A IX. Márton-napi LibaGaliba és Hazai Termékek Vására

s

A vásárok hagyománya a régmúlt időkből ered. A libacsemegék és az újbor kóstolója a bőség, az öröm és a szórakozás jelképévé vált az őszi időszakban.

A királyhelmeci Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, Kassa Megye Önkormányzatának kulturális intézménye s a helyi önkormányzat már kilencedik ízben rendezte meg Nagytárkányban október 19-én a nagyszabású, hagyományos LibaGaliba fesztivált, idén is régióbeli házi termékek vásárral egybekötött bemutatóival. A fesztivál fővédnöke Rastislav Trnka, Kassa megye önkormányzatának elnöke volt.

Kilenc évvel ezelőtt, mikor megálmodtam és létrehoztam a Szent Márton-napi LibaGalibát, nem gondoltam, hogy ekkora fesztivállá növi ki magát. Ahogy mondani szokás, egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a nagytárkányi községi hivatal előtti téren, ahova idén is több mint 6000 ember látogatott el.

Kultúrával fűszerezve

A nagymamáink receptjei és az újra gondoltak alapján libából készült ételeket a látogatók hazai borokkal és egyéb specialitásokkal kóstolhatták együtt, elérhető áron. A szervezők az ínyencségek iránt érdeklődőkön kívül a családosoknak is igyekeztek kedvükben járni. A kiváló ízek mellett a hamisítatlan fesztiváli hangulatról fergeteges élő koncertek – Solymos Tóni és zenekara, Peter Šrámek, a királyhelmeci Nosztalgia együttes, a Napraforgó zenekar –, táncbemutatók, hagyományos játékok és gyerekprogramok gondoskodtak. A fesztiválozók a kézművesmesterségek művelőivel, fazekasokkal, keramikusokkal, fafaragókkal, vesszőfonókkal is találkozhattak. A könyvbörze mellett a vizsolyi könyvnyomtatás fortélyába is betekintést nyerhettek az érdeklődők, és beszélgethettek a Vasárnap főszerkesztőjével, munkatársaival.

A térség települései nemcsak termékeiket hozták el megmutatni a közeli és távoli tájakról érkező közönségnek, hanem a színpadon is bemutatták kincseiket a tánccsoportok, citerazenekarok és népdalkörök. A gyerekekre állatsimogató, családi kuckó és alkotóműhelyek vártak. Osztatlan sikert arattak az alkotóművész Takács Pál mérnök drótból készített, Szent Mártont megidéző lovas szobra és libakompozíciói, Trella Erik táncos, fafaragó szobrai, valamint a közművelődési intézet munkatársai által készített káprázatos szalmakompozíciók.

Galéria

Libaétkek versenye

A régiók szakközépiskolái, önkormányzatai és vendéglátói a hagyományos ételek főzőversenyén mérték össze tudásukat. A fesztivál sztárszakácsai a Kassai Thália Színház művészei voltak: kivívták maguknak a zsűri különdíját. Ugyancsak különdíjas lett a Forty 40 étterem. A boldog első helyezett a királyhelmeci gimnázium, a második díjat az ugyancsak királyhelmeci Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola érdemelte ki, harmadik pedig a Perbenyiki Szakközépiskola lett. A verseny bírálóbizottságának elnöke Kaldeneker György mesterszakács, tagjai Feterik Szilvia borszakértő és mesterszakács, valamint Nádasdi Hildegárd voltak. A látogatók betekintést nyerhettek a konyhaművészet titkaiba, sőt a házi termékek vásárán feltölthették éléskamrájukat.

Őszi hagyományok

A térség 16 alapiskolája kapcsolódott be az őszi terményekből készült alkotások versenyébe. Az első díjat megosztva a Királyhelmeci Művészeti Alapiskola nagytárkányi kirendeltsége és a Csicseri Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola érdemelte ki. A második a Királyhelmeci Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskolát illette, a harmadikat a Szomotori Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai kapták. Természetesen idén sem hiányozhattak a nagykaposi idősotthon és a régiók Csemadok-csoportjai által bemutatott népi hagyományok, mint amilyen a tollfosztás, lekvárfőzés, tengerihántás, káposztataposás.

A gasztronómiai fesztivál Kassa Megye Önkormányzatának kiemelt rendezvénye, melyet rajta kívül a Bethlen Gábor Alap is támogatott.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani minden fellépőnek, versenyzőnek, a zsűrinek, a Vasárnapnak, a 149 árusnak, iskoláknak, Nagytárkány községnek, önkormányzatoknak, segítőinknek és munkatársaimnak, akik hozzájárultak a fesztivál színvonalának emeléséhez.

A sok-sok visszajelzésből (több mint 18 000 lájk és több ezer köszönetnyilvánítás, elismerő szó) kiderült, hogy kellemes, vidám és tartalmas perceket tudtunk szerezni ezreknek, sok-sok mosolyt tudtunk csalni megannyi ember arcára így október végén is. Reméljük, azok is kedvet kaptak, s jövőre eljönnek, akik idén egyéb elfoglaltságuk miatt nem vehettek részt a rendezvényen. Viszlát tehát 2020. október 17-én, a jubileumát ünneplő X. LibaGalibán Nagytárkányban!

Zvolenský Gabriella

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 45. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?