti R3-as gyorsforgalmi út, illetve a hozzá tartozó elkerülőutak építésének az elkezdését. Továbbá: személyes találkozót akarnak a közlekedésügyi miniszterrel, és egy kerekasztalt is össze fognak hívni, amelyre meghívják az érintett önkormányzatok, a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) és a Környezetvédelmi Minisztérium képviselőit.

Az említett intézmények képviselőinek meghívót is küldtek, a megadott kérdésekkel és témakörökkel. Milan Jakubík, Dobronya polgármestere elmondta: a találkozónak a tüntetés napján, 14:00-kor kellene megvalósulnia a parlament épületében.

„Az elkerülőút megépítése rendkívül fontos számunkra. Községünkben egy nap alatt körülbelül 2000 kamion halad át, ezek száma pedig folyamatosan nő. Emiatt gyakoriak a belesetek” – mondta a TASR-nek.        

A kezdeményezés képviselői azt is hangsúlyozzák, hogy az útszakasz megépítése stratégiai jelentőségű, hiszen Budapestet és Varsót is összekapcsolja. Elfogadhatatlan, hogy a személy- és tranzitszállítás közvetlenül a lakóházak, iskolák és óvodák előtt, vagy a városok történelmi központján keresztül haladjon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?