Čaputová kinevezett hat új bírót

čaputová bírók

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön, a pozsonyi elnöki palotában határozatlan időre kinevezett hat új bírót, akik az általános bíróságokon fognak tevékenykedni.

A ceremónián jelen volt Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter, Lenka Praženková, az SZK Bírói Tanácsának elnöke és Jarmila Urbancová, az SZK Legfelsőbb Bírósága alelnöke is. Az új bírók Mária Černáková, Eva Dobríková, Peter Dudič, Eva Lampartová, Gabriela Lukáčová és Zuzana Salajová lesznek.

Az államfő rámutatott: manapság sokkal nagyobb nyilvános figyelmet kap az igazságszolgáltatás, mint korábban. Egyes, kudarcot vallott bírók önként, mások a szakma nyomására mondanak le a pozíciójukról. Ehhez képest az újonnan kinevezett bírók új reményt jelentenek a társadalom számára. Čaputová a bíróknak sok önbizalmat kívánt, mert véleménye szerint ez minden társadalmi szempontból fontos tisztség betöltésének az előfeltétele.

 Az elnök asszony rámutatott: kevés olyan hivatás van, mint a bíróké, amelynek az alkotmány és a törvények ennyire erős függetlenséget garantálnának. Hozzátette: az igazi bírói függetlenség alapköve a nyilvánosság bizalma. „Ez éppen azért elengedhetetlen, hogy egyesek ne gyakorolhassanak nyomást a bírói hatalomra, ne vásárolhassák meg az igazságszolgáltatást” – hangsúlyozta.

Čaputová végezetül bátorságra buzdította a bírókat. „Hogy minden értékrendbeli, etikai dilemma esetében helyes döntést hozzanak, még ha az néha a nehezebb döntés is. Olyan döntést, amely összhangban van a meggyőződésükkel” – fűzte hozzá.

Az igazságügy-miniszter a bírók kinevezése kapcsán kijelentette: egy bírónak az államhatalomtól és a privát kapcsolataitól függetlenül kell eljárnia. Hozzátette: az eddigi, gyakran helytelen viselkedési mintákat új mintáknak kell felváltaniuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?