Több változás is jön az utakon

Pozsony |

A parlament a hétfői ülésén második olvasatban is elfogadta a közúti közlekedéssel kapcsolatos törvény módosítását, melynek következtében a sofőröknek néhány újdonságra érdemes lesz odafigyelniük a jövő évtől.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2020 februárjától érvénybe lépnek a 365 napos autópálya-matricák. Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter korábban elmondta, hogy az új matrica elsősorban azoknak a sofőröknek kedvez, akik év közben vásárolnak autót, és sokat használják az autópályákat, valamint a gyorsforgalmi utakat. A korábbi éves matrica ugyanis a megvásárlás időpontjától függetlenül január 31-ig volt érvényes. Érsek hozzátette, hogy a 365 napos matrica bevezetésével egyetlen korábbi típusú matricát sem törölnek el, vagyis megmarad az előző fajta éves, valamint a havi és a 10 napos matrica is.

Emelkednek a bírságok

Az új autópálya-matricán kívül a kiszabható bírságok nagysága is emelkedik. A rendőrök a jövő évtől szigorúbban büntethetik azokat, akik a telefonjukat a kezükben tartva vezetnek. A helyszíni bírság ebben az esetben 50 euróról 100 euróra nőhet. A telefonálás úgynevezett handsfree berendezések segítségével viszont továbbra sem lesz büntetendő.

Szigorodik a rollerezés

Szintén jelentős változásra számíthatnak az elektromos rollerek tulajdonosai. A módosítás értelmében a rollerezők a kerékpározók szintjére kerülnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy továbbra is közeledhetnek a járdán, azonban nem gyorsabban, mint az emberi séta tempója, a közutakon pedig kötelesek lesznek betartani a közúti forgalomra vonatkozó szabályokat. Ellenkező esetben a rollerezők helyszíni bírságok kiszabására számíthatnak. A módosításokra főként azért volt szükség, mert az elektromos rollerek sebessége elérheti akár a 20–25 km/órás sebességet is, és ilyen tempó mellett a gyalogosokkal való ütközés akár életveszélyes is lehet.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?