A sportoló sem kivétel

f1

A lányok között gyakori az anorexia és a bulimia. Arról keveset hallottunk, hogy férfiaknál, sőt ismert sportolóknál is előfordul, pedig több példa van rá. David Coulthard 36 éves korában megjelent Az, ami az című önéletrajzi könyvében vallott korábbi étkezési problémáiról.

Az egykori Forma-1–es pilóta, aki 2008-ban fejezte be karrierjét és lett a BBC Forma–1-es kommentátora, helyszíni tudósítója bevallotta, hogy még serdülőkorában, a gokart versenyek miatti fogyás következtében alakult ki nála a bulimia. Később is hasonló problémákkal küzdött, amikor nem csak a sportban kellett teljesítenie. Mint minden sztárnak, neki is óriási áldozatot kellett hoznia azért, hogy eleget tegyen a népszerűségből eredő kötelességeknek: rendezvényeken vett rész, gyönyörű lányok vették körül, neki pedig egyszerűen nem volt ideje enni, aztán fokozatosan elfelejtett táplálkozni. Ám a fő ok másutt volt: köztudott, hogy a legtöbb autóversenyző pehelysúlyú.

„Azt éreztem, csak úgy tudom tartani a súlyomat, ha mindent kihányok – mondta el Williams, a McLaren, majd a Red Bull egykori skót pilótája, hogy min ment keresztül. – Már fiatalon elértem a mostani 183 centis magasságomat, csakhogy akkoriban csupán 57 kilót nyomtam a mostani 72,5-höz képest. Szinte csont és bőr voltam, de minden reggel, délben és este mértem a testsúlyomat, és ha estére csak negyed kilóval több voltam a kelleténél, már mentem úszni.” Coulthard, aki a csapatorvosok segítségével sikeresen vette fel a harcot a betegséggel, és pályafutása befejeztével szerencsére kigyógyult a bulimiából, az első Forma–1-es pilóta, aki színt vallott, pedig az élsportban is gyakori téma az étkezési zavar. A sportorvosok szerint főként a síugrók, a tornászok, a műkorcsolyázók és a hosszútávfutók körében nem ritka, s az elnevezése – anorexia athletica – is erről árulkodik. Jól ismert a német evezős olimpiai bajnok, Bahne Rabe esete, aki 2001 augusztusában két nappal 36. születésnapja előtt anorexia következtében hunyt el. Szó szerint halálra fogyasztotta magát. A 203 centiméter magas, egykor 98 kilós tiszta izom férfi 40 kilótól szabadult meg, s a kórházban hiába próbálták megmenteni, szervezete nem tudta befogadni még a vitaminokat sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?