Romlik a versenyképességünk

Tovább lassul a szlovák gazdaság
Pozsony |

Szlovákia évről évre egyre kevésbé vonzó hely a vállalkozások számára – derül ki a Világbank legfrissebb elemzéséből. 

Versenyképesség szempontjából a V4-es országok közül továbbra is csak Magyarországot körözzük le. A Világbank Doing Business 2020 ranglistájának az összeállításánál a vállalkozások működéséhez kapcsolódó tíz területet vizsgáltak: cégalapítás; építkezések engedélyezése; villamos hálózatra csatlakozás; tulajdoni bejegyzés; hitelhez jutás; befektetések védelme; adófizetés; külkereskedelem; jogérvényesítés; fizetésképtelenség rendezése.

Szlovákia 2015-ben még a 29. helyen volt a világ 190 országát az üzleti környezetük minősége alapján rangsoroló toplistán, az elmúlt években azonban egyre lejjebb szorult: 2016-ban a 33., 2017-ben a 39., tavaly pedig a 42. helyig esett vissza. A lejtmenet idén sem állt meg, a friss versenyképességi listán Szlovákia már csak a 45. Ezzel a csehek és a lengyelek is megelőzik Szlovákiát, Lengyelország idén a 40., Csehország a 41. legjobb feltételeket kínálja a vállalkozóknak az ottani letelepedésre. Egy hellyel megelőz minket azonban Szerbia is, míg Magyarország az 52. helyen található.

A legversenyképesebb országok toplistáját egyébként továbbra is Új-Zéland vezeti, amit Szingapúr, Hongkong, Dánia, Dél-Korea és az Egyesült Államok követ. A 190-es lista utolsó helyein ezúttal is Líbia, Jemen, Venezuela, Eritrea és Szomália osztozik. Az elemzők szerint egyáltalán nem mellékes, hogy egy-egy ország milyen besorolást szerez, a rangsort ugyanis a gazdasági és pénzügyi élet minden szereplője, a potenciális befektetők rendszeresen figyelemmel kísérik, így fontos gyakorlati jelentősége is van a beruházási célpontok kiválasztásánál. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?