A DAC-drukkerek éltették, Hyballa dicsérte Radványit

kalmár zsolt

A DAC labdarúgócsapata fontos 2:0-s győzelmet aratott az újonc Pohronie otthonában. A meccs előtt a DAC-drukkerek a hazaiak edzőjét, Radványi Miklóst éltették, a lefújás után pedig a DAC-ot irányító Peter Hyballa is elismerően szólt az újonc játékáról.

A garamszentkereszti fogadtatás a régi idők békebeli fociját idézte. A Szlovák-középhegység őszi színekben pompázó dombjai között megbúvó kicsi, de modern és minden igényt kielégítő stadionban a helyi műsorközlő őszinte lelkesedéssel üdvözölte a DAC-drukkereket. Ez nem a szokásos elhadart udvariassági formula volt, a vendégszektor messzire szálló éneke tényleg lenyűgözte a hazaiakat. „Fantázia” – mondta a műsorközlő, a meccs után pedig az újonc játékosai is kiemelték a 207 DAC-drukker teljesítményét.

Jól kezdett az újonc

Az első félidő dunaszerdahelyi szempontból kevésbé volt lenyűgöző. A kezdőcsapatba visszatért Ramirez, de Koštrna továbbra is hiányzott, Davis és Kalmár pedig sérülésük után a kispadon kezdtek. Az első negyedóra egyértelműen a Garam mentieké volt, a DAC játékosai elég tanácstalanul mozogtak a pályán, míg a hazaiak több akciót is vezettek. Később azért mezőnyben kiegyenlítődött a játék, de 45 perc alatt a DAC csak egyetlen lövést tudott felmutatni, ezzel szemben az újoncnak több lehetősége volt, Blahút lövését sokan már bent látták, de csak az oldalhálóba bombázott.

Mindezt Peter Hyballa vezetőedző sem viselte jól, már az első öt percben bőszen szitkozódott, később sem volt oka megnyugodni, és fél óra játék után el is küldte melegíteni a cserejátékosait.

Két vezér a pályán

„A félidei 0:0 számunkra volt hízelgő, az első félidőben a Pohronie volt a jobb csapat – ismerte el a meccs után Hyballa. – Néha türelmes edző vagyok, néha kevésbé, most egyáltalán nem voltam az, szükségem volt két vezéregyéniségre a pályán.”

A második félidőre ezért a dezorientált Šimčák és a láthatatlan Fábry helyett bejött Davis és Kalmár. A DAC támadójátéka teljesen átszerveződött, Kalmár elfoglalta szokásos helyét kreatív tízesként, Blackman előrejött a jobb oldalon, Vida Máté pedig hátrahúzódott jobbhátvédnek.

„Edzőként mindig azon gondolkozom, hogyan tudnék gólt rúgni, és ehhez erősnek kell lennünk a széleken. Blackmannek jók a betörései a tizenhatosba, ezért hoztam előbbre, jobbhátvéd pedig nincs a kispadon, Koštrna sérült. Gondolkoztunk, hogy Oravecet vagy Vida Mátét tegyük-e hátra, de végül Mátéra esett a választás” – magyarázta Hyballa.

 

hyballa radványi

Kalmár, a különbség

A DAC játéka mindjárt másképp nézett ki, Kalmár pedig a 61. percben megmutatta, miért tartják annak a bizonyos „különbséget jelentő játékosnak”: Ronan passza után Ramirezzel kényszerítőzött középen, és hiába volt körülötte négy játékos, laposan így is a hálóba lőtt – 0:1.

Kalmárnak ez volt az ötödik gólja a bajnokságban, sérülése után a második meccsén máris betalált. „Örülök, hogy gólt rúgtam, de a legfontosabb a három pont. Ha ott akarunk lenni az első háromban, akkor mindegy, hogy jó játékkal vagy rossz játékkal, de az ilyen meccseket is meg kell nyerni. Megmutattuk, hogy tudunk küzdeni, és mentálisan a csapat rendben van” – nyilatkozta a magyarországi középpályás.

Lukáš Pellegrini, az újonc csapatkapitánya is kiemelte Kalmár teljesítményét: „Kiváló játékos. Ez mutatja az erejét, beáll, és eldönti a meccset. Megérdemelten nyert a DAC, mert bár az első félidőben jól játszottunk, egy ilyen erős csapat ellen nem elég egy félidőt jól játszani. Sokszor elmondtam már, de ha nem fog mindenki elejétől a végéig seggen csúszni, akkor nem tudjuk legyőzni a dunaszerdahelyieket vagy más élcsapatot.”

Kružliak fejese

A hazaiak a második félidőben már kevesebbet jutottak labdához, de a dunaszerdahelyi védelem legapróbb megingásaira megpróbáltak lecsapni. Davis egyszer-kétszer túl elegáns akart lenni, ezzel majdnem bajt hozott a csapatára, de végül egyik szituációból sem született gól.

A Pohronie vezetőedzője, Radványi Miklós a végjátékban Abrahám helyett Mészárost hozta be a pályára, de még mielőtt a végső roham gondolata megfogalmazódhatott volna a Garam mentiekben, a DAC eldöntötte a meccset: Ronan jól beívelt szöglete után Kružliak fejelt védhetetlenül a hálóba – 0:2.

A nyáron Rózsahegyről érkezett hátvédnek ez volt az első bajnoki gólja dunaszerdahelyi színekben. „Láttam az üres területet, és jól érkeztem a centerre. Nagyon fontos számunkra ez a győzelem” – mondta a lefújás után Kružliak.

A siker új klubrekordot is jelent a DAC számára: korábban legfeljebb három egymást követő idegenbeli bajnokit nyert meg a csapat, a mostani viszont már zsinórban a negyedik volt (Nitra 2:1, Senica 1:0, Trnava 2:1, Pohronie 1:0).

A Miki, a Miki

Radványinak ez volt a második meccse a Pohronie kispadján, és másodszor is pont nélkül zárt a csapata, bár a játékukról Peter Hyballa is elismerően szólt. „Remélem, a következő mérkőzésünk után már nemcsak az ellenfelek edzői fognak dicsérni minket, hanem elkezdjük a pontgyűjtést is – jegyezte meg a lefújás után a szakvezető, akit a vendégszektor a meccs elején ütemes skandálással köszöntött. – Nagyon szép volt tőlük, és ez azt mutatja, hogy talán hagytam valamit magam után Dunaszerdahelyen. Köszönöm nekik ezt a gesztust.”

Hyballa rámutatott, a 12 csapatos Fortuna Ligában nincs könnyű meccs. „Egyre közelebb vannak egymáshoz a csapatok, szerénynek kell maradnunk, és minden meccsen harcolnunk kell – fogalmazott a DAC vezetőedzője. – De azt is meg kell tanulnunk, hogy ha számunkra kevésbé megszokott környezetbe érkezünk, ahol kisebb a stadion, kevesebb a néző, akkor is azonnal fel tudjuk venni a ritmust, flow-ba kerüljünk, és ne csak azután, miután Hyballa ordítozik az öltözőben...”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?