Rohamtempóban növelik a banki különadót

Pozsony |

A banki különadó megduplázásának az ötletére, amit a Smer elnöke, Robert Fico kedden harangozott be, a kormány már szerdán rábólintott, és gyorsított jogalkotási eljárással számolnak a parlamentben is. Az intézkedést még a Smer korábbi kulcsembere, Peter Kažimír jegybankelnök sem támogatja.

A bankok a különadót jövőre fizették volna utoljára, időközben azonban az SNS visszautasította a dohányipari termékek adójának a tervezett növelését, ehelyett pedig a banki különadó hatályának a meghosszabbítását javasolta. Robert Fico kedden pedig egy teljesen új ötlettel rukkolt elő, a Smer elnöke szerint nem csupán az adónem fizetésének az időpontját tolják ki, hanem megemelik az adókulcsot is.

A pénzintézetek eddig a saját forrásaikkal csökkentett passzívumaik 0,2 százalékát fizették be különadóként, jövőre pedig már a 0,4 százalékát.

Fico javaslatát a pénzügyminisztérium már szerdán benyújtotta a kormány elé, amit ez el is fogadott, ráadásul a parlamentben is gyorsított eljárásban kívánnak róla tárgyalni, hogy már a jövő évtől életbe léphessen. Ha a tervezetre a parlament is rábólint, az államkasszába csak jövőre 144 millió eurónyi pluszpénz folyhat be.

„Az elsődleges célunk, hogy elfogadjuk a jövő évre szóló állami költségvetést, és hogy a költségvetési deficit ne haladja meg a bruttó hazai össztermék (GDP) 0,49 százalékát. A parlamenti választás előtti kormányzati szociális intézkedések miatt azonban ez veszélybe került, ezért kell meghoznunk olyan pótlólagos intézkedéseket is, mint amilyen a banki különadó kulcsának a növelése” – indokolja a kormány által elfogadott javaslatot Ladislav Kamenický pénzügyminiszter. A tárcavezető szerint a javaslatot a kormány egyhangúlag fogadta el, és nem is volt ezzel kapcsolatban nagyobb vita. Andrej Danko, az SNS elnöke már kedden üdvözölte Fico javaslatát, hozzátéve, hogy ő még a szerdán elfogadottnál is nagyobb emelésre próbálta rávenni Ficót, vagyis 0,5 százalékra emelte volna a különadó kulcsát. Bugár Béla, a koalíciós Híd elnöke a bankadóval kapcsolatban lapunknak elmondta: nincs problémájuk azzal, ha meghosszabbítják azt az időszakot, amíg az adó hatályban van. „De egy feltétellel, mégpedig azzal, hogy az ebből származó bevételt az államháztartás hiányának a csökkentésére kell felhasználni, és nem szabad azt szétosztogatni” – mondta a Híd vezetője.

A banki különadó emelését azonban még Kamenický elődje, Peter Kažimír jegybankelnök is éles kritikának vetette alá. „Mindent megtettem annak érdekében, hogy felhívjam a kormány figyelmét a javaslat hátulütőire, azonban nem jártam sikerrel” – ismerte el Kažimír. Szerinte a kormánynak meg kellett volna határoznia, hogy meddig kívánja fenntartani a banki különadót, ha már egyszer meghosszabbította a hatályát, Kažimír ráadásul teljesen elhibázottnak tartja az adókulcs emelését.

„A jegybank egyik feladata a bankszektor stabilitásának a biztosítása, ezzel a döntéssel pedig ez veszélybe kerülhet, nem beszélve arról, hogy a kormány erre csak azért szánta el magát, hogy legyen miből finanszíroznia a szociális intézkedéseit”

– tette hozzá a jegybankelnök.

Robert Fico a javaslatát a bankok nyereségének a növekedésével és az egyre nagyobb banki díjakkal magyarázta. Kažimír szerint azonban a bankok bevételeinek csupán a 25 százalékát teszi ki a banki díjakból befolyó összeg, az pedig, hogy nyereséget termelnek, teljesen normális dolog egy piacgazdaságban. „A bankok a csökkenő kamatok korszakában egyre nehezebb helyzetben vannak, a nyereségük egy jelentős részét így biztonsági fedezetként használják a kockázatok kivédésére. A nyereség csökkenésével a bankszektor stabilitása is csökken. E tekintetben a számok önmagukért beszélnek.

Míg a 0,2 százalékos banki különadó a pénzintézetek nyereségének a 16 százalékát tette ki, a 0,4 százalékos adókulcs már a 33 százalékát.

Ha az elkövetkező időszakban tovább romlik a gazdasági környezet, a banki különadó a pénzintézetek nyereségének a nagy részét elnyelheti” – figyelmeztet a jegybankelnök.

A szlovákiai bankok összesített nyeresége az idei első fél évben 346 millió euró körül mozgott. A Szlovák Bankszövetség (SBA) adatai szerint a pénzintézetek az elmúlt nyolc évben 1,2 milliárd eurónyi adót fizettek be az államkasszába, 97 millió eurót a betétvédelmi alapba, a különadó összege pedig elérte az 1,16 milliárd eurót. Diana Priechodská Brodnianska, az SBA szóvivője szerint a bankadó növelése tovább ront a bankszektor stabilitásán, aminek végső soron az ügyfelek isszák meg a levét. Svetozár Michálek, a bankszektor szakszervezeti szövetségének (OZPPP) az elnöke szerint a különadó megemelése miatt a bankok a jövőben még jobban megemelhetik majd a díjszabásukat. (mi, TASR, cz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?