Hatszorosára emelkednek a légúti beteg kiadásai

eg3

Ha nem változik a helyzet, január elsejétől az asztmásoknak és a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedőknek 600 százalékkal többet kell fizetniük azokért a gyógyszerekért és inhalációs eszközökért, amelyeknek nincs olcsóbb megfelelőjük.

A többletkiadás főleg az oxigénterápiában részesülő és kis jövedelmű betegeket érinti. A szakemberek szerint ez ahhoz vezet, hogy nem fognak modern, hatásos kezelést. Szerintük a kezelésre szoruló súlyos betegek diszkriminációjáról van szó.

A kiadások részben már október elsején megemelkedtek, s január elsején tovább emelkednek, s ez főleg az inhalációs kortikoidok és a formoterol állandó kombinációjára vonatkozik. Pedig ez a kombináció az aktuális ajánlások szerint nemcsak az asztma kezelésére, hanem kritikus állapotokban életmentésre is alkalmas. A helyzet annál súlyosabb, mivel ezeknek a gyógyszereknek nincsenek olcsóbb alternatíváik.

Október elsején úgy változott a helyzet, hogy a biztosítók csak a legolcsóbb gyógyszert fizetik. Sajnos nem vették tekintetbe a légúti betegségek gyógyítására szolgáló gyógyszerek, főleg az inhalációs rendszerek sajátosságait.

A szakemberek szerint a kategorizációs bizottság asztal mellől, a kezelési gyakorlat ismerete nélkül – az egyes molekulák alapján – alakította ki az egyes gyógyszercsoportokat. Ismeretes, hogy az inhalációs gyógyszerek általában több hatóanyagot tartalmaznak, s a hozzáfizetés nagysága az egyes hatóanyagok hozzáfizetésének összegéből áll.

Érdekes

Kislexikon

Mi az asztma? Az asztma visszafordíthatatlan légzési nehezítettség, a hörgők krónikus gyulladásos betegsége, melynek során a légutak a hörgők nyálkahártyájának duzzanata, valamint a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása miatt beszűkülnek. Görcsös állapotban a kilégzés nehezített, ami fulladást, nehézlégzést okoz.

Mi a COPD? A krónikus obstruktív légúti betegséget (COPD) lassan és fokozatosan súlyosbodó funkciózavar jellemzi, amely túlnyomóan nem visszafordítható, de hörgőtágítók vagy más kezelés hatására mérséklődhet a szűkület. A légúti szűkület a tüdőszövetet károsító gázok és részecskék hatására kialakuló, kóros gyulladásos reakciójának a következménye.

Ha a beteg a hozzáfizetés mértéke miatt a kezelés megváltoztatását kéri, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és az asztma esetében az egészségi állapot lényeges romlására kell számítani

– áll abban a levélben, amit dr. Katarína Dostálová, a kategorizációs bizottság légúti betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek csoportjának elnöke írt Andrea Kalavská egészségügyi miniszternek. „Az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelése önálló szakterület. Nemcsak megfelelő gyógyszert, hanem inhalációs eszközt is kell a beteg számára választani. Meg kell tanítanunk őket arra, hogyan kell használni, és azt rendszeresen ellenőriznünk kell. Ebben a bonyolult folyamatban csak súlyos ok miatt szabad a kezelést megváltoztatni. Márpedig a kezelés anyagi hozzáférhetősége semmiképpen nem az” – figyelmeztetett a szakember.

„Az inhalációs segédeszközt a beteg képességei, felkészültsége alapján kell kiválasztani, fel kell mérni, hogy tudja-e alkalmazni. Ha megváltoztatjuk vagy ha a beteg elhanyagolja a kezelést, a kóros folyamat felerősödhet, a betegnek kórházi kezelésre lehet szüksége, ami végső soron a kezelés költségeinek megemelkedését válthatja ki.

Érdekes

A tárca véleménye

A kezelés mindenkinek hozzáférhető Andrea Kalavská egészségügyi miniszter pénteken aláírta a gyógyszerek utolsó negyedévre szóló költségtérítését. Minden gyógyszercsoportot körültekintően bíráltak el, és hangsúlyozta, hogy legfontosabb a kezelés hozzáférhetősége. Valamennyi költségtérítéses gyógyszerkategóriában vannak olyan preparátumok, amelyekhez egyáltalán nem, vagy csak elfogadható mértékben kell hozzáfizetnie a betegnek. „Azok a gyógyszerek, amelyekhez a páciensnek hozzá kell fizetnie, helyettesíthetők egymással, mert hatóanyaguk ugyanaz, így a kezelés minősége nem romlik” – hangsúlyozta a miniszter. Egyetlen diagnózis esetében sem kell a betegeknek nagy összeget fizetniük a gyógyszerekért. Az egészségügyi minisztérium a döntést megbeszélte a szakemberekkel azért, hogy minden diagnózis tekintetében a kezelés hozzáférhető legyen.

A gyógyszerköltségek megváltozásával a krónikus obstrukciós tüdőbetegség előrehaladott stádiumában lévő betegek kezelésére szolgáló, három hatóanyagot tartalmazó modern gyógyszerekhez is nehezebben lehet majd hozzájutni. Az egyedüli megoldás az lenne, hogy az inhalációs gyógyszerekhez nem kellene a betegnek hozzáfizetnie. Ha érvénybe lép a kategorizációs bizottság javaslata, a jó minőségű inhalációs kezelés elérhetetlenné válik a betegek számára. „Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 20202040-ben minden második ember allergiás lesz, s az allergiások 10 százaléka pedig asztmás” – hangsúlyozta dr. Martin Hrubiško allergológus. Szlovákiában jelenleg 102 386 ember szenved asztmában, közülük 6000-en súlyos stádiumban vannak. A krónikus obstruktív tüdőbetegek száma 80 601. A betegség legsúlyosabb formájában 5555 ember szenved.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?