Receptek

r

Pikáns csirkeszárnyleves

Hozzávalók: 6 csirkeszárny, 1 vöröshagyma, fél szál póréhagyma, 2 ek. olaj, 2 tk. kurkuma, 4 szál sárgarépa, 4 szál petrezselyemgyökér, 1 karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kisebb zellergumó, só, bors, 2 dl tejszín, 1 citrom; galuska: 1 tojás, 2 ek. rétesliszt, 4 ek. finomliszt, tej, só.

A kétféle hagymát megpároljuk az olajon. Rátesszük a csirkeszárnyakat, fehéredéig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, és jól átforgatjuk. Amikor a zöldségek lepirultak, belekeverjük a kurkumát, és felengedjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított petrezselyemzöldet, s a hús puhulásáig főzzük.

A galuskához a felvert tojást megsózzuk, adunk hozzá egy kevés tejet, majd pedig a lisztet. Csomómentesre keverjük, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk. Evőkanál segítségével apró galuskákat szaggatunk belőle a levesbe; amikor feljöttek, a leveshez adjuk a tejszínt, és (pár perc alatt) összeforraljuk vele. Tálaláskor citromlével ízesítjük.

Tésztabundás halfilé paradicsommártással

Hozzávalók – paradicsommártás: 2 ek. olívaolaj, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 közepes paradicsom, 1 tk. oregánó, 1 ek. bazsalikom, só, bors, 1 ek. balzsamecet, 3 babérlevél, 15 dkg hámozott konzervparadicsom; a halhoz: 4 halfilé só, tojás, liszt, olaj (vagy 21 dkg halrudacska tésztabundában).

Kis lábasban 2 ek. olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. A paradicsomokat felkockázzuk, a hagymákra tesszük, sózzuk-borsozzuk, aztán megszórjuk bazsalikommal és oregánóval. Amikor kicsit összeesett, ráöntünk egy ek. balzsamecetet, beleszórjuk a babérlevelet, végül hozzáadjuk a konzervparadicsomot. Összekeverjük, s fedő alatt 10 percig főzzük. Utána eltávolítjuk a babérleveleket, és a szószt botmixerrel pépesítjük. Szitán is áttörjük, hogy sima legyen.

A halszeleteket besózzuk, lisztbe, tojásba forgatjuk, és kevés olajon megsütjük (a tésztabundásan árusított halrudakat sütőpapírral bélelt tepsiben, 220 °C-ra előmelegített sütőben 14 perc alatt megsütjük).

Tipp: A halat a paradicsomszósszal és balkáni sajtos rukkolasalátával tálaljuk.

Húsos brokkolirakottas

Hozzávalók: 1 fej brokkoli, só, 1 fej vöröshagyma, olaj, 50 dkg csirkemell, bors, 1 nagyobb doboz tejföl, 20 dkg sajt.

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, enyhén sós vízben 4-5 percig főzzük, majd leszűrjük. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, rátesszük a csíkokra vágott csirkemellet, és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk és néhány percig pároljuk, majd hozzákeverjük a brokkolit.

Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal. Alján elterítjük az összekevert brokkoli és csirkemell felét, meglocsoljuk a tejföl felével, megszórjuk a reszelt sajt egy részével. Rátesszük a többi brokkolis keveréket, tetején elkenjük a megmaradt tejfölt, s rászórjuk a megmaradt sajtot. Előmelegített sütőben 180 fokon (kb. 30 perc alatt) megsütjük.

Bolognai töltött palacsinta

Hozzávalók – tészta: 20 dkg liszt, 4 dl tej, 2 tojás, 1 ek. olaj; szósz: 40 dkg darált sertéshús, 15 dkg paradicsompüré, 4 ek. olaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. cukor, bazsalikom, oregánó, bors, só.

A palacsintához a 2 tojást tálba ütjük, ráöntjük a hideg tejet, beledobunk egy csipet sót, és jól kikeverjük. Több részletben hozzáadjuk a lisztet, és a masszát simára dolgozzuk. Lefedve legalább 30 percig pihentetjük. Sütés előtt beletesszük az olajat, majd serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle.

A töltelékhez a felaprított vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk. Rátesszük a darált húst, fehéredésig kevergetjük, majd hozzáöntjük a paradicsompürét; sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, zúzott fokhagymával és egy kevés cukorral ízesítjük. A hús puhulásáig pároljuk, közben időnként kevés vizet tehetünk alá. A kész szószt a tésztába töltjük, és a palacsintát tetszés szerint díszítjük.

Körtés kocka diós morzsával

Hozzávalók – tészta: 25 dkg sima liszt, 12,5 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj/margarin, 2 tojássárgája, 1 csipet só, 1 citrom héja és leve; töltelék: 7-8 körte, 1 mk. fahéj, 4 dkg vaj, 4-5 ek. nádcukor, 1 ek. citromlé; a morzsához: 7 dkg durvára aprított dió, 7 dkg liszt, 7 dkg vaj, 5 dkg nádcukor.

A lisztet összekeverjük a sóval és a porcukorral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzátesszük a két tojássárgáját, a citrom reszelt héját és a levét, összedolgozzuk, s fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

Közben a vékony szeletekre vágott körtét, a cukrot és a fahéjat addig pároljuk a vajon, amíg a cukor el nem olvad, és a körte egy picit össze nem esik. Félretesszük hűlni.

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és kb. 25 × 20 cm-es, kivajazott, kilisztezett tepsibe nyomkodjuk. Sütőpapírt helyezünk a tetejére, rászórunk 2-3 maréknyi babot, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük. Utána eltávolítjuk róla a babot és a papírt, vékonyan átkenjük tojásfehérjével, s 2-3 percre visszatesszük a sütőbe (így nem ázik majd át).

A morzsához a diót felaprítjuk, hozzáadjuk a lisztet, cukrot, felkockázott vajat, aztán összemorzsoljuk. A körtés masszát a tésztára öntjük, tetejére szórjuk a diós morzsát, s (kb. 20 perc alatt) megsütjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?