Csontjaink jó egészségét a gyermekkorban alapozzuk meg

csont

Három másodpercenként valaki olyan csonttörést szenved a világon, aminek az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás az oka. Ez a betegség az utóbbi időben globális egészségi és szociális-gazdasági problémává vált.

A megelőzés alapfeltétele a megfelelő mészbevitel, már a gyermekkortól. A divatos táplálkozási szokások nem biztosítják a szükséges mészmennyiséget. A csontritkulást sokan a magas korral hozzák összefüggésbe. „Becslések szerint a csontritkulás okozta csonttörés 50 év felett minden harmadik nőt és körülbelül minden hatodik férfit veszélyeztet” – mondta Dr. Zdenko Killinger, az oszteocentrum főorvosa. A csont élő szövet, amelyben két fontos, egymással összefüggő folyamat zajlik: a csontszövet pusztulása és újraképződése. A gyermekés serdülőkorra az új szövet képződése a jellemző, a 35. életkor után pedig a fogyása. „A megelőzést tekintve rendkívül fontos a gyermek és serdülőkor, amikor még jelentős mértékben befolyásolni tudjuk csontjaink állapotát és biztosítani tudjuk megfelelő minőségét” – tette hozzá a szakember. Rámutatott: a 35. életév után már nem tudjuk befolyásolni a csonttömeg fogyásának és újraképződésének arányát. Ekkor már a csontszövet fogyása kerül túlsúlyba.

A megelőzésben rendkívül fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő mozgás. „Hogy gyermekkorban megalapozzuk a csonttömeg egészségét, a táplálkozás több összetevőjét kell biztosítanunk. A legfontosabbak: mész, foszfor, D-vitamin” – magyarázta Dr. Ľudmila Podracká, a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézete oszteoközpontjának megalapítója. Figyelmezteti a szülőket: ne engedjék meg, hogy gyermekük a divatos táplálkozási stílusok és diéták szerint étkezzen, mert nem jut azokhoz az értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, amelyek nem csak a csontok megfelelő fejlődéséhez szükségesek. Rendkívül fontos a mozgás. Ha nem mozog eleget a gyerek, csökken a csontok mészszintje, és törékennyé válnak. „Gyakran hallom a szülőktől: azért tört el a gyerek csontja, mert túl élénk. Nem is gondolnak arra, hogy a csontok ásványi anyagokkal való ellátottságának zavara lehet az oka” – tette hozzá. Gyerekkori csontkárosodást okozhatnak a különféle öröklődött anyagcserezavarok vagy a krónikus veseelégtelenség. „A szakemberek megfigyelték, hogy a táplálkozási zavarban, a mentális anorexiában szenvedő gyerekeknek csaknem a felénél a csontszövet hibáját tapasztalták” – emelte ki Dr. Ľudmila Podracká. Gyerekek esetében csontritkulást leggyakrabban bizonyos gyógyszerek hosszú távú szedése okoz. Ezért rendkívül fontos a veszélyeztetett gyerekek rendszeres ellenőrzése, hogy fény derüljön rá, a használt gyógyszerek milyen hatással vannak a csontok anyagcseréjére. Jelenleg hozzávetőlegesen 400 000 csontritkulásban szenvedő beteg van Szlovákiában. Sajnos a betegségre nem fordítanak kellő figyelmet, inkább már csak a szövődményeire. „Legveszélyesebb a combnyaktörés” – mondta Dr. Juraj Payer főorvos, a Csontritkulás és Csontanyagcsere-betegségek Szlovákiai Társaságának elnöke. „A combnyaktörést szenvedettek körülbelül egyharmada egy éven belül meghal, egyharmada pedig mások gondozására szorul” – tette hozzá. A csontritkulás nem fáj, ezért nevezik „csendes tolvajnak”. A beteg gyakran meglepődik, amikor közlik vele a diagnózist, amelyre gyakran csak az első csonttöréskor derül ki. Az életminőséget jelentősen rontja a csigolyatörés, ami korlátozza a beteg mozgását. Sokan ennek ellenére sem mennek orvoshoz, a panaszokat a kor számlájára írják. „Ha a betegnek fáj a háta, ha testmagassága több mint 3 cm-rel csökkent, láthatóan görbe a háta, nagy a gyanú, hogy csigolyatörést szenvedett” – figyelmeztetett Dr. Juraj Payer professzor.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?