Izland, a fortyogó természeti csoda 

Zöld színnel borítja be a tájat a sarki fény

Mintha a legszebb természetfilmek egyikébe csöppentünk volna, holdbéli tájak, szebbnél szebb hegyek, völgyek, ösvények, csodálatos vulkánok váltják egymást, és ezt még tetézik a hatalmas vízesések, a fortyogó és kilövellő gejzírek. S ha szerencsénk van, akkor a sarki fény sem maradhat ki. Izlandon jártunk.

Mivel a fapadosok is felvették a járathálózatukba az izlandi fővárost, így a korábbinál lényegesen olcsóbban, akár 100–200 euróért is elutazhatunk – például egy hosszú hétvégére – Reykjavíkba, hogy bebarangoljuk a várost és megnézzük a környék látnivalóit. Ha szerencsénk van, akkor a sarki fényt is megcsodálhatjuk – erre éppen most, ezekben a hónapokban van a legnagyobb esély.


Vulkánok, vízesések
Mi most egy négynapos kiránduláson próbáltuk felfedezni ezt a fantasztikus szigetet, legalábbis annak egy részét, hiszen ennyi idő alatt csak a fővárost és környékét lehet bejárni. A túrához a legjobb, ha a szigeten autót bérlünk, hiszen ez a legpraktikusabb és legolcsóbb megoldása a körutazásnak (a szigeten vannak irodák által szervezett túrák, de azok nagyon drágák, és még a nagyobb csoportoknak sem éri meg ez a megoldás). Az autós utazás további előnye, hogy szinte bármikor meg lehet állni, hogy lefotózzuk vagy egyszerűen csak megcsodáljuk az elénk táruló tájképet.
Bármerre is induljunk, annyi bizonyos, hogy mindenkit lenyűgöz a fantasztikus táj. Időnként megcsapja az orrunkat a természet illata, és ezt most szó szerint kell érteni, hiszen a gőzölgő földből kénes „illat” árad az autóba is – mintha egy termálfürdő forró vizében ülnénk.


Az első célállomás a 2010-es kitörésről elhíresült, és az európai légi közlekedést egy hétre megállító Eyjafjallajökull vulkán közelében található Seljalandsfoss vízesés, amely már messziről lenyűgöz mindenkit, ám még ennél is nagyobb élmény, amikor mögé megyünk, és onnan csodáljuk meg a hatalmas vízzuhatagot – igaz, előfordulhat, hogy a víz eláztatja a kíváncsi turistákat, így jobb, ha esőkabátban sétálunk a vízesés mögé.
Este a szállásra érve egy újabb meglepetés ér bennünket – itt a csapból is termálvíz folyik. Ha meleg vizet engedünk, azonnal megcsapja orrunkat a délutánról már ismert illat. Ez nem véletlen, hiszen Izlandon szinte mindent a természeti, azaz geotermikus energiával oldanak meg. A meleg vizet, a fűtést, sőt, a talajfűtést is, mert a főváros utcái és a repülőtérre vezető út alatt is természetes energiával megoldott talajfűtés van.
Az esti csúcspont a vadászat a sarki fényre, ehhez egy (10 perc alatt elérhető) fényzajmentes részre kell menni, és várni a csodát. Az első este nem volt szerencsénk, a néhány nappal korábbi intenzív sarki fény most csak nyomokban volt látható. Sebaj, talán majd holnap…

Arany Körút és a gejzír
Másnap az Arany Körút (Golden Circle) néven is ismert túraútvonalon haladunk, igaz, az első állomást, a Thingvellir nemzeti parkot csak fentről, az útról tudjuk megnézni, ám az ösvények, a zöld, zuzmókkal borított sziklák, a hatalmas tó látványa mindenkit lenyűgöz. Egy hatalmas, többszintes vízzuhatag, a Gullfoss vízesés a következő állomás, és amint megpillantjuk, azonnal tudjuk, miért találjuk meg ezt a helyet a világ legszebb vízeséseinek listáján. Ha Izlandon járunk, akkor már az első alkalommal kihagyhatatlan a Gullfoss közelében található gejzír. Bár az eredeti, a Geysir (innen kapta a nevét ez a jelenség) nevű képződmény mostanság pihen, a turisták mégsem maradnak kilövések nélkül: a közeli Strokkur gejzír minden 5–7 percben hatalmas vízmennyiséget lő a magasba. A kis, gőzölgő tavacska előbb elkezd egyre gyorsabban hullámozni, majd hirtelen megemelkedik, és már lövelli is a magasba a forró vizet. Kihagyhatatlan élmény! A környéken sétálva több kis tavacska szinte fortyog – ha nem lennének korláttal elzárva, akár tojást is főzhetnénk bennük.
Este egy újabb kísérlet, hátha ma elcsípjük a sarki fényt – és láss csodát, szerencsénk van, most látható e semmihez sem fogható jelenség. Igaz, a képekről jól ismert zöldes fényáradatért újra el kell utaznunk Izlandra, csak halványabb, kevésbé intenzív fényt láttunk. Szállásadó barátunknak azonban később sikerült lefotóznia, ahogy a sarki fény zöld színnel borítja be a tájat, így ezt a fotót is megmutatjuk olvasóinknak.


Reykjavík
Bár az izlandi utazások elsősorban a természeti szépségekről szólnak, de ha már itt vagyunk, akkor a fővárost is érdemes körbejárni. Kis város, gyalog is bejárható, hangulatos utcákkal. A fantasztikus kikötő, hatalmas hajókkal, a városi tó, a parlament épülete (amely nagyon egyszerű, inkább hasonlít egy régi házhoz), a partszakasz és természetesen a város egyik ikonikus épülete, a Hallgrímskirkja templom sem marad ki a városnézésből. S ha már itt járunk, akkor érdemes felmenni a toronyba, ahonnan az izlandi főváros fantasztikus 360 fokos panorámája tárul elénk – a kis színes házakkal, az üzleti negyeddel, a tengerrel és a távoli hegyekkel. S ha megéhezünk, akkor finomabbnál finomabb ételek, péksütemények közül válogathatunk. Amit kötelező megkóstolni, az az izlandi halleves, a finom halételek, a helyi gofri és a hot dog (ez utóbbi kettő – a helyi árakhoz képest – még olcsó is). Aki szeretne bálnákkal találkozni, az befizethet egy bálnalesre induló hajótúrára is. S bár hivatalosan Izlandon már csak korlátozott számban vadászhatnak e hatalmas emlősökre (209 barázdás és 218 csukabálnát ejthet el évente Izland két, bálnavadászatra is berendezkedett halászati cége, a 2025-ig érvényes nemzeti bálnakvóták alapján), az étlapról még nem tűntek el, így akár egy vacsorafogás is lehet a bálnasteak.
Izland egyik népszerű turisztikai programja a Kék Lagúna, ám mi a turistáktól hemzsegő forró víz helyett inkább egy autentikusabb élményre vágytunk, és egy másik helyi fürdőben mártóztunk meg. Az esti fürdőzés a szabadtéri medencékben kihagyhatatlan élmény – a 38, 40, 42, 44 fokos vízben elmerülve szinte fel sem tűnik, hogy a levegő hőmérséklete csak 7 fok. Már tudjuk, miért olyan népszerű ez a helyiek körében…

Árak, belépők
Izlandról mindenki tudja, hogy rendkívül drága ország, és ezt csak igazolni tudjuk. Nemcsak drága, hanem hatalmas különbségek is vannak, egy csoki az egyik boltban 199 izlandi korona (1,40 euró), ám két üzlettel odébb ugyanazért akár 600 izlandi koronát (4,20 euró) is elkérhetnek. Ugyanez igaz az olyan népszerű ajándékokra is, mint a bögrék, a hűtőmágnesek, a helyi képekkel ellátott pólók, csecsebecsék.
A napközbeni étkezés, ha nem puccos éttermekben szeretnénk enni, olcsóbban is kihozható – ebédre ideális egy menü, ami 14 euró, és ebben korlátlan fogyasztás van a legfinomabb halételekből, salátákból, köretekből, sőt, az ár tartalmaz levest, sütit, vizet és még kávét is. De sok helyen kapható a helyi hot dog (kb. 500 korona, azaz 3,40 euró), a gofri (500–800 korona, azaz 3,40–5,50 euró), de a pizzaszelet, a gyorsétterem is megoldás a spórolós turistáknak. Fontos ugyanakkor, hogy a természeti látnivalóknál szinte sehol sincs belépő, néhány helyen legfeljebb a parkolásért kell fizetni pár eurónyi összeget. De ha a Kék Lagúnában szeretnénk megmártózni, akkor ez az élmény sokba fog kerülni – az előzetesen, online foglalható belépés 50 eurónál kezdődik, de akár 90 euró is lehet…

Izland visszavár
Izland az egyik olyan ország, amelyre egyre több turista kíváncsi – a négynapos utazásunk óta már mi is tudjuk, miért ilyen népszerű ez a szigetország. Ahogy azt is, hogy még megannyi látnivaló, élmény – vulkánok, ösvények, gleccserek, újabb vízesések, lagúnák – várnak ránk a következő izlandi utazásunkon. Mert Izland visszavár, és mi hamarosan visszatérünk.

 

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?