Elérkezett a virágágyások téliesítésének ideje

Évente ismétlődő őszi munka, hogy az ágyásokból távolítjuk a leveleket, a növénymaradványokat és a gyomot. A támasztékokat kihúzzuk a földből, megtisztítjuk, és száraz helyre tesszük. Ha az ágyás közelében öntözőberendezés van, a vizet kicsorgatjuk belőle, akárcsak a csövekből és az öntözőkannából, hogy ne fagyjon meg benne a víz.

A mi éghajlati viszonyaink között csak a kétéves és az évelő növények, valamint néhány hagymás virág, továbbá a rózsa és a díszfű telel át. A meleg- és fénykedvelő egynyáriak nem élik túl a fagyokat. Néhány, cserépben nevelt virág (például mesevirág - Achimenes - tanierovka, bakopa – Bacopa - sutera, nebáncsvirág – Impatiens - netýkavka) zárt térben áttelel, de fény- és tápanyaghiányban szenved, nem bírja a túlöntözést, a hideget, a száraz levegőt, és gyakran kártevők támadják meg. Az egynyárikat ezért szedjük fel, és dobjuk a komposztba, az ágyás pedig ássuk fel. Ha nem ültetünk bele semmit, majd csak tavasszal dolgozzuk el a talajt.

Az egynyáriak érett virágaiból (bársonyvirág – Tagetes - aksamietnica, rézvirág – Zinnia - cínia, pillangóvirág – Cosmos - krasuľka, bókoló amaránt – Amaranthus - láskavec, nagyvirágú lendek - Lathyrus - hrachor, körömvirág – Calendula - nechtík, porcsinrózsa – Portulaca - portulaka, csodatölcsér – Mirabilis - nocovka, dália – Dahlia – georgína stb.)  szedjünk magot tavaszi vetéshez. Minden fajtát külön, zárható zacskóba vagy dobozba tegyük, írjuk rá a növény fajtáját és a megszedés évét.

 

Még ültethetünk

Vagy önállóan vagy tavaszi hagymásokkal kombinálva még most is ültethetünk kétéves növényeket (árvácska - Viola wittrockiana - fialka sirôtková, százszorszép - Bellis perennis - sedmokráska obyčajná, nefelejcs - Myosotis - nezábudka, harangvirág - Campanula media - zvonček prostredný, törökszegfű - Dianthus barbatus - klinček bradatý, gyűszűvirág - Digitalis – náprstník). Az ágyást ássuk fel, a tervezett ültetés előtt két héttel enyhén gereblyézzük meg a földet, hogy leülepedjen. Ha a növényeket frissen felásott füldbe ültetnénk, a leülepedés után a gyökerek közel kerülnének a felszínhez, és a növények kiszáradnának vagy megfagynának. Egészséges, jó gyökérzetű palántát ültessünk legjobb, ha földlabdával együtt. Az előre elkészített gödörbe öntsünk vizet és hagyjuk, hogy felszívódjon.

Az ágyásba, virágtartóba ültetett növényeket a hónap végén fenyőágakkal takarjuk le. Védik a fiatal növényeket a fagytól, a nehéz hótól, ugyanakkor átengedi a fényt, megtartja a meleget és a nedvességet. Ha nincs fenyőágunk, a fehér, nem szőtt textília is megfelel. A széleket földdel vagy kaviccsal rögzítsük, hogy a szél el ne fújja. A virágtartókat légpárnás fóliával és zsákszövettel tekerjük be, esetleg nem szőtt textíliával. Szalaggal díszíthetjük, majd tegyük a terasz, erkély szélvédett részébe vagy a folyosóra.

Az első fagyok után az évelőket (lángvirág - Phlox - plameň, bőrlevél – Bergenia - bergénia, árnyékliliom – Hosta – funkia, írisz – Iris - kosatec, bazsarózsa – Paeonia - pivónia, krizantém - Dendrathema - chryzantéma, varjúháj - Sedum - rozchodník, medovka – Melissa - citromfű, borsmenta – Mentha - mäta) 10-15 cm-re rövidítjük, az érzékenyebbeket fenyőágakkal takarjuk le, húzzunk rájuk földet vagy leveleket. Semmi nem történik, ha ezt a munkát csak tavasszal végezzük el.

 

A díszfüvet kötözzük össze

A georgina, a kannavirág és a kardvirág hagymáit szedjük fel, amikor megszáradtak, osztályozzuk őket, a sérülteket és a túl kicsiket dobjuk a szemétbe. Fagymentes helyiségben tőzeggel, homokkal bélelt ládákban tároljuk, de több rétegű újságpapírba is csomagolhatjuk, hogy a gumók ne száradjanak ki. Télen időnkén ellenőrizzük, hogy nem rothadnak-e. Az ágyást ássuk fel, de ne porhanyósítsuk a talajt.

A magas díszfüvet kötözzük össze, majd csak tavasszal vágjuk le.

Vágjuk le a rózsafa elvirágzott szárait, a gyenge és száraz hajtásait, tövéhez húzzunk a földet, de ne túl magasra. Koronáját tekerjük be papírral, kartonnal, zsákszövettel, fehér, nem szőtt textíliával. Alul hagyunk szabadon, hogy jusson a koronához levegő.

 

Már februárban virágozhatnak

Hagymásokat - tulipán, nárcisz, hóvirág, jácint, liliom, krókusz, csillagvirág, gyöngyike – még most is ültethetünk, mégpedig felásott, gyengén porhanyósított talajba, esetleg virágtartóba. A virágtartókat vigyük a kert szélvédett szegletébe vagy melegágyba, időnként gyengén öntözzük meg, hogy a föld ne száradjon ki. A cserép aljára szórjunk 5 cm vastagságban keramzitot, hogy elvezesse a felesleges vizet. A hagymásokkal beültetett virágtartókat január közepén vigyük világos, +20 C-fokos helyiségbe, hogy rövid időn belül gyönyörködhessünk a virágokban.

Szabó Anna

kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?