Színes kínálat a „Bénifeszten”

dd
Szepsi |

Csütörtök délutántól szombat estig zajlik Szepsiben az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál. Az idei már a 21. évfolyam, ami azt jelenti, hogy sok visszajáró fellépő életében tölt be meghatározó szerepet. A Jókai Napok „kistestvéreként” indult, de mára már egyenrangú a komáromi fesztivállal, sőt, sok tekintetben riválisa is.

Idén tíz versenyelőadást és három vendégelőadást láthatnak a nézők két és fél nap leforgása alatt. Az előző évekhez képest idén a legnagyobb változás az lesz, hogy valamennyi csoport a szepsi művelődési házban lép fel. A sokszereplős, nagyobb díszlettel érkező előadásoknak eddig a jóval tágasabb buzitai kultúrház adott otthont, az épület azonban jelenleg felújításra vár. 

Az események csütörtök délután kezdődnek a római katolikus templom előtti téren, a város szülötte, Egressy Béni zeneszerző, író szobrának megkoszorúzásával. Közreműködik a helyi Vox Columbellae Vegyeskar Havasi József karnagy vezetésével, ünnepi beszédet mond Czajlik József, az idén 50 éves kassai Thália Színház igazgatója, aki az ezt követő megnyitón is köszönti a résztvevőket. Itt adják át a fesztivál életműdíját, a díjazott neve egyelőre titok. 

A megnyitó után, 17 órától Sasvári Sándor magyarországi színész, énekes 60 perces műsora következik Közös a sorsunk! címmel, ő az idei rendezvény fővédnöke. A versenyelőadások sorát a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont csapata nyitja 20 órakor. Az elmúlt években bemutatott produkcióikkal magasra tették a lécet, Tóth Gábor rendezéseiben egy színes, izgalmas szerzői színház jött létre. MEG+növünk néven szerepelnek és a Fehérlófia című népmese nyomán született színpadi játékot mutatják be. 

A Makranci Cserépszín Vegyes Éneklőcsoport egy tréfás falusi jelenetet mutat be Kurta kocsma címmel, Lišovsky Márta rendezésében. Utánuk a kassai Pinceszínpad következik, akik Megőrült a Sátán címmel válogattak verseket a világirodalomból (rendező: Havasi Péter). Az első nap versenyelőadásait 22.30-tól értékeli a zsűri. 

Pénteken csak délután kezdődik a program, 14 órától a vezekényi Görbetükör Színjátszó Csoport előadásában látható Bôžing Tibor Végső diagnózis – delirium falsus című darabja, amelyet a csapat tagjai maguk rendeztek. 

A szepsi fesztivál leghűségesebb és egyben legsikeresebb csapata, a Nánai Színjátszó Csoport idén megnyerte a Jókai Napok fődíját, a szabályzat értelmében így nem indulhat a versenymezőnyben. Gyárfás Miklós Játék a csillagokkal című vígjátékát vendégelőadásként mutatják be 15.30-tól (r.: Lengyelfalusy Juhász Mária). 

Az idén 40 éves füleki Zsákszínház viszont eddig még csak odahaza játszotta friss előadását, amely Ionesco Különóra című műve nyomán készült, és a címe stílszerűen A negyvenedik (r.: Mázik István). 

Este héttől a Nefisz és Fesztysek elnevezésű, nemesócsai és ógyallai diákokból álló csoport adja elő Csorba István Csipkerózsika kicsit másképp című meséjét, a szerző rendezésében. Utánuk a tornai Vár-lak színjátszó csoport következik S. Szabó István A keresztanya című vígjátékával (r.: Balázs Éva, Kajkó Henrietta). A Királyhelmecről érkező Bodrogközi Színjátszók Forgách András Halni jó című darabját állították színpadra Illésné Popália Irén rendezésében. A bemutatott verseny- és vendégelőadásokat a zsűri ezen a napon is 22.30-tól értékeli.

Szombat délután a Szvorák Zsuzsa vezetésével működő füleki Apropó Kisszínpad kezd A rovarok életéből című Čapek-dráma alapján készült Édes Álmok című előadással. Utánuk egy vendégelőadás következik Hidasnémetiből, a Tizenhárom Komédiás Színjátszó Kör jóvoltából. Kopogtatás nélkül címmel adnak elő egy zenés drámát, amely az Én, József Attila musical alapján készült (r.: Técsyné Almási Edit). 

Kevesen tudják, hogy a budapesti közjegyzőknek is van egy színjátszó csoportja, ők mutatkoznak be vendégként 16 órától Ray Coonney népszerű színművével, a Kölcsönlakással (r.: Tóth Levente). 

A Bódvavendégi Hagyományőrző Csoport egy vidám falusi jelenettel, Bodonyi András Tréfás borkóstolójával száll versenybe. Ez volt a nemrég elhunyt Bodonyi András utolsó rendezése. 

A zsűri 17.30-tól értékel, ezalatt a többi csoport tagjai, illetve az érdeklődők egy zenés összeállítást láthatnak. Közreműködik Nagy Imre szepsi zenetanár, lánya, Nagy Júlia, az Ének iskolája harmadik évfolyamának döntőse, Nagy Gabriella, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny többszörös győztese régi magyar slágerekkel, valamint a Péderi Vegyeskar hazafias dalokkal. 

A zsűri tagjai nemcsak pontoznak, hanem valamennyi versenyelőadást nyilvánosan értékelik. Idén Pásztó András, a Thália Színház volt dramaturgja, a kassai X Iparista Kisszínpad legendás vezetője, Regős János, a Szkéné Színház rendezője, a Magyar Szín-Játétékos Szövetség elnöke, valamint Körömi Gábor rendező, drámapedagógus vállalta ezt a feladatot. A Lakoma című fesztiválújság négy számmal készül, a középiskolásokból álló csapat ismét a tapasztalt Kozsár Zsuzsanna vezetésével dolgozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?