Téma a VASÁRNAPBAN: Még nem élünk valódi demokráciában

Fedor Gál

Az 1989-es bársonyos forradalom 30. évfordulójának jegyében készült tartalmas számban Fedor Gál, az események egyik vezéralakja szólal meg annak ellenére, hogy egy 2016-ban megjelent interjúban azt mondta, felhagy a nyilvános szerepléssel, mert bántják az emberek reakciói.

A Vasárnappal most kivételt tett, és sok mindent elmond azokról az időkről, emberekről, a magyarok szerepéről, megbízhatóságukról. Még nem élünk valódi demokráciában, a tét változatlanul hatalmas, mondja. Ő volt az első, aki kiállt a több tízezres tömeg elé, s az első, akit ugyanez a tömeg leköpködött, tojással dobált meg. Az elsők között ismerte fel Mečiar valódi énjét is, ezért szó szerint elüldözték Szlovákiából. 27 éve Prágában él, de a 30 évvel ezelőtti euforikus hónapokból nem bánt meg semmit.

Igaz, hogy az édesanyja magyar volt? Valóban a terezíni gettóban szülte meg őt? Miért nem tud magyarul, és hogyhogy olyan szépen beszél csehül? Miért nyilatkozta egy 2016-ban megjelent interjúban, hogy felhagy a nyilvános szerepléssel? Az 1989-es megemlékezéseken sem vesz részt? Miért nincs már barátságban azokkal, akikkel annak idején együtt csinálták a forradalmat? Visszanézve mi volt az első figyelmezető jel Vladimír Mečiar valódi énjére? A forradalom tényleg felfalta saját gyermekeit? Amikor felfigyelt és figyelmeztetett arra, hogy Mečiar veszélyes, ki volt, aki támogatta? Azt, hogy a rendszerváltás a nacionalizmusnak is teret enged, mikor észlelte? Lát valahol hibát abban, amit 1989 novemberében tettek, amilyen döntéseket hoztak? Ficót is olyan hamar kiismerte, mint Mečiart? , Mivel magyarázza Kotlebáék sikerét, azt, hogy Harabin egyáltalán szóba jöhet mint politikus, sőt, Mečiar is úgy érzi, újra próbálkozhat? A szlovákiai közélet komoly értékválsággal küzd, melyek azok a feltételek, amelyekre figyelnünk kell egy politikusnál, újságírónál, ügyésznél, bírónál?

Ezekre a kérdésekre mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Vrabec Mária interjúját

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?