Oktató-nevelő komplexum konténerből

Hodos
Hodos |

Tavaly szeptemberben adták át a Hodosban épült konténeres iskola épületét, és a tervek szerint november végéig az óvoda teljes felújítása is befejeződik.

Ezzel megvalósul a hodosiak régi álma egy egységes, zárt oktatási-nevelési komplexumról, ahol az ovisok az iskolásokkal együtt élvezik a terület adta előnyöket. Az iskola épülete mellett időközben tornaterem is épült, szintén konténeres megoldással.

„Mi szeretjük a konténereket, mert nemcsak gyors megoldást kínálnak elfogadható áron, de magukban hordozzák a továbbfejlesztés lehetőségét is” – mondta Szabó Katalin alpolgármester.

Már az iskola tervezésekor, majd az építésekor arra is gondolt az önkormányzat, hogy olyan megoldást választanak, amely szükség esetén tovább bővíthető, hiszen a falu lakossága növekvő tendenciát mutat és a jelenlegi négyosztályos – két szlovák, két magyar –, földszintes iskolaépület egy-két éven belül kevés lesz.

„Ezzel azonban nem lesz gondunk, mert a meglevő épületet eleve úgy kalibráltuk, hogy még egy, ugyanolyan kapacitású emeletet rá lehessen építeni a földszintre”

– magyarázta Balódi László polgármester.

Erre valószínűleg a közeljövőben szükség is lesz, hiszen több új lakópark megépítését tervezi a község. A költségmegtakarítás mellett a konténeres építkezés legnagyobb előnye az idő, hiszen maga az építkezés csak pár hétig tart. Azt, hogy a konténeresiskola-projekt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egyrészt az elégedett gyerekek és szüleik, másrészt a szakma, illetve más községek polgármestereinek az érdeklődése is bizonyítja. 

Az iskolától csak pár méterre levő magyar óvoda a hetvenes években épült. 36 gyerek látogatja, és már régen megérett a teljes körű felújításra. Háromszori sikertelen próbálkozás után idén sikerült elnyerni a Környezetvédelmi Alap támogatását, amely 170 ezer eurót hagyott jóvá a felújításra.

„A pályázatra benyújtott felújítási projekt teljes költségvetése több mint 209 ezer euró volt, de a hiányzó közel 50 ezer eurót is sikerül előteremteni a tartalékalap felhasználásával, de az óvodások szülei is nagyban besegítenek. Nem utolsósorban a közbeszerzést megnyerő kivitelező Royal Building Kft. is jóval több munkát végez el, mint amennyire a szerződés kötelezi”

– magyarázta a részleteket Szabó Katalin.

Az egész óvoda felújítása – beleértve a hőszigetelést – már elkészült, kicserélték az ajtókat, ablakokat, a fűtőtesteket és a fűtőrendszert is korszerűsítették. A belső terek egy része még hátravan, de az egyik szárnyban a gyerekek már az új helyiségek komfortját élvezhetik. November végéig pedig nemcsak az épület, hanem az udvar rendezése is befejeződik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?