Čaputová megvétózta az 50 napos moratóriumról szóló törvénymódosítást

Zuzana Caputova
Pozsony |

Zuzana Čaputová nem írta alá az 50 napos moratóriumról szóló törvényt. Mint mondja, ha szükséges, maga küldi a módosítást az Alkotmánybíróságra.

Visszadobta az államfő a moratóriumról szóló törvényt, amely már 50 nappal a választás előtt megtiltaná a közvélemény-kutató intézetek pártpreferenciákra vonatkozó adatainak közzétételét.

„A törvény sérti a választók információhoz való jogát, a jogot az információk megosztásához, és károsan hat a politikai versenyre is”

– mondta az államfő azzal, hogy amennyiben a parlamenti képviselők megtörnék az elnöki vétót, él jogával, és az Alkotmánybíróság elé terjeszti a szigorítást, és kérvényezni fogja, hogy a törvényt hatályon kívülre helyezzék.

Kifejtette, nem ért egyet a törvénnyel, és úgy véli, az nincs összhangban az alkotmánnyal. A törvény aláírása és azonnali Alkotmánybíróságra való küldése szerinte nem lenne a megfelelő lépés.

„Az elnök aláírása a törvény elfogadását jelenti, annak tartalmával való azonosulását, és azt, hogy a törvény nem ellentétes az alkotmánnyal. Szerintem ellentétes”

– mondta Čaputová. Hangsúlyozta, a demokratikus országokban inkább a szigorítással ellentétes trend figyelhető meg, tehát a moratórium időtartamának rövidítése, vagy annak teljes megszüntetése.

A módosítást támogató pártok érveire, amelyek azzal indokolták a párttámogatottságok közzétételének tiltását, hogy ezzel a programokra terelődik a hangsúly, az államfő elmondta, egyetért a választási programok hangsúlyozására irányuló szándékokkal, viszont szerinte a két dolog teljesen független egymástól.

„Úgy gondolom, hogy megtiltani a választóknak, hogy informálják őket a felmérések eredményeiről, nem zárja ki azt, hogy a pártok vitázzanak a programjaikban megfogalmazott különbségekről. Üdvözölném, ha a választási kampány az érvekről szólna, amelyek az ország valódi problémára fókuszálnak, a személyes támadások helyett – mondta Čaputová. – Egy dolog tájékoztatni a választókat a pártok támogatottságáról, amely része a szabad információáramlásnak, és teljesen más dolog a programok hangsúlyozása.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?