Mindenki jegyezze meg a PIN-kódját!

pnszk

A minap kártyával akartam fizetni az élelmiszerboltban. Eddig kisebb összegnél soha nem volt probléma. Most azonban már 18,30 euró esetében is a PIN-kódot kérte a rendszer. Én úgy meglepődtem rajta, hogy a kód hirtelen nem is jutott eszembe. Ott kellett hagynom az árut, és később visszamennem készpénzzel. Az elárusítónő csak annyit mondott, hogy szeptember közepén változtak a bankkártyás fizetés feltételei. Megmagyaráznák, mi változott tulajdonképpen?

Jelige: bankkártyás fizetés

Szeptember 14-ével egy uniós szabály értelmében változtak a bankkártya használatának feltételei. Az uniós irányelv szerint akkor történhet meg a bankkártyás fizetés, ha a rendszer a három megadott módból legalább kettővel azonosítja az ügyfelet. Az első, amit a kliens tud: a PIN-kód, avagy az állandó jelszó. A másik, ami a kliens tulajdona: mobiltelefon és a bank által generált, pár percig érvényes jelszó. A harmadik a kliens olyan velejáró tulajdonsága, mint a hangja, arca, ujjlenyomata.

Szlovákiában egyelőre csak a bankkártyás fizetéskor érzékeljük a változást. A legfontosabb, hogy már 20 euró alatti kártyás fizetéskor is kérhetik a PIN-kódot. Eddig az ilyen, kisebb összegű fizetést egy érintéssel el lehetett intézni, szeptember 14-e után azonban előfordulhat, hogy a terminál csak akkor engedélyezi a fizetést, ha a kártya tulajdonosa megadja a négyjegyű biztonsági kódját, bármilyen apró is az összeg. Ez akkor történhet meg, ha az egymás utáni vásárlások összege meghaladja a 150 eurót érintéses kártyahasználat esetén, vagy ha aznap már ötödször fizet bankkártyával. A könnyítés az, hogy ha egyszer megadjuk a kódot, újrakezdődik a számlálás az összeg és az utalások száma esetében is. Mindenesetre érdemes megtanulni a PIN-kódot – felírni és a cédulát a bankkártya mellé tenni tilos! – s magunkkal hordani a bankkártyát is, nem csak a virtuális változatát a mobiltelefonban, mert előfordulhat, hogy be kell helyeznünk a leolvasóba. Léteznek kivételek is, például azok a fizetések, amelyeket gyakran hajt végre a kártya tulajdonosa (útdíj, parkolási díj, éttermek stb.). A mobiltelefonos banki alkalmazással való fizetés továbbra is akadálytalan, mert itt ezelőtt is működött az ügyfél-azonosító biztonsági rendszer.

Szigorodni fognak az online kereskedésre vonatkozó biztonsági feltételek is, de ezeket a változásokat Szlovákia egyelőre nem vezette be, mivel a hazai bankok és kereskedők még nem készültek fel rájuk. Az átmeneti időszak 2020. június közepéig tart, utána a hazai internetes vásárláskor is többszintű azonosítást fognak kérni a bankok. Ha más uniós ország webshopjában vásárolunk, akkor már most is. Vagyis a kártyaszám, illetve a kártyán szereplő adatok megadása mellett szükség lesz olyan egyedi azonosító megadására is, amely biztonságosabbá teszi az online bankrendszer használatát. Ez lehet egyszeri, a bank által kiküldött biztonsági kód (általában SMS-ben érkezik), QR-kód (az applikáció hozza létre), ujjlenyomat vagy face ID, azaz arcfelismerés. A lényeg, hogy az első adatot bárki ismerheti (kártyaszám, PIN-kód, bejelentkezési jelszó), a következő biztonsági szinten levő azonosítót azonban csak a kártya tulajdonosa. Azaz ezt követően sokkal nehezebb lesz a csalók dolga, hiszen hiába adják meg webes vásárláskor a kártya adatait, ha nem tudják a következő biztonsági szinten igazolni a fizetést. Azt pedig nem tudhatják, mert a mobiltelefon, amelyre az ügyfél SMS-ben kapja a kódot, nincs náluk – hacsak nem lopták el azt is.

A hazai bankok még csak most készülnek a változásra, fontolgatják, hogy az ujjlenyomatos vagy az arcfelismerő rendszert választják-e. Akárhogy is, mindegyikhez szükségük lesz mobiltelefonos alkalmazásra, ezzel pedig még korántsem rendelkezik minden ügyfelük, sőt soknak okostelefonja sincs.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 43. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?