Kamocsa egyre lendületesebben fejlődik

f

Az érsekújvári járásbeli településen nem csak nyáron izgalmas az élet

A Vág menti községhez nagyon sok élmény köti azokat a látogatókat, akik rendszeres vendégei a nemzetközi főzőversenynek, amelyet az Oázis kempingben rendeznek, immár tizennyolc éve. Kamocsán egyre több közösségépítő rendezvény zajlik az önkormányzat és a helyi társulások, szervezetek jóvoltából. Lukács Valéria, Kamocsa előző polgármestere tizenhat évig állt a község élén. A legutóbbi megbízatási időszakban Lukács Imre, Kamocsa jelenlegi polgármestere már alpolgármesterként vett részt az önkormányzat munkájában, így betekintést nyert a község fejlesztéséért végzett munkába.

A közösség összetartó ereje

Kamocsának saját szennyvíztisztító állomása lett, amelyet most, teljes körű ellenőrzés és karbantartási munka elvégzése után, újabb tíz éven át üzemeltethetnek. Felújították a művelődési házat, ahol gazdag kulturális élet folyik, és átadták a bérlakásokat. A Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség támogatásával megkezdték a ravatalozó teljes felújítását, a beruházást november 6-án adják át. A legutóbbi megbízatási időszakban önerőből korszerűsítették a közvilágítást. Magyarország kormányától és a Bethlen Gábor Alaptól két fordulóban támogatást kaptak a régi iskolaépület felújítására. Ma az óvoda működik itt, amelyet húsz gyerek látogat, saját kis tornatermük, étkezőjük van, és hatalmas játszóterük. Kamocsán rég megszűnt már a kisiskola, a szülők Gútára vagy Érsekújvárba viszik a gyerekeiket. Lukács Imre polgármester azonban elmondja, hogy éppen ezért egy újfajta közösségépítő, főképp iskoláskorú fiatalokat megmozgató kezdeményezést indítottak el a községben. Az I love Kamocsa junior programmal arra szeretnék ösztönözni a már más városokban tanuló gyerekeket, fiatalokat, hogy aktívan vegyenek részt a községszépítő munkálatokban, és legyenek ott a rendezvényeken. A gyerekek kártyát kaptak, amelyre gyűjtik a pecséteket. Pecsét jár azoknak, akik segítenek a közös munkák során, részt vesznek az ismeretterjesztő előadásokon, megemlékezéseken vagy a község területén megszervezett bármely rendezvényen. Nemrég jutalomkirándulást szerveztek a gyerekeknek Pozsonyba. Hagyománnyá vált egy nagyszabású gyermeknap megszervezése is, a legutóbbi rendezvénynek mintegy kétezer látogatója volt.

Tizenhat év után új polgármester

Lukács Imre eredetileg villamos műszerész, és korábban a fuvarozás terén vállalkozott. „A polgármesteri munkakör teljes embert igényel a nap huszonnégy órájában. Kevesebbet vagyok otthon, ám a családom mindenben támogat. Nagyon örülök, hogy a képviselő-testület megválasztott tagjai szintén aktív részesei a falu életének, és lelkesen dolgoznak a település előrevitelén. Rengeteg az átruházott hatáskörrel járó feladat, és a kisebb településeken nincs mindenre egy-egy alkalmazott, ezért a hivatal minden alkalmazottja teljes erőbevetéssel dolgozik. A pályázati kiírásokra gyorsan, rugalmasan kell reagálni. Féléves önkormányzati lapot jelentetünk meg, amelyből a kamocsai lakosok minden helyi történésről és tervünkről, folyamatban lévő pályázatunkról értesülnek, ahogy a megújult honlapunkon is” – mondta Lukács Imre. Beadták a pályázati kérelmet a régi, évek óta nem használt óvodaépület felújítására. Szociális központot, orvosi rendelőt, továbbá baba-mama klubot működtetnének és a nyugdíjasok klubja is helyet kapna benne. Két sikeres wifiprojektuma van Kamocsának, ennek köszönhetően több helyen wifipont létesül a község területén. Nagyon fontosnak tartják a környezettudatos gazdálkodást: van gyűjtőudvar-lerakat, ahonnan Tótmegyerre szállítják a hulladékot. Az Alsó-csallóközi Falvak Társulásának tagjaként egy Interreg program keretében még 2016-ban pályáztak háztartási komposztálók beszerzésére. Átadásukkor előadást tartanak majd a lakosoknak a biológiai hulladék feldolgozásáról. Szintén ennek köszönhetően szert tettek egy fűnyíró kistraktorra, és 100 facsemetét ültetnek ki a község területén. „Rendezvényeinken igyekszünk újrahasznosítható eszközöket használni, fesztiválpoharakat kínálunk, amelyeket kölcsönvehetnek, de meg is vásárolhatnak az érdeklődők. A Postabank pályázati támogatásából az idei falunapon mezítlábasparkot adtunk át, és Nyitra megye támogatásának köszönhetően fitneszparkot létesítettünk a kultúrháznál lévő játszótér és a mezítlábaspark mellett, valamint tájékoztató táblákat helyezünk ki a falu területén” – magyarázta Lukács Imre.

Maradnak a fiatal családok

A lakosok közül sokan Érsekújvárban vagy Gútán dolgoznak, de a helyi szövetkezetben is akad állandó vagy almaszedéskor idénymunka. Az itteni fémmegmunkáló és bútorkészítő cégek, valamint a többi vállalkozás tulajdonosai is elsősorban falubelieknek kínálnak munkalehetőséget.

Idénymunka akad a kamocsai Oázis kempingben is, amelynek működtetését a község új vezetősége is hosszú távon bérben szeretné hagyni, bízván Lukács Tibor vállalkozóban, aki évek óta kiváló munkát végez. Hazai és nemzetközi rendezvényeinek köszönhetően ma már sokan ismerik Kamocsát. „Tibor szívvel-lélekkel dolgozik. Az önkormányzat a kemping területén lévő épülethez szükséges engedélyek intézésével szeretné segíteni a munkáját, hogy pályázati pénzből fel lehessen újítani, attraktívabbá tenni. Falunk legfőképp a turizmusra építhet, hiszen ehhez adja magát a Vág-part gyönyörű környezete. Tervezzük, hogy megvegyünk egy tájháznak alkalmas régi házat, ahol elődeink örökségét és kultúráját meg tudjuk majd őrizni az utókor számára. Ehhez már megkezdődött a régmúlt tárgyainak gyűjtése, már csak pályázati lehetőségre várunk. Újraalakult és kiválóan működik az önkéntes tűzoltók egyesülete is, pályázat által szeretnénk majd nekik is a régi kazánház felújításával megfelelő helységet biztosítani további tevékenységükhöz” – egészítette ki az elmondottakat Lukács Imre. A vízelvezető árokrendszer rendbe hozása, biztonságosabb járdák építése az egyre veszélyesebbé váló kereszteződésnél ugyancsak prioritás. A Bethlen Gábor Alaptól kapott támogatásból a könyvtár felújítását tervezik. Sajnos, amikor a kultúrházét végezték, nem túl jól oldották meg a vízelvezetést, emiatt gyakoriak a beázások. Kamocsának kiváló kapcsolata van a közeli Szímő és Andód önkormányzatával, polgármesterével. Kerékpárút építését szorgalmazzák, miután sikerül megerősíteni a Vág menti töltést. A régi házakat felújítják, jelenleg több újnak az építése is folyamatban van, és a fiatal családok többnyire szülőfalujukban, rokonságuk körében maradnak. Évente 4-5 gyermek születik a községben. Kamocsán már szövik az újabb terveket, készülnek a forgatókönyvek az ünnepváró rendezvényekre. A helyi református egyházközséggel, az óvodával és a többi szervezettel egyaránt nagyon jó az önkormányzat együttműködése. A helyi nyugdíjasszervezetet Takács Ilona sikeresen vezeti, és nagyon aktív részesei a falu életének. Idén áprilisban megalakult a nyugdíjasok klubjának éneklőcsoportja, az Őszirózsa: a falunapokon mutatkozott be első alkalommal, s Gál Irénke vezetésével az énekkarok járási találkozóján is részt vett. A községben decemberre közös ünnepváró műsort terveznek, a Kamocsa Polgári Társulásnak köszönhetően a gyerekekhez ellátogat a Mikulás, lesz karácsonyi vásár is. A negyedik adventi gyertyagyújtást követően átvonulnak a kultúrházba, ahol karácsonyi ünnepséget tartanak.

Galéria

Hagyományos lakodalom disznóöléssel

Az önkormányzat és a Kamocsa Polgári Társulás minden szervezetet megmozgatva még egy nagyszabású rendezvényt tervez az idén. Látogatásunkkor Gál László, a Csemadok Kamocsai Alapszervezetének elnöke érkezett a községházára, hogy megbeszéljék a részleteket. „Megpróbáltam összefoglalni az egykori kamocsai hagyományokat. Az első füzet címe Asszony lesz a lányból. Vőfélyverseket, a jegyesing átadásakor szokásos mondatokat szőttem bele, továbbá azt, hogy mit mond a menyasszony, amikor menyecskeként bemegy leendő otthonába. Megpróbáltam leírni az udvarlás egyes folyamatait. A polgármester felkérésére most forgatókönyvszerűen írom meg a történéseket, hogy színpadon adhassuk elő. A nyugdíjasklub asszonyai remélem, elkészítik az előadáshoz szükséges, Kamocsán a lakodalmakkor elmaradhatatlan takartot. Minden lakodalomba több mint ezer takart készült” – mondta el a Csemadok-elnök. Beszélgetésünk során a szó Kamocsa jeles szülötteire terelődik: Lukács Pál költő, ifjúsági író, a magyar gyermekirodalom úttörője tiszteletére emlékszobát nyitottak a kultúrházban, és Lukács Pál-napokat szerveznek. „Kósa Ilona óvodaigazgató javasolta, hogy a magyar költészet napján szavalóversenyt tartsunk, amely lehetőség a színpadi fellépésre” – tudtuk meg Gál Lászlótól.

Közös évzárót tartott a Csemadok és a Szlovák Vöröskereszt helyi alapszervezete, amelyen Halász Csaba és Labancz Iveta ezüst fokozatú Jánský-plakettet, Szaniszló Zsuzsa pedig bronzplakettet vehetett át. Felköszöntötték a kulturális szervezet alapító tagjait, Őszi Irmát és Gál Jankát. A Szlovák Vöröskereszt helyi szervezetét Takács Zsuzsanna vezeti, jelenleg 85 tagja van. A Csemadok helyi elnöke elmondta: idén Lukács Zsigmond rejtvényszerkesztőre emlékeztek halála tizedik évfordulóján. A Lukács Pál irodalmi és közéleti díjat az első éven a kamocsai születésű Vörös Péter költőnek, kritikusnak adományozták posztumusz, mert ő álmodta meg a Lukács Pál-napot. Szeptemberben pedig emléktáblát avattak az egykori Csemadok-elnökök emlékére.

A szerző az Új Szó munkatársa

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 45. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?