Eddig tartott a müncheni Kovac-korszak

 Bayern München egyelőre százszázalékos a BL-ben, kérdés, az új edzővel folytatódik-e a sorozat

A héten a negyedik fordulóval folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, és immáron meglehetnek az első olyan csapatok is, amelyek biztosítják a helyüket a nyolcaddöntőben.

A négy győzelem ugyanis már biztos továbbjutást ér, ezt pedig a Manchester City, a Paris Saint-Germain és a Bayern München is kivívhatja.
Közülük talán éppen az angoloknál a legnagyobb a nyugalom és a béke, a csapat ugyan nem vezet a Premier League-ben, de 11 bajnokin nyolc győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel a második helyen áll.

Guardiola nem tartalékol

A legutóbbi három bajnokiját megnyerte a Crystal Palace (2–0), az Aston Villa (3–0) és szombaton a Southampton ellen (2–1), míg a BL-en ahhoz az Atalantához látogat, amelyet két hete demoralizáló 5–1-es zakóval küldött haza.

A címvédő azért van nehéz helyzetben, mert a szerdai BL-csata után vasárnap az Anfield Roadon vív hazai csúcsrangadót a listavezető Liverpool ellen, és ha ott elbukik, már komolyabb, kilencpontos hátrányba kerülne a riválissal szemben. Angol újságírók fel is tették a kérdést Pep Guardiolának, hogy tervezi-e néhány kulcsember esetleges pihentetését a hétközi összecsapáson, ugyanis a legutóbbi Ligakupa-összecsapás alkalmával is így tett, ezúttal viszont úgy véli, nagy hiba lenne. Szerinte ugyanis semmi garancia rá, hogy egy tartalékosabb City győzne az Atalanta otthonában, mint ahogy arra sem, hogy a pihentetett játékosokkal kiegészülve győzne Liverpoolban.

„Úgy gondolják, nyerhetünk négy címet a szezonban, ha különbséget teszünk az egyes mérkőzések között? Nem. A lehető legjobb csapattal fogunk játszani, hogy győzzünk az Atalanta ellen, és továbbjussunk, majd ugyanilyen eltökéltséggel megyünk az Anfieldre is. Senki sem tudja biztosítani nekem, hogy ha nem így cselekszünk szerdán, akkor jobb teljesítményt nyújtunk vasárnap. Az Atalantával való szembenézés legjobb módja az, hogy a Southampton elleni bajnokin rájuk is készültünk, és majd az olaszországi mérkőzés lesz a főpróba a bajnoki rangadóra” – nyilatkozta.

Guardiola helyzetét nehezíti, hogy szombaton izomsérülést szenvedett David Silva, akit a félidőben le kellett cserélni. Az biztos, hogy a spanyolok 125-szörös válogatott, világ- és Európa-bajnok középpályása nem lehet ott Milánóban, de a szakvezetés úgy készül, hogy a ’Pool ellen sem számíthat rá. „Ha valóban izomprobléma, akkor az legalább 10-12 nap pihenő” – nyilatkozta a menedzser.


Tuchelnek vannak gondjai a PSG sztárjaival

A PSG két éve mindössze háromszor, tavaly ötször szenvedett vereséget a hazai bajnokság 38 mérkőzésén, és így lett aranyérmes. Idén még csupán 12 kör ment le, de már háromszor elbukott. Hogy ez a csapat kiegyensúlyozatlansága vagy a bajnokság kiegyensúlyozottsága miatt van, nem tudni pontosan.

Az biztos, hogy a tétmérkőzéseket figyelembe véve egy hatos győzelmi sorozat (a hétvégét megelőző legutóbbi négyen 17–1-es gólkülönbség) után a 2–1-es dijoni vereség fájó pont a párizsiak életében. Ugyanakkor a L’Equipe azt is sejti a háttérben, hogy a játékosok nincsenek teljesen azonos hullámhosszon Thomas Tuchel edzővel.

A német szakember az október 27-i, Olympique Marseille elleni 4–0-s sikert követően dühösen nyilatkozott csapatáról, azt mondta, hogy Mauro Icardi és Kylian Mbappé első félidei dupláit követően ellazsálták a második 45 percet, és levették a lábukat a gázpedálról.

A francia sportnapilap elmélete szerint ez lehetett a gyengébb pénteki teljesítmény egyik oka, a játékosok ugyanis csodálkozva és bosszúsan fogadták a számukra teljesen érthetetlen kritikát. Ennek hatására kevésbé motiváltan léptek pályára a forduló előtt tök utolsó Dijon otthonában, és amikor az ellenfél a második félidő elején fordított, már nem tudtak úgy koncentrálni, hogy megszerezzék a három pontot.

„Nem érdemeltük meg a gólszerzést, borzalmasan gyenge volt a csapatmunka” – csapott oda ismét, ezúttal talán jogosabban Tuchel.

Két hete a párizsiak 5–0-ra nyertek Bruges-ben, azóta a belga együttes játszott egy 1–1-es döntetlent a nagy rivális Standard Liege-zsel, legyőzte a Zulte-Waregem (2–0) és a Kortrijk csapatát (3–0), azaz jó formában utazott el Párizsba, a szerdai BL-összecsapás helyszínére.

A belga Voetbalkrant.com portál szerint ugyanakkor félő, hogy az újabb Tuchel-intelem nem tesz jót a Bruges-nek, amely így szinte a tűzvonalba sorakozik majd fel a szerdai kezdő sípszóra. „A belga csapatnak heves támadásokkal kell szembenéznie, különösen akkor, ha a PSG sztárjai a szemük előtt tartják az edző szavait” – írta a lap.

Érdekes

Eljöhet Mourinho ideje?

A német lapok és a fogadóirodák szerint nem elképzelhetetlen, hogy José Mourinho kap lehetőséget a Bayern München élén.

A német lapok már korábban is azt írták: „José Mourinho már ott ül Niko Kovac nyakán, ráadásul németül is tanul.” Most itt lehet a lehetőség. A Betfair fogadási oldal szerint esélyes a posztra Ralf Rangnick, aki legutóbb az RB Leipzig sportigazgatója és edzője volt, jelenleg pedig a Red Bull cég sport- és futballfejlesztési részlegének vezetőjeként dolgozik. Iránta nagy a kereslet, az angol lapok néhány hete még őt tartották esélyesnek a botladozó Manchester United élére Ole Gunnar Solskjaer utódjaként.

A jelenlegi megbízott edző, Hans-Dieter Flick sem esélytelen (főleg egy jó bemutatkozással), de lehet fogadni az Ajax edzőjére, Erik ten Hagra (2013–2015 között a Bayern másodedzője volt), a Juventusszal sorozatban öt bajnoki címet szerzett Massimiliano Allegrire, illetve a PSV-t irányító, korábban öt szezont Münchenben futballozó Mark van Bommelre is.

Auf wiedersehen, Niko!

De mi lesz a Bayern Münchennel? A bajoroknál tavaly nyár óta ment a siránkozás, mi lesz Jupp Heynckes nélkül, a klubvezetés pedig egy elég merész húzással azt a Niko Kovacot nevezte ki, aki ugyan volt horvát szövetségi kapitány, de vele a válogatott a csoportkörből sem jutott tovább a 2014-es vébén. Klubszinten legalább a Bundesligát ismerte, hiszen 2016–2018 között két szezon is lehúzott az Eintracht Frankfurtnál.

Hogy kicsit nagyobb volt a kabát, már a 2018–19-es idényben is érződött, arra azért nem gyakran volt példa az elmúlt tíz évben, hogy a csapat kétszer is produkáljon egy három mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatot és végül mindössze kétpontos előnnyel nyerjen aranyérmet a Dortmund előtt.

Tavaly novemberben még a mértékadó Kicker is azt írta, hogy a klub négy sztárjátékosa, Thomas Müller, Arjen Robben, Franck Ribéry és Mats Hummels mindent elkövet, hogy új edzőt kényszerítsen ki a vezetőségtől.

Kovac pozícióját azonban sem ez, sem a szoros bajnokság, de még a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében bekövetkezett korai búcsú sem ingatta meg. Így aztán ő kezdhette meg a felkészülést a jelenlegi szezonra is.

A teljesítmény azonban továbbra is egy hullámvasútéra emlékeztetett. Amíg a Bajnokok Ligájában a csapat hibátlan, és minden bizonnyal már a héten bebiztosítja a továbbjutását, addig a Bundesligában tíz forduló után csupán a 4. helyen áll. Ami még furcsább, hogy mindössze ötször győzött, három döntetlen mellett előbb október 5-én kikapott otthon a Hoffenheimtől, majd most szombaton jött az 5–1-es frankfurti KO.

A német lapok emlékeztettek arra, hogy ennyi gólt (10 meccsen 16-ot) a rossz emlékű, 2008–2009-es Jürgen Klinsmann-érában kapott a csapat, de hasonlóan gyenge volt a védekezés 15 éve, Felix Magath idejében is.

A klub vasárnap már zárt kapus edzést rendelt el, majd estére hivatalossá vált, hogy Niko Kovac távozik a Bayern München kispadjáról és a hétközi, Olimpiakosz elleni BL-mérkőzésen, majd a Dortmund elleni rangadón az eddigi segédedző, a Bayernben játékosként 104 mérkőzést lejátszó Hans-Dieter Flick irányít majd.

„Az elmúlt hetek eredményei alapján úgy éreztük, cselekednünk kell, ezért vasárnap komoly és nyitott beszélgetést folytattunk Kovaccsal, Uli Hoeness-szel és Hasan Saliha-midziccsal. Közösen arra jutottunk, hogy váltani kell, amit mindannyian nagyon sajnálunk” – nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge, a klubot működtető vállalat vezérigazgatója.

Niko Kovac a Bayern hivatalos honlapjának elmondta, nem érte vártatlanul a lépés, szerinte az eredmények és az utóbbi hetekben mutatott játék alapján a klub a lehető leghelyesebb döntést hozta meg.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?