Kočner: A Threema-üzenetek „nem hitelesek, illegálisak és légből kapottak”

Marián Kočner

Marian Kočner vádlott szerint a Threema alkalmazással küldött üzenetek „nem hitelesek, illegálisak és légből kapottak”. Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze hétfőn több órán keresztül olvasta fel a bíróság előtt a szóban forgó kommunikációt, amely korábban a médiában is megjelent.

Marian Kočner ellen a televíziós váltók ügyében és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt is vádat emeltek. A bíróságon kijelentette: figyelmesen hallgatta a felolvasást, de a hamisításról vagy a váltók visszadátumozásáról nem tudott meg semmit. Arra a kérdésre, vajon nem tartja-e ellentmondásnak, hogy az üzenetváltást illegálisan szerezték be, ugyanakkor pedig nem hiteles és légből kapott, az ügyvédje, Michal Mandzák azt válaszolta, hogy csak azután nyilatkoznak bővebben, miután elolvasták az egész kommunikációt.

Marian Kočner az egyik állítólagos üzenetben azt írta, hogy Šantát be fogják idézni Dušan Kováčik speciális ügyész elé. Ezt az információt a felolvasás közben maga Šanta is ostobaságnak titulálta.

„Ha tehát ostobaság, hogy valahova hívatták önt, akkor mindabból, amit ma felolvasott, mi nem ostobaság?” – reagált Marian Kočner.

A legtöbb felolvasott üzenetet Marian Kočner és egy Jakub nevű felhasználó váltotta egymással. A védelem szerint ez Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár és felfüggesztett bíró álneve, akit Marian Kočner a váltók ügyében keresett meg, amikor azt még a Pozsony V Járási Bíróság tárgyalta civil eljárás keretében. A járási bíró, Zuzana Maruniaková Marian Kočner javára döntött anélkül, hogy megvizsgálta volna a váltók eredetiségét.

A felolvasott üzenetváltás teljes mértékben megegyezett a médiában a közelmúltban közzétett kommunikációval.

Daniel Lipšic, a kárvallott Markíza TV-társaság ügyvédje szerint az üzenetekben szó van egy szervezett bírói csoportról is, amely a tárgyalásokat manipulálta. A kommunikáció emellett bizonyítja azt is, hogy a vádlottak „koordináltan” vallottak a váltók ügyében. „Teljesen egyértelmű, hogy a váltókat visszadátumozták” – tette hozzá.

A kommunikáció egy részének felolvasása után Emil Klemanič, a Specializált Büntetőbíróság bírói tanácsának elnöke november 4-re napolta el a tárgyalást, amely a vádlott lányának, Karolína Kočnerovának a vallomástételével folytatódik majd. Utóbbi meghallgatását maga a vádlott kérte. A javaslathoz mellékelte a Kočnerová és Peter Tóth közötti üzenetváltás átiratát is. A titkosított üzeneteket a Signal alkalmazással küldték egymásnak. Az átirat a vádlott szerint bizonyítja, hogy Tóth, aki ebben az ügyben is Marian Kočner ellen tanúskodik, hazudik.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan A. vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett. Marian Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?