Népszerű a BAjk, de sokan rongálják

BAjk
Pozsony |

Öt hónap alatt több mint 133 ezerszer kölcsönözték ki a Slovnaft BAjk közösségi kerékpárokat Pozsonyban. Az utóbbi napokban az állomások többségében kevés bicikli állt, a magisztrátus szerint ez elsősorban a dokkolók változó kihasználtsága miatt van.

„Az SzNF téren, a Pribinova utcán, valamint a Šafárik téren lévő állomások a legkihasználtabbak. Az időjárási viszonyok miatt egyelőre nem kellett csökkenteni a kerékpárok számát” – tájékoztatta lapunkat Peter Bubla a magisztrátus szóvivője. A főváros pozitívan értékeli a nyári idényt, május 1. és szeptember között összesen mintegy 10 ezren váltottak jegyet a közösségi kerékpárokra. Májusban drágult a biciklikölcsönzés, különböző – napi, heti, havi, vagy éves – bérletek szükségesek a sárga biciklik használatához. Bublától megtudtuk, hogy a havi, valamint heti bérletek, illetve a napi jegyek egyaránt népszerűek. A rendszer bevezetése után komoly fejtörést okozott a vandalizmus, a szóvivő szerint ennek még most sem sikerült teljesen elejét venni. „Viszont sikerült olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek már eredményesek. Jövőre frissítjük a rendszert, ettől azt várjuk, hogy jelentősen visszaszorítja a rongálásokat” – folytatta Peter Bubla. A károk javításán kívül is állandó karbantartást igényelnek a kerékpárok, legtöbbször a fékeket, a sebességváltót kell javítani, de gyakori a defekt és az ülés, valamint a kormány meghibásodása is.

A magisztrátus dolgozik a közösségi kerékpárrendszer bővítésén, ugyanis a legtöbb felhasználó annak örülne, ha több lakótelepen lennének dokkolóállomások, más, markáns változás azonban nem várható. „Csak kisebb, a felhasználók kényelmét szolgáló módosításokat tervezünk” – szögezte le Peter Bubla hozzátéve, hogy  a Slovnaftbajk rendszerében továbbra is csak kerékpárokat lehet kikölcsönözni, a más nagyvárosokkal ellentétben Pozsonyban nem terveznek közösségi elektromosroller-kölcsönzőt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?