Ködmön, csicseri, mese

újrolvaso

A Kincskereső kisködmönt talán nemcsak azért ismerik annyian, mert kötelező olvasmány. A Móra-meséket azonban biztosan nem azért, márpedig rendszerint azok is a gyermekkor fontos tartozékai.

Móra Ferencről a legtöbbeknek – épp a kötelezősége miatt – talán az elsőnek említett, 1918-ban (tehát több mint egy évszázada) a saját gyermekkori emlékeinek felhasználásával írt ifjúsági regénye (nevezik művészi önéletrajznak is) jut először az eszébe, és ez a képlet megfordítva is működik. Sőt, a címébe rejtett, régies ízű szóról is Móra ugorhat be, már csak azért is, mert elég ritkán találkozni ködmönnel (vajon a szóval, vagy az ujjas, meleg felsőkabáttal ritkábban?) – akár még azt is megkockáztathatjuk, hogy ennek a könyvnek a jóvoltából él még ma is a szélesebb köztudatban (a fogalom).

Ahogy az a kötelezőkkel lenni szokott, az ismeretség mintegy hátulütőjeként érkeznek a bírálatok is, amelyek megkérdőjelezik, hogy valóban a kisiskolások kezében-e a helye, de persze megtalálni a támogató véleményeket is: éppen azáltal mutatja be az életet magát, hogy a fény mellett az árnyékot, a látszólagos idillek mellett a tragédiákat is ábrázolja. Véleményt formálni viszont csak az újraolvasás után lehet legálisan.

Borongós és vidám

A ködmönös könyvnél vélhetően jóval kevesebben tudják Móra Ferenchez kötni számtalan meséjét, különösen cím alapján, hiszen a mesehallgató gyermeki figyelem nem feltétlenül erre fókuszál. Például a csodaszarvas történetét ugyan Móra is megszövegezte, de a szerző nevénél fantáziamozgatóbb a vadászat jelenete, esetleg máshol a körtemuzsika, vagy éppen az, hogyan is nézhet ki dióbél királyfi. Olvasmánynak vagy akár felolvasmánynak mindenesetre ragyogóak, és a számtalan közül kiválasztható akár épp az évszakhoz illő: az egyre hűvösebb estéken például A szánkó kerülhet sorra, amelynek kapcsán aztán emberi és gyermeki magatartásról, szegénységről és gazdagságról, erkölcsi dilemmákról is elmélkedhetünk, beszélgethetünk.

Vagy kalandozhatunk vidámabb, frappánsabb vizeken: „Nevenincsen túl, Nekeresden innen, a kettőnek éppen a fele útján esik Csicser. Nagyon csinos falu annak, aki sohase látott másikat. Télen sáros ugyan, de nyáron poros: igaz, hogy a házak teteje csak szalmából van, de azt legalább könnyebb elhordani a szélnek.” Kezdőmondata ez a Csicseri történetnek, és ha esetleg egy kötetnyi Móra-mese kerülne a kezünkbe, már pusztán ezeknek a megfigyelése is külön olvasói kaland: hogyan indítja útjára történeteit az idén épp 140 éve született író. A legizgalmasabb pedig természetesen az, hogyan fejezi be.

Régész is

Móra Ferenc múzeumi szakember volt, és e téren az ásatási eredményeiről a legismertebb. Múzeumi évei alatt több mint száz lelőhelyen végzett ásatást, és régészeti témában tucatnyi cikket publikált. E szenvedélyét gyakran kénytelen volt saját pénzéből finanszírozni. Egyik legfontosabb régészeti munkájaként a kunágotai honfoglalás kori lovas sírok feltárását említik.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 47. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?