Érsekújvári vitafórum arról, hogy a kultúra nem lehet luxuscikk

Érsekújvári vitafórum arról, hogy a kultúra nem lehet luxuscikk
Érsekújvár |

Nem légvárakat épít Érsekújvár, hanem valós és konkrét programmal várja a közönséget a szervezők nagy csapata 2020-ban a kultúra városába – derült ki azon a kávéházi fórumon, melyet a Café Európa vitasorozat keretében szerveztek meg.

Az est vendége volt Helena Markusková, a Zmeták Ernő Művészeti Galéria igazgatója, Denisa Felixová, a Lég(Új)vár 2020 programkoordinátora és Matúš Bieščad a belügyminisztérium kultúrpolitikai intézetének igazgatója. Denisa Felixová elmondta, jövőre olyan programot kínálhatnak a közönségnek, amit önerőből a város nem tudna megszervezni, és ennek a megvalósításában harminchét szervezet, intézmény, társulás, egyházi közösség segíti az önkormányzat munkáját.

A kávéházi fórum egyik sarkalatos témája volt, hogyan lehet a kultúrát mindenki számára elérhetővé tenni és közelebb hozni azokhoz, akik nem látogatnak múzeumokat, galériákat, nem járnak sem koncertekre, sem színházi előadásokra. Felixová ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a mozgáskorlátozottaknak, a társadalom peremén élőknek, valamint azoknak is kínálnak majd programokat, akik csak az iskolák szervezte akcióknak köszönhetően jutnak el a rendezvényekre. A fórumon részt vettek a Lég(Új)vár programmal együttműködő szervezetek képviselői, intézmények dolgozói, valamint néhány pedagógus, így szó volt a délelőtti rendezvényekről is, amelyeken részt vesznek az érsekújvári gyerekek és diákok.

„A művészet specifikus önmegvalósítási terület, amelynek értékes társadalmi hozadéka van. Egy adott város kultúráját meghatározzák az ott működő kulturális központok, azok tevékenysége. Komoly sikernek tartanám, ha jövőre sikerülne megszólítani a produktív korban lévőket, akik nemegyszer időhiányra hivatkozva nem tudnak részt venni a kulturális programokon. Költségvetési szervezetként működünk, a fenntartótól kapott pénzen kívül, elsősorban pályázati támogatásból jut pénz alkotóműhelyek és koncertek megvalósítására, hogy a szélesebb közönséget is megszólíthassuk” – hangsúlyozta Helena Markusková.

A fórum vendégei egyetértettek abban, hogy nem luxuscikk a kultúra, amely csak a kiválasztottaknak szól. 2020-ban éppen ezt szeretnék bizonyítani Érsekújvárban, számos program szól majd egymás elfogadásáról és a másság értékeléséről. A vitában elhangzott, hogy az egyházi közösségek és civil szervezetek segítségével megpróbálják a szervezők megszólítani azokat a lakosokat is, akik eddig azért nem látogatták a fesztiválokat, közösségi programokat, mert úgy érezték, nem nekik szólnak a rendezvények.

Szó volt továbbá az akadálymentesített termekről, a kedvezményes belépőjegyekről, valamint a magányosan élő emberek felkarolásáról, rendezvényre kíséréséről. Több programon is jelen lesz a jelnyelvi tolmács. 2020. január 23-án a császári-királyi lovardában tartják az ünnepélyes megnyitót, a konkrét programokat a Lég(Új)vár most készülő honlapján találják meg az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?