Lassan vége a gyümölcsészeti évnek!

A 2019-es év az utóbbi idők legmelegebb évének ígérkezik, és a vidékeinken termesztett gyümölcsfajok, fajták ezt elég jól viselték. Elmaradtak az év elején a kései fagyok is, így minden gyümölcs kedvező körülmények között fejlődhetett.

Kitűnő termést adott a kajszi, ami egy évvel korábban lefagyott, alig termett. Bőven termett az őszibarack, a szilva, a körte és fő gyümölcsünk, az alma is.

Az alma szüretelésekor remélhetőleg nem követte el senki azt a hibát, hogy az almával együtt leszaggatta a jövő évi termést adó rügyeket is – hiszen így tulajdonképpen kétévi termést szedett volna le egyszerre. Másik hiba a kocsány eltávolítása lenne; ha az almát a kocsánnyal együtt szedtük le, nem keletkezett seb a gyümölcsön, és nem kell félnünk a moníliás fertőzéstől. Most már csak a helyes tárolásra kell ügyelnünk, arra, hogy éjszakánként hűvös levegőt engedjünk be, vagyis szellőztessünk, és hetente fellocsoljuk a padlózatot. Majd havonta át kell néznünk az állományt. Az almát külön tárolóban tartsuk, semmiképp ne tároljuk krumplival egy helyiségben.

Gyümölcsöt a kertből!

A napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásunknak el kellene érni a 400 grammot. Ezt a mennyiséget csaknem teljes egészében saját termelésből is biztosítani tudjuk a család számára, ha megfelelő faj- és fajtasort telepítünk kertünkbe. Mivel az alma fogyasztása ősztől egészen tavaszig széthúzható, az őszi vagy a tavaszi telepítések alkalmával ajánlatos ezt szem előtt tartani. Ha nyári, őszi és téli almafajtával is rendelkezünk, június végétől a következő év áprilisáig-májusáig lehet gyümölcsünk a mindennapi fogyasztásra – feltéve, ha jó raktárral is rendelkezünk. Már több éve népszerűsítem nyári almaként az üvegalmát, ősziként a James grievet.

Az almafogyasztást változatosabbá lehet tenni bogyós gyümölccsel (szeder, szamóca, ribiszke, málna), amiből érdemes minél nagyobb mennyiséget dobozolni és lefagyasztani.

Őszi telepítések

A faiskolák már október derekán megkezdték a csemeték árusítását, és a komolyabb fagyokig állnak a vevők rendelkezésére. A következő almafajtákat javaslom ültetni: Mutsu, Spartan, Rubinola, Jonagold, Golden D., Topaz, Melodie, Gala, Melrose, Gloster, Selena. Idén a Spartan és a Selena is újra megkedveltette magát – jól teremnek, nem potyogtatják termésüket, jól tárolhatók, jó ízűek, zamatosak.

Körtéből a Konferencia őszi és a Bohemika téli fajtát ajánlom, őszibarackból pedig a Haleháven, a Redhaven és Cresthaven vált be leginkább.

Ha facsemetét vásárolunk…

A fák kiválasztásakor fontosabb a gyökérzet állapota, mint a koronáé. Ha fagyos időszakban vásárolunk, a fákat jól becsomagolva szállítsuk haza, és tegyük fagymentes helyre; ne legyen sokáig papírzsákban. Ha már fagyos lesz a föld az ültetésre, ássunk 50 cm-es gödröt, és vermeljünk.

Az őszibarack- és kajszifákat mindenképpen javaslom ősszel elvermelni, és csak tavasszal elültetni. A csemete kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy almatermésű után csonthéjast, és csonthéjas után almatermésűt ajánlatos ültetni.

Jó tudni, hogy az almát M9-es és MM106-os alanyra oltjuk. Mivel a 106-os 1–1,5 méterrel magasabbra nő, mint az M9-es, így ezt is eleve figyelembe kell venni már a megrendeléskor, de még inkább az ültetéskor.

A kiültetett fák koronametszését, mind az őszi, mind a tavaszi ültetések esetében tavasszal végezzük.

A piactéren történő csemetevásárlást (főleg cseh árusoktól) senkinek nem ajánlom, mert egyáltalán nem biztos, hogy azt a fajtát kapjuk, amit keresünk.

Időszerű

Az őszibarack kurtító metszését addig érdemes elvégezni, amíg levél van a fán. Takarítsuk össze a fák alatt lehullott leveleit, a lepotyogott apró és beteg gyümölcsöt. Várjuk meg az esőzést, hordjuk ki a szerves trágyát; szétterítését, valamint az ipari trágya (NPK) szétszórását csak közvetlenül a szántás, ásás előtt végezzük.

 

Belucz János gyümölcsész mérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?