Az Alkotmánybíróság elé kerülhet a banki különadó

1 700 eurót költött el egy lopott bankkártyáról
Pozsony |

Ha a banki különadó tervezett megduplázására a parlament is rábólint, az ezzel kapcsolatos jogszabály az Alkotmánybíróság előtt végezheti – figyelmeztet a pénzintézetek szakmai szervezete, amely szerint az átgondolatlan javaslat miatt az egész bankrendszer veszélybe kerülhet.

A szlovákiai bankok a különadót jövőre fizették volna utoljára, a kormány a múlt heti ülésén azonban nem csupán a speciális adónem hatályának a meghosszabbításáról döntött, hanem még meg is duplázta az adókulcsot. A pénzintézetek eddig a saját forrásaikkal csökkentett passzívumaik 0,2 százalékát fizették be különadóként, a múlt héten elfogadott javaslat azonban már 0,4 százalékkal számol. A kormány tervei szerint a javaslatról a parlament is gyorsított eljárásban tárgyalhat, a Szlovák Bankszövetség (SBA) azonban már most figyelmeztet, hogy ha a törvényhozás rábólint a javaslatra, az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért. 

„A helyzet komoly. A pénzintézetek visszautasítják a banki különadó fizetését, amelynek a kulcsát megduplázzák. Ezt a lépést alkotmányellenesnek tartjuk, amelynek ráadásul súlyos következményei lesznek az egész bankszektorra”

– mondta Daniel Kollár, az SBA alelnöke.

A profit csaknem felét elvinné

A szakmai szervezet számításai szerint a bankadó jelenleg a pénzintézetek profitjának 20 százalékát teszi ki, a jövő évtől tervezett új szabályok azonban már a profitjuk 40 százalékát vinnék el.

„Ha figyelembe vesszük a speciális jövedelemadót is, a profit 50–60 százalékának inthetünk búcsút. Ki akarna vállalkozni ilyen adóterhek mellett?”

– tette fel a kérdést Kollár. Az SBA szerint a bankok jövőre akár 280 millió eurót is befizethetnek az államkasszába különadóként, és ha a többi adófajtát is figyelembe vesszük, a bankszektor csak jövőre 480–500 millió euróval járulhat hozzá az államkassza feltöltéséhez. Összehasonlításképpen: a szlovákiai bankok összesített nyeresége az idei első fél évben 346 millió euró körül mozgott.

Fico ferdít?

A Smer elnöke, Robert Fico a banki különadó megduplázását a múlt héten a bankok nyereségének a szerinte indokolatlan növekedésével és a szlovákiai bankok európai méretekben is nagyobb profitjával magyarázta. Kollár szerint azonban ennek az ellenkezője igaz.

„A saját tőke nyereségessége jelenleg is csak 8 százalékon van, ami a most beharangozott intézkedések miatt tovább csökkenhet, miközben az Európai Központi Bank ajánlata szerint ennek el kellene érnie legalább a 10 százalékot, mivel a bankszektor a kockázatos ágazatok közé tartozik. A szlovák bankszektor így egyáltalán nem tartozik az átlagon felüli nyereséget képző ágazatok közé”

– vallja Kollár.

Az SBA alelnöke szerint a profit csökkenése a bankok hitelminősítők általi elbírálására is rányomja a bélyegét, ami végső soron az államnak és az ügyfeleknek sem jó hír. 

Kažimír is bírál

A banki különadó emelését a múlt héten Peter Kažimír jegybankelnök is teljesen elhibázott lépésnek nevezte.

„A jegybank egyik feladata a bankszektor stabilitásának a biztosítása, ezzel a döntéssel pedig ez veszélybe kerülhet. A nyereség csökkenésével a bankszektor stabilitása is csökken, márpedig, ha az elkövetkező időszakban tovább romlik a gazdasági környezet, a banki különadó a pénzintézetek nyereségének a nagy részét elnyelheti”

– figyelmeztet a jegybank elnöke.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?