Kerti bútoraink ápolása – tippek és trükkök a nyárra

Vasárnap kert

Nyáron a kerti bútorok elengedhetetlenek a szabadban való pihenéshez és szórakozáshoz. Azonban a rendszeres használat és az időjárás viszontagságai könnyen használhatatlanná tehetik őket. Ha szeretnénk, hogy kerti bútoraink minél tovább maradjanak épek, kövessük az alábbi négy hasznos tanácsot.

Fabútor

Száraz, szellős helyen, védetten tároljuk. Az egyik legfontosabb ápolási munka annak megakadályozása, hogy a tél során teljesen kiszáradjon, mert a legnagyobb gondot az okozza, ha annyira kiszárad, hogy elkezd repedni. Ez a fakerítésekre is igaz. Nyáron is elvégezhető az alábbi pár apró beavatkozás, amelytől a fa kerti bútor örök életű lesz:

  •  A szálkásodó felületet átcsiszoljuk vékony és gyenge csiszolópapírral. Utána alaposan porszívózzuk le, és kenjük át lenolajkencével.
  •  A lenolajkencézést ősszel végezzük, így a tárolás során fenyegető szuvasodást is meggátoljuk, mert az olajos fát nem szereti a szú. A lekent fát azok a darázsfajták is békén hagyják, melyek szeretik hámozgatni a fafelületeket.
  •  Egy régi, kiselejtezett pólóból készített rongyra tegyünk lenolajos kencét, és simítsuk át vele, majd jól dörzsöljük be a fa felületébe. A szín mélyülni fog. Nem kell sokat a rongyra tenni, hogy a fa be tudja szívni.

Fém és műanyag

Ha kerti bútoraink a fenti két anyag valamelyikéből készültek, könnyű dolgunk van, ezek ugyanis nem igazán fagyérzékenyek. Persze azért érdemes zárt helyre vinni őket, de akkor sincs nagy gond, ha ez nem oldható meg. 

A fémből készült részeknél fennáll a veszélye a rozsdásodásnak. A friss darabokat még védi a festés, ám néhány év múltán már nem árt a frissítése. Akkor sincs nagy baj, ha kissé berozsdásodik a garnitúra, hiszen remek rozsdamarókat lehet kapni, és használatuk, valamint az újrafestés után a bútor régi fényében tündököl majd.

Nedvességet kell kapnia!

Napjainkban a rattan az egyik legkeresettebb kertigarnitúra-alapanyag (bár műanyag változata is egyre jobban terjed). Nem olcsó anyag, ezért is nagyon fontos a rendszeres karbantartása.

  • Üreges belsejű, és időközönként nedvességet kell kapnia. Ha teljesen kiszáradna, akkor törne, és tönkremenne, ezért nyáron nagyjából havonta érdemes lelocsolni a garnitúrát.
  • Ősszel azonban, mielőtt eltesszük, jó, ha legalább egy hónapig szárad. Utána zárt, fagymentes helyen a legjobb tárolni. Ha nem elég száraz, akkor a fagymentesség fokozottan fontos, hiszen a fagy szétroncsolja a nedves anyagot.

Napvédelem

A túlzott napsugárzás károsíthatja a kerti bútorokat, különösen a műanyagból vagy fából készült darabokat. Ha lehetséges, helyezzük el a bútorokat olyan területen, ahol van árnyék is. Ha ez nem lehetséges, fontos rendszeresen felvinni UV-védő lakot a bútorokra, hogy megvédjük azokat a káros napsugárzástól.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?