Eltemették Ján Oravecet, Párkány volt polgármesterét

Ján Oravec temetése
Párkány |

Szirmok, virágok, koszorúk. Félárbócra engedett városi zászló, fekete lobogó a városházán, gyászoló párkányiak és környékbeliek. Több százan kísérték utolsó útjára Ján Oravec egykori párkányi polgármestert.

Több százan kísérték el utolsó útjára pénteken délután Ján Oravec volt párkányi polgármestert. A testvérvárosok küldöttségei mellett több környékbeli település egykori és mai polgármestere is részt vett a temetésen, Esztergomból tiszteletét tette Romanek Etelka előző és Hernádi Ádám, nemrég megválasztott polgármester is. A katolikus szertartás szerint tartott búcsúzáson Eugen Szabó, Párkány polgármestere méltatta elődje életét és munkáját, kiemelve Oravec bátor helytállását az 1998-as párkányi referendum kapcsán és elvitathatatlan érdemeit a Mária Valéria híd újjáépítésében. Szabó hangsúlyozta, hogy Ján Oravec a maga optimizmusával, kitartásával és emberszeretetével mindig a város, a párkányi régió, valamint a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődéséért dolgozott. Párkány testvérvárosaiban, a csehországi Bruntálban, a lengyelországi Klobuckban, az erdélyi Baróton, Budapesten – Kőbányán, a vajdasági Törökbecsén, az olaszországi Castellarano-ban és Esztergomban is köztisztelenek örvendett.

A temetésen részt vett a párkányi futballcsapat is, a városi sportszervezet nevében Tóth Zoltán igazgató búcsúzott az elhunyttól, megemlítve sportszeretetét és hozzájárulását Párkány sportéletének kiteljesedéséhez.

Galéria

Ján Oravec 1953-ban született, Léván. Párkányban járt alapiskolába, jogászként végzett a prágai Károly Egyetemen. Párkány környéki településeken üzemi jogászként is dolgozott, 1990-től 2014-ig volt Párkány polgármestere. Hivatali ideje alatt számtalan egyéb közéleti tisztséget is betöltött, Szlovákia képviselőjeként a Régiók Európai Bizottságának tagja is volt, Brüsszelben. Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéséért a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje – kitüntetést kapta meg, 2005. október 23-án pedig Esztergom díszpolgára lett.

Párkány volt polgármestere tragikus hirtelenséggel, november kilencedikén, hatvanhat éves korában hunyt el a csehországi Liberecben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?