Kijátszható az eKasa

ekasa
Pozsony |

Egyre több botrányra derül fény az eKasa-projekttel, vagyis az online pénztárgépek bevezetésével kapcsolatban.

A rendszert a vállalkozók állítólag könnyedén kijátszhatják, eltitkolva a bevételeiket, ráadásul a rendszer üzemeltetéséért felelős cégben gyanúsan sok a volt adóhivatali alkalmazott. A Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) már hétfőn figyelmeztetett arra, hogy az eKasa rendszere könnyedén kijátszható. Az ICJK a Nethemba társaság etikus hekkereit bérelte fel a rendszer tesztelésére.

A hekkerek egy emulátort hoztak létre. Ez utóbbi egy olyan számítógépes program, amely utánozza (emulálja) egy kiinduló számítástechnikai rendszer funkcióit, hogy a második rendszer viselkedése minél jobban megközelítse a kiinduló rendszer viselkedését. Ez esetben az adóigazgatóság védett adattárolója szolgált kiinduló rendszerként, aminek köszönhetően a hekkereknek sikerült becsapni a kasszát, vagyis úgy adhattak ki teljesen legálisnak tűnő nyugtát, hogy az nem jelent meg az adóhivatal rendszerében, megkerülve így az adózást.

Ezzel párhuzamosan a pénztárgép azonosító kódjait véletlenszerűen kiválasztott jelekkel pótolták, a kasszát így nem lehet utólagosan azonosítani. Az adóigazgatóság szerint a fent említett módszer törvénytelen, és az adóhivatal szakemberei könnyen lefülelhetik az ilyen módon csaló vállalkozókat, az ellenzék szerint azonban ez is egy újabb bizonyítéka az eKasa-rendszer működésképtelenségének.

Eduard Heger, az OĽaNO parlamenti képviselője szerint az eKasa eredeti célja az volt, hogy csökkentsék az adókieséseket, ennek azonban egyelőre az ellenkezője történik. „Az eKasa nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért felszólítjuk a központi adó- és vámhivatal elnökét, Lenka Wittenbergerovát, hogy azonnal tegye közzé azokat az intézkedéseket, amelyekkel megakadályozhatja az adókiesések növekedését” – mondta Heger, aki szerint Peter Pellegrini kormányfőnek le kellene vonnia a személyes következtetéseket a mulasztásért felelős személyekkel szemben.

Jozef Rajtár parlamenti képviselő, a Demokrata Párt alelnöke szerint ráadásul az adóhivatal védett adattárolójának az üzemeltetéséért felelős cég, a CHDU Kft. mögött a központi adóigazgatóság volt alkalmazottai állnak, így az sem csoda, hogy az eKasa-rendszer keretén belül kiírt pályázatot ennek a cégnek az igényeire szabták. Rajtár szerint ezért kezdeményezni fogják, hogy az üggyel a parlament pénzügyi bizottsága is foglalkozzon. Ivana Skokanová, a központi adó- és vámhivatal szóvivője szerint azonban Rajtár állításai több ponton sem felelnek meg a valóságnak. A CHDÚ Kft. ugyanis nem a rendszer egyedüli üzemeltetője, csak egy a tucatnyi ilyen cégből, ráadásul a Rajtár által említett alkalmazottak már három éve nem dolgoznak az adóhatóságnak. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?