A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Bugár Menyhárt
Pozsony |

A Híd újra tárgyalni hívta az MKP-t, a holnapi találkozón a parlamenti választáson való közös indulásról szeretnének egyeztetni. A Híd vezetése még az MKP által meghirdetett ötpárti találkozó előtt szeretne találkozni Menyhártékkal.

 

Kedden este a Híd elnöksége igent mondott arra, hogy közös választási pártban induljon az MKP-val, néhány órával később azonban az MKP vezetése úgy döntött, nem fogadja el a korábban kitárgyalt megoldást. Ezt a „megváltozott politikai helyzettel” indokolta, és egyben a Magyar Fórumot (MF), az MKDSZ-t, az Összefogást és a Hidat is újabb tárgyalásra hívta. Erre a hét második felében kerülhet sor. Az Összefogás és az MF már jelezte is a részvételét, az MKDSZ elnöksége holnap dönt erről. A Híd pedig az MKP-val folytatott holnapi tárgyalás függvényében vesz rész a többoldalú tárgyaláson.

Az MKP elnöke, Menyhárt József szerint a megváltozott helyzet alatt azt értik, hogy a belügyminisztériumban bejegyezték az Összefogás mozgalmat, az ötödik magyar pártot.

Bugár Béla, a Híd elnöke pedig sajnálatát fejezte ki az MKP vezetésének döntésével kapcsolatban. A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az MKP-val közös választási párt lett volna a legjobb megoldás, hogy biztosítsák a kisebbségek parlamenti képviseletét. „Történelmi lehetőséget szalasztottak el” – kommentálta Bugár az MKP döntését. A Híd közleményében azt írta: „A közösségi érdek nem bukhat el sem egyéni ambíciók, sem egy átláthatatlan finanszírozású, újonnan alakult mozgalom miatt”.

Bugár hozzátette, a Híd az MKDSZ-szel, de más, kisebbségeket képviselő pártokkal, de a civil szférából érkező személyiségekkel is megállapodást kötött már a parlamenti választás előtti együttműködésről. „Úgy gondolom, hogy a februári parlamenti választáson két tábor indul majd” – mondta Bugár a magyar politikai szubjektumok lehetőségeiről.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke a Denník N-nek arról beszélt, olyan információi vannak, hogy az MKP elnökségének egyes tagjait az Összefogás terelte abba az irányba, hogy vessék el a Híddal közös választási párt létrehozását.

Miután mindkét nagyobb magyar párt az Összefogást jelölte meg a kialakult helyzet okaként, Mózes Szabolcs, a mozgalom egyik alapítója a két nagyobb párt politikusainak felelősségét hangsúlyozta. „Jó lenne, ha a politikusok felelősséget tudnának vállalni a cselekedeteikért, és nem egy harmadik félre mutogatnának. Mi nem voltunk ennek a folyamatnak a részesei, kizártak belőle” – utalt Mózes az MKP és a Híd közti, választási pártról szóló tárgyalásokra.

A mozgalom korábban közleményben üdvözölte az MKP döntését. „Közös listát csak minden fél bevonásával, transzparens módon és őszinte párbeszéd útján lehet létrehozni. Ezek a feltételek eddig nem teljesültek. A sajtóba kiszivárgott információk alapján ráadásul a múlt pénteken olyan javaslat született, amely tartalmi és perszonális okok miatt elfogadhatatlan lett volna az Összefogás számára” – olvasható az újonnan bejegyzett párt nyilatkozatában. 

Mózes Szabolcs, az Összefogás egyik alapító tagja elmondta, korábban nyilvánosságra hozták már kínálatukat és prioritásaikat, amelyekből nem akarnak engedni. „Az összefogás mellett megújulásra is szükség van, a megosztó politikusok cseréjére és kormányváltásra van szükség” – nyilatkozta Mózes Szabolcs. 

Korábban a mozgalom jelezte, csak akkor hajlandó együttműködni a Híddal, ha Bastrnák Tibor, Jakab Elemér nem indul a választáson, Bugár Bélától pedig azt várják, személyes döntése után lépjen vissza az indulástól. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?