Vlhová nehéz szezonra számít

vlhova

Hétvégén Söldenben a két hagyományos óriás-műlesiklással megkezdődik az alpesisí-Világkupa 2019/2020-as idénye. A férfiaknál biztosan új bajnokot avatnak, a nőknél Mikaela Shiffrin és Petra Vlhová párharca várható.

A Világkupa előző nyolc kiírásának összetett győztese, az osztrák Marcel Hirscher szeptember elején jelentette be visszavonulását. Ezzel megnyílt az út a trónkövetelők előtt, akik közül a norvég Henrik Kristoffersen és a francia Alexis Pinturault a két fő favorit, de számolni kell az olasz Dominik Parisszal, az osztrák Manuel Fellerrel és a norvég Kjetil Jansruddal is.

Kristoffersent az alpesi sízés koronahercegének is nevezik, az elmúlt idényben ő vívta a legkeményebb csatákat Hirscherrel. A világbajnokságon óriás-műlesiklásban le is győzte, és most a Világkupában is felérhet a csúcsra.

A sportág szlovákiai rajongói ismét fokozott érdeklődéssel fogják figyelni a női mezőnyt, ahol Petra Vlhová az elmúlt szezonban végérvényesen felért Mikaela Shiffrin mellé. Bár az amerikai klasszis műlesiklóstílusa továbbra is utánozhatatlanul könnyed, de Vlhová a maga darabosabb, erőteljesebb mozgásával már néhányszor ebben a kiváló technikát igénylő számban is legyőzte. Az elmúlt idényben pedig műlesikló-specialistából előlépett univerzális versenyzővé, óriás-műlesiklásban is kiváló eredményeket ért el, amelynek kicsúcsosodása volt a világbajnoki aranyérem.

Vlhová az elmúlt idényben második volt az összetett Világkupában, 1355 pontot gyűjtött. „A következő szezon nehezebb lesz, mert bizonyítanom kell, hogy az előző eredmények nem véletlenül születtek. Mindent megteszünk a csapatommal azért, hogy hasonlóan jól, vagy akár még jobban szerepeljek. Meglátjuk, mert a sport kiszámíthatatlan” – nyilatkozta a 24 éves Vlhová.

A felkészülése nem volt problémamentes, mert az év elejétől húzódó egészségi gondjai miatt végül orrüregműtéten kellett átesnie, de Vlhová hangsúlyozta, mindent beleadott a felkészülés alatt, és bízik benne, hogy ez a lejtőkön is megmutatkozik majd.

„Az edzések 80-90%-át a technikai számoknak szenteltük, vagyis a műlesiklásnak, az óriás-műlesiklásnak és a paralell műlesiklásnak. Nem könnyű minden számban indulni, szeretnénk megmaradni a technikai számoknál, bár néhány gyorsasági számot is bevállalnék, de ezt majd a szezon közben döntjük el, az alapján, hogy hogyan fogom érezni magam, és milyen formában leszek. Kockáztatni nem akarunk” – árulta el Vlhová.

Shiffrin és Vlhová versengésébe bele akar majd szólni a svájci Wendy Holdener, a német Viktoria Rebensburg és az olasz Sofia Goggia is, és nem szabad elfeledkezni a szlovén Ilka Stuhecről sem.

Idén sem világbajnokság, sem olimpia nem vár az alpesi sízőkre, ezért mindenki az összetett Világkupára koncentrál. A férfiaknál 44, a nőknél 41 futamot rendeznek, és ha leszámoljuk a hétvégi söldeni óriás-műlesiklást, akkor ezt a komoly mennyiséget 20 hét alatt zavarják le.

Söldenben szombaton a nők, vasárnap a férfiak állnak rajthoz, utána egy hónap szünet következik, majd a finnországi Leviben folytatódik a Világkupa-sorozat.

Néhány változásra is számíthatnak a versenyzők: a férfiak versenynaptárából teljesen hiányoznak a paralell szlalomok, a nőknél lesz két paralell műlesiklás és egy paralell óriás-műlesiklás, de ezek közül egyik sem városi verseny. A paralell viadalokon az eddigi 16 helyett már 32 versenyző indulhat, az első körben két futam lesz, a nyolcaddöntőtől viszont már egy futamban dől el a továbbjutás.

A kombináció első fele most már nemcsak lesiklás, hanem szuper-G is lehet, ráadásul a kombináció második részében, a műlesiklásban már nem fordított rajtsorrendben, hanem az első futamban elért eredmények alapján indulnak a versenyzők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?