Várhatóan decemberben nyitják meg az érsekújvári hidat

Tegnap gőzerővel dolgoztak a munkások a híd felújításán
Érsekújvár |

Év végére részben megszűnhet a városban uralkodó közlekedési káosz, miután átterelik a teherforgalmat az udvardi úton lévő másik híd irányába, amelyet júliusban zártak le javítási munkálatok miatt.

A Tatárik Emil Strandnál lévő, I/75-ös állami úton lévő hídon korábban azok a tehergépkocsik haladtak át, amelyeknek a célállomása nem Érsekújvár volt, hanem Udvard, Léva, Ipolyság, vagy az államhatár felé tartottak. Júliustól ezek a kamionok és teherautók is a városon át araszolnak. Emiatt a járási székhely egyetlen ép hídján, valamint az arra vezető úton csaknem egész nap torlódások vannak, csúcsidőben jelenleg is csaknem félórás a várakozási idő. A helyzetet még az is nehezítette, hogy a komáromi Vág-hídon súlykorlátozást vezettek be, így a kamionokat az útkezelőség az önkormányzat tiltakozása ellenére Érsekújvár felé irányította. Monika Kutenicsová a városi hivatal közügyi szolgáltatásokkal foglalkozó osztályvezetője legutóbb arról tájékoztatta a testületet, hogy a város nem tudta befolyásolni az útlezárás miatt kialakult helyzetet, mert az hídlezárás az 1/75-ös állami utat érinti. Mário Pomajbo, a híd felújítását végző Strabag - Közút és mélyépítés Kft. pozsonyi képviselője a közelmúltban tájékoztatta a város vezetését a folyamatban lévő rekonstrukció részleteiről. A mintegy hetven méter hosszú hidat fél évszázaddal ezelőtt állították és olyan technológiával készült, amely ma már elfogadhatatlan, és tervdokumentáció sincs hozzá. Martin Moravčík, a Zsolnai Egyetem Építészeti Karának professzora jelentést írt a híd állapotáról, melyből a város önkormányzati honlapján idéztek. A híd betonszerkezetét 2008-ban diagnosztizálták, az akkori eredmények még nem voltak aggasztóak, ám amikor idén nyáron lemaratták az útburkolat felső rétegét, számos problémára bukkantak a szakemberek. Ezt követően hídterhelési tesztet végeztek. Az érsekújvári lakosok lapunk kérésére elmondták, igencsak furcsállották, hogy hetekig csak néhány munkás lézeng az építkezésen. Mário Pomajbo, a Strabag képviselője a legutóbbi nyitrai ellenőrző napon hangsúlyozta, hogy a hídterhelés és a diagnosztikai vizsgálatok idején valóban alig dolgoztak az építkezésen. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere a város lakosainak érdekében sürgette a híd mielőbbi befejezését, ugyanakkor nehezményezte, hogy a kivitelezőtől nem kaptak korábban tájékoztatást a rekonstrukciós munkálatokról.

A zsolnai egyetem szakértőinek javaslata alapján új feszítőkábelekkel erősítették meg a hidat, hogy ismét visszatereljék a teherforgalmat erre az útszakaszra. Nem zárható ki, hogy a jelenlegi kiadós esőzések miatt a kivitelező nem tud majd úgy haladni a betonozással, ahogyan azt tervezte.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?