Danko szerint prioritást kellene élveznie az európai hadsereg kiépítésének

Andrej Danko
Pozsony |

Az Európai Unión belül prioritást kellene élveznie az európai hadsereg kiépítésének, véli Andrej Danko, az SNS elnöke.

Danko Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki nyilatkozatára reagált. Úgy véli, Macron tisztában van a kockázatos törökországi helyzettel, amely a kurdokkal és Szíriával összefüggésben alakult ki.

„Ez nem arról szól, hogy velem vagy ellenem, ez egy olyan valami, amire Európának biztonsági szempontból szüksége van”

– mondta.

A francia elnök egy csütörtöki (11. 7.) interjúban kijelentette, hogy a NATO szerinte az „agyhalál” állapotában van. Bírálta az Európa és az Egyesült Államok közötti hiányos koordinációt, valamint a NATO kulcsfontosságú tagjának számító Törökország agresszív lépéseit Szíriában. Úgy véli, ha gyorsabban fog fejlődni a védelem, Európának meglesz hozzá a kapacitása, hogy megvédje saját magát.

A biztonsági stratégia egy csomó felesleges érzelmet generált

Danko emlékeztetett, hogy az SZK Biztonsági stratégiájával kapcsolatban olyan politikai egyezség született, miszerint a kormány azt jóváhagyja, de a parlament elé nem kerül. Úgy véli, a stratégiai dokumentum meghaladja az Európai Unió és a NATO által támasztott igényeket. Danko szerint az SNS ezzel kapcsolatban elvi álláspontot alakított ki.

„Fedor úr mai pusztába kiáltott szavai eljutottak hozzám is. Láthatóvá akarja tenni magát. Azt hiszem, ez minden, amit ehhez hozzá akarok fűzni” – jegyezte meg a házelnök. Elismételte, hogy a Szlovák Köztársaságnak nyugaton és keleten is jó kapcsolatokat kell fenntartania.

Fedor csütörtökön (november 7.) jelentette be, hogy úgy döntött, él a jogalkotási kezdeményezés jogával, és a parlament elé terjeszti az SZK Biztonsági és Védelmi stratégiáját, mégpedig abban a formában, ahogy azt a kormány 2017-ben elfogadta. Egyben felidézte a kormány 2017. október 4-én hozott határozatát, melynek értelmében mindkét stratégiai dokumentumot a parlament elé kellett volna terjeszteni.

A kormány 2017 októberében egyhangúlag elfogadta az SZK Védelmi és Biztonsági stratégiáját. A dokumentum értelmében Szlovákia folytatja a pro-európai és pro-atlanti irányultságú biztonsági politikát, melynek alapja a széles körű politikai konszenzus.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?