Škriniar: Megpróbáljuk kihasználni Vida és Lovren hiányát

skriniar

Milan Škriniar szerint nagyon sokat javult a szlovák válogatott azóta, hogy szeptemberben hazai pályán 4:0-ra kikapott a horvátoktól, így minden esély megvan arra, hogy jó eredményt érjenek el Rijekában. Az Internazionale hátvédje a Bajnokok Ligájáról, a bajnokságról és Contéról is beszélt hétfőn a válogatott gyülekezőjén. 

A hétvégén az Internazionale 1:0-s hátrányból felállva, 2:1-re győzött az olasz bajnokság 12. fordulójában a Hellas Verona ellen. Ugyanakkor a Juventus is nyert, így továbbra is ők vezetik a bajnokságot, az Inter pedig a második helyen áll. Milyen hangulatban érkezett a válogatotthoz?
A hangulatom jó! A bajnokságban elég jól megy a csapatnak, ezzel elégedettek vagyunk. A Bajnokok Ligája már más, ott kevésbé, nem jönnek annyira az eredmények (az Inter az F csoport 3. helyén áll, 1 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség a mérlege – a szerk.). De amikor a válogatotthoz jövünk, akkor a klubcsapatunkkal kapcsolatos gondolatokat és problémákat a hátunk mögött kell hagyni arra az időre. 

A Bajnokok Ligájában a Barcelona, a Dortmund és a prágai Slavia az ellenfél. Ennél nem nagyon lehetett volna nehezebb a csoport...
Igazából a csoportbeosztással már nem foglalkozunk. Az sokkal inkább zavar, hogy a Dortmund ellen az első félidőben már 2:0-ra is vezettünk, már a zsebünkben volt a győzelem, és a végén mégis mi hagytuk el vesztesként a pályát. Ennek ellenére még mindig megvan az esély arra, hogy továbbjussunk a csoportból. 

Az olasz bajnokságban a második helyen áll az Internazionale, meglehet idén a bajnoki cím?
Antonio Conte már a szezon elején a fejünkbe verte, hogy azért csináljuk, azért dolgozunk, hogy a szezon végén trófeát, trófeákat nyerjünk. Ennek ellenére lépésről lépésre, meccsről meccsre haladunk. Az idei bajnokság kiegyenlített, a csapatunk is jó, reális esélyünk van, hogy idén behúzzuk a bajnoki címet. 

Szeptemberben Nagyszombatban a horvátok kiütéses, 4:0-s győzelmet arattak a szlovák válogatott felett. Várta már a visszavágót?
Személy szerint nagyon várom már ezt a mérkőzést, de úgy gondolom, hogy a többiek, az egész csapat nagyon készül már erre a meccsre. Valószínű, hogy a szeptemberben mutatott játék és az eredmény miatt nem sokan bíznak bennünk, de mi hiszünk abban, hogy ez az összecsapás most más lesz, jobban fogunk játszani, és jó eredményt fogunk elérni. Sok mindenen változtattunk azóta, Wales és Magyarország ellen már sokkal jobb teljesítményt nyújtottunk, jöttek is az eredmények. Erre kell építenünk és tovább fejlődnünk. 

Mi számít jó eredménynek?
Természetesen a győzelem lenne a legjobb eredmény. De nem akarunk nagyképűek lenni, hisz már az első mérkőzés is megmutatta, milyen komoly minőséget képviselnek a horvátok.

A horvát csapatból biztosan hiányozni fog a belső védőpáros. Domagoj Vida és Dejan Lovren is eltiltását tölti. Nagy hátrány lehet ez a horvátoknak annak ellenére, hogy bő a keretük?
Két ilyen remek hátvéd elvesztését akkor is megérzi egy csapat, ha bő a keretük. Ők ketten a védelem vezérei, könnyen megzavarhatja őket, hogy egyszerre hiányoznak. Mi pedig megpróbáljuk majd ezt kihasználni, és helyzeteket kialakítani, ellentétben a szeptemberi meccsel, ahol talán egy nagyobb helyzetet sem sikerült kidolgoznunk. 

A horvátok úgy gondolták, hogy két fordulóval a selejtezők vége előtt már eldől a továbbjutásuk, ezért a rijekai stadionba vitték a meccset. Kiderült, hogy még korántsem dőlt el semmi, ezért változtatni akartak a helyszínen, amit az UEFA már nem engedélyezett. A rijekai stadion elég kicsi, csak 8279 néző befogadására képes. Előny lehet ez?
Nem hinném. Én örültem volna, ha minél nagyobb stadionban tudjuk lejátszani ezt a mérkőzést. Beszéltem erről a csapattársammal, Marcel Brozoviccsal is, aki elmondta, hogy ők szintén elégedetlenek a stadion nagyságával. Remélem azért, hogy minél több szlovák szurkoló elkísér minket szombaton. 

A horvátok biztosak voltak benne, hogy két fordulóval a vége előtt már továbbjutnak, erre mégsem így alakultak a dolgok. Önök viszont tudták, hogy nagy valószínűséggel az utolsó körig harcolni kell a továbbjutásért. Jelenthet ez valamilyen pszichológiai előnyt?
Igen, lehetséges. Szerintem úgy gondolták, hogy egy vb-ezüst után ezt a selejtezősorozatot könnyedén abszolválják majd. Ennek ellenére még mindig nem biztos a továbbjutásuk. Rágörcsölhetnek a mérkőzésre, de még így is ők lehetnek magabiztosabbak, azért is mert az első meccsen simán vertek minket. 

A klubcsapatában 3-5-2-es felállásban játszik, a válogatottban viszont négyvédős rendszerben. Nehéz az átállás? 
Nem igazán. Sokkal nehezebb volt megszoknom a háromvédős rendszert, hiszen mielőtt Antonio Conte lett az Internazionalénál az edzőm ott is, az előző csapatomban a Sampdoriában és a válogatottban is négy védővel játszottunk. Azt kell mondjam, örülök, hogy a válogatottnál megint a régi, négyvédős rendszerben játszhatok. 

Mi a legnagyobb különbség a két rendszer között?
Amikor egy csapat a 3-5-2-es felállást nagyon védekező felfogásban játssza, akkor igazából nem sok különbség van. De tőlünk Conte azt akarja, hogy intenzíven letámadjunk, így nagyon sok szituációban úgy érzem magam, mint egy szélső védő. Továbbá, ha négy védővel játszik egy csapat, akkor a belső hátvédek leginkább hátrálnak, ha az ellenfél támad, és várják a megfelelő alkalmat, hogy közbeavatkozzanak. Conte ezzel szemben azt akarja, hogy állandóan kilépjünk a védelemből, és letámadjuk az ellenfél csatárait. 

Denis Vavro a Lazióban szintén a 3-5-2-es felállásban futballozik. Ön szerint lenne ennek a felállásnak létjogosultsága a válogatottban is? 
Ezt nehéz megmondani. Elég kevés időt töltünk egymással itt a válogatottban, így biztos hosszabb időbe telne, mire megszoknánk ezt a játékstílust. De nem elképzelhetetlen a dolog. 

A horvát válogatottnak elég hullámzó a teljesítménye. Miután Nagyszombatban simán győztek, Azerbajdzsánnal csak egy döntetlent játszottak. Magyarországot szintén simán verték, majd ikszeltek Walesszel. Reménykednek abban, hogy most is hullámvölgyben lesznek Modricék?
Igen, a vb-ezüst után a Nemzetek Ligájában 6:0-ra kikaptak a spanyoloktól. Bennük van az, hogy pszichikailag nem teljesítenek jól egy meccsen, de erre mi nem építhetünk. Csak magunkkal kell foglalkoznunk, és megpróbálni a legjobb teljesítményt nyújtani.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?