Bevezetik a fejlesztési illetéket Vágsellyén

Bevezetik a fejlesztési illetéket Vágsellyén
Vágsellye |

Óvodák, iskolák, szociális központok felújítására, parkok és helyi utak javítására fordítaná Vágsellye önkormányzata azt a fejlesztési illetéket, melyet 2020. január 1-jétől vezetnek be a járási székhelyen.

A legutóbbi önkormányzati ülésre beterjesztett új városi rendelettel kapcsolatos javaslatban az állt, hogy magánszemélyektől 3, vállalkozóktól 10 euró fejlesztési illetéket kérne a város minden beépített terület négyzetméteréért. Később az egyik képviselő javaslatára módosították az összeget. A testület jóváhagyta, hogy a családi házat építő magánszemélyek négyzetméterenkénti 10 eurót, a vállalkozók négyzetméterenkénti 20 euró fejlesztési illetéket fizetnek. A képviselők vitájában elhangzott, hogy elfogadhatónak tartják a fejlesztési illeték mértékét, mert ha egy fiatal család 120 négyzetméteres területen épít házat, és a beépített házrész hatvan négyzetméteres, 600 euró fejlesztési illetéket fizet.

Húszeurós négyzetméterenkénti fejlesztési illetéket azoktól a vállalkozóktól kérnek, akik ipari épületeket, gyártó-, illetve raktárcsarnokokat, üvegházakat, gazdasági épületeket emelnek. A 21 vágsellyei képviselőből 16-an támogatták az új illeték bevezetését és a javasolt összeg elfogadását. Az önkormányzati törvény alapján 3-tól 35 euróig terjedhet a fejlesztési illeték minden megkezdett beépített terület négyzetméteréért.

Szlovákia több városában már korábban bevezették a fejlesztési illetéket. Fejlesztési illetéket nem fizetnek azok, akik már meglevő ingatlant újítanak fel, vagy huszonöt négyzetméternél kisebb területet építenek be egy már meglevő ingatlanon. Fejlesztési illetéket nem fizetnek a múzeumok, galériák, kulturális vagy sportlétesítmények üzemeltetői sem.

A fejlesztési illetékből fedezné a város a területrendezéssel járó kiadásokat is. Az új családi és lakóházak környékén járdákra, bekötőutakra, parkokra is szükség van, ám a beruházó erről nemegyszer megfeledkezik.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?