A kötelező óvodalátogatás célja a személyre szabott fejlesztés

Érsekújvár, óvoda
Érsekújvár |

Az óvodák országos napja alakalmából szakmai konferenciát és óvodalátogatást szervezett az óvodai nevelés világszervezetének (Organisation Mondiale pour L´Education Prescolaire) szlovákiai elnöksége mintegy háromszáz óvodapedagógus számára. 

Az óvodáskorú gyermekek nevelését és oktatását elősegítő tevékenységekkel foglalkozó konferencián Viera Hajdúková, az oktatási minisztérium óvodai szekciójának munkatársa beszélt a pozsonyi születésű Brunszvik Teréz grófnő érdemeiről, aki az akkori monarchia területén százkilencven évvel ezelőtt megalapította az első kisdedóvót. 

Brunszvik Teréz
„Akkoriban dolgoztam óvónőként, amikor még természetes volt, ha egy osztályban harmincöt gyerekkel is foglalkoznak. Az óvodapedagógusok ma már más körülmények között dolgoznak, másutt tartanak. Hatalmas kihívás vár az intézményekre a 2021-es és 2022-es években, miután a parlament jóváhagyta, hogy 2021-től minden ötéves gyermek számára kötelező lesz az óvodalátogatás. Bárhogyan is végződön a jövő év eleji parlamenti választás, reméljük, nem változik az óvodalátogatással kapcsolatos döntés. Rendkívül fontos egy gyermek életében az első hét év. Ennek az időszaknak csaknem a felét óvodában tölti. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megfelelő óvodai nevelést kapjanak a gyerekek, mert ez jelentős mértékben kihat majd a további fejlődésükre, életútjukra”– hangsúlyozta Hajdúková. 


Játékos foglalkozások 
Miroslava Višňovská, az Állami Pedagógiai Intézet munkatársa az óvodai nevelést támogató programot mutatta be, továbbá azokat a képzési lehetőségeket, melyeket az óvodapedagógusoknak kínálnak. 
Szó volt az Euromesék programról, valamint a kommunikációs programról és Višňovská felhívta az óvodapedagógusok figyelmét arra, hogy ismét jelentkezhetnek az óvodások játékos műszaki fejlesztését elősegítő jövő év februári és márciusi továbbképzésekre. „A pedagógiai intézet elengedhetetlennek tartja a jelenlegi nevelési program átdolgozását. Fontos, hogy annak szerves részét képezze a kötelező óvodalátogatás, amely szorosan kötődne a korábbi nevelési módszertanra. Az intézet célja felhívni a figyelmet arra, hogy a kötelező óvodalátogatás bevezetése után se vegyenek át az óvodapedagógusok iskolai előkészítő módszereket. „A kötelező óvodalátogatás bevezetését követően is az a cél, hogy a gyerekek szükségleteit kielégítve, elősegítsük a korának megfelelő játékos formában történő ismeretszerzést, személyiségfejlődést” – hangsúlyozta Miroslava Višňovská. 

 

Érdekes
n

Szabó Eleonóra, a Blaho Pál utcai magyar és szlovák nevelési nyelvű óvoda igazgatója

Vendéglátóként is szerepel az óvoda a konferencia programjában, miről szól a délutáni foglalkozás?

Hetvennégy óvodapedagógust látunk vendégül az óvodánkban, és helyet adunk az előadónak. A konferencia résztvevői csoportokra bontva látogatnak el egy-egy önkormányzati óvodába, ahol részt vesznek a foglalkozásokon. A téma a drámapedagógiai módszerek alkalmazása, az alkotás élménye és szerepe az óvodai oktatásban. Nagy örömünkre szolgál, hogy intézményünket bemutathatjuk az országos találkozó résztvevőinek. Készültünk drámapedagógiai sarokkal, és saját készítésű bábukat is bemutatunk.

Hány gyerek látogatja jelenleg az óvodát?

A magyar és szlovák nevelési nyelvű óvodánkat 176 gyerek látogatja. Négy magyar és három szlovák osztályunk van, és van még két speciális osztályunk. Az óvónői hivatás egész embert kíván, mindig van bőven tennivalónk. Az utóbbi időben nagyon sok változás történt az óvodában, megszépült az épület, a pedagógusaink számos képzésen vesznek részt. Fontos számunkra az állandó együttműködés a szülőkkel, családokkal. Bizalmi kapcsolatról van szó, mert közösen nagyon sokat tehetünk az óvodáskorú gyermek biztonsága és egészséges fejlődése érdekében.

Gazdag program 
A főtéri kultúrház csarnokában képességfejlesztő játékokat, ismeretterjesztő irodalmat vásárolhattak a találkozóra érkező óvónők. 
Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere a szakmai találkozó társszervezői nevében köszöntötte az egybegyűlteket, és hangsúlyozta, hogy mivel az édesanyja harminchét éven át óvónőként dolgozott, pontosan érti és tudja, mennyire felelősségteljes hivatást töltenek be az óvónők. A szakmai találkozó egyik előadója volt Jana Kreškóciová, a Food Revolution érsekújvári szervezetének koordinátora, aki az óvodások táplálkozási szokásairól, a túlsúlyos gyerekek egészségügyi gondjairól beszélt. Ezen a napon tartották Kreškóciová új könyvének a bemutatóját, amely Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket zöldséget és gyümölcsöt enni címmel jelent meg. 
A kora délutáni órákban az országos találkozó résztvevői ellátogattak a Soltész, a Vágóhíd, a Györki, a Folyópart utcai szlovák, valamint a Blaho Pál utcai magyar és szlovák nevelési nyelvű óvodákba, ahol újabb előadásokat hallhattak és megismerkedtek az önkormányzati intézmények dolgozóival, azok munkakörülményeivel és az óvodásokkal. 
A főtéri kultúrházban egyperces néma csenddel emlékeztek meg az országos konferencia résztvevői a szerdai nyitragerencséri autóbusz-baleset áldozatairól. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?