Politikai okok miatt nem rendezik meg a klubfutball csúcsmeccsét

focicsuka futballcipő

A Katalóniában rendbontásokba és erőszakba torkolló tüntetéshullám miatt a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) úgy döntött, hogy mivel nem garantált az El Clásico biztonságos megrendezése, 2019. október 26. helyett december 18-ára halasztja a klubfutball legnagyobb mérkőzését.

Katalóniában népszavazást rendeztek a Spanyolországtól való elszakadásról 2017. október 1-jén. Előzetesen mind az alkotmánybíróság, mind a kormányfő több alkalommal is törvénytelennek minősítette a népszavazást, amit a spanyol rendőrség nyílt erőszakkal próbálta megakadályozni: a szavazóhelyiségek egy részét bezárta, elrabolta az urnák egy részét és több millió szavazólapot, a szavazóhelyiségek felé tartó emberek közül pedig több százat súlyosan megsebesített.

Négy héttel a népszavazás után a katalán parlament 72 igen, 10 nem, és két tartózkodás mellett kikiáltotta Katalónia függetlenségét. Idén februárban Madridban a legfelsőbb bíróság pert kezdeményezett 12 katalán függetlenségi politikus ellen, akiket az ügyészség azzal vádolt, hogy 2017. október 1-jén alkotmányellenesen szerveztek függetlenségi népszavazást, majd fogadtak el katalán függetlenségi nyilatkozatot. 2019. október 14-én a legfelsőbb bíróság ítéletet hirdetett a katalán politikusok ügyében: a vádlottak közül kilencre 9 és 13 év között börtönbüntetést szabott ki, három vádlottat egy időre a köztisztség viselésétől tiltott el, illetve pénzbüntetéssel sújtotta őket.

Tüntetéssorozat zajlik Katalóniában

Az ítélethirdetés után több katalán városban is tüntetések voltak, a demonstrálók utakat és vasútvonalakat zártak le, és több helyen összecsaptak a rohamrendőrökkel, tiltakozva a katalóniai függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó ítélet ellen. Barcelonában negyvenezren vonultak a spanyol központi kormány képviselete elé. A tiltakozók egy csoportja üdítős dobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet védő rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket, gumibotokat és gumilövedékeket vetettek be ellenük.

Érdekes

Hétköznap játsszák le a clásicót

A Spanyol Labdarúgóliga azzal a kéréssel fordult a Spanyol Labdarúgó-szövetséghez, hogy az október 26-ára tervezett Clásicót a katalán tüntetések miatt ne Barcelonában, hanem Madridban rendezzék meg, de ebbe sem a Barcelona, sem a Real Madrid nem ment bele. A két klub végül a halasztás mellett döntött, így az idény első Clásicóját december 18-án, szerdán játsszák le. A halasztás kényes ügy a spanyol futball elöljáróinak számára, mivel a Clásicót eredetileg október 26-án 13.00 órakor rendezték volna, hogy a lehető legnagyobb nézőközönséget érjék el.

A tiltakozók barikádokat próbáltak emelni Barcelona központjában, kukákat gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be. A barcelonai önkormányzat adatai szerint eddig több mint 700 szemeteskonténert égettek el az utcai rendbontásokban, a vandalizmussal okozott kár értéke pedig meghaladja a másfél millió eurót. Összetűzések voltak a tüntetők és a rendőrök között más katalán nagyvárosokban, így Gironában, Lleidában, Tarragonában és Sabadellben is. Napközben folyamatosak voltak az utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést. Ebben a helyzetben a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) úgy látta jónak, ha október 26-án nem rendezi meg a clásicót Barcelonában, amely a spanyol–katalán ellentét valódi megnyilvánulása.

A függetlenség elvesztése

1714. szeptember 11-én ért véget Barcelona ostroma, melyben V. Fülöp serege bevette a várost. A katalánok rossz oldalra álltak egy örökösödési háborúban, ám a csata azóta a nemzet történetének központi eseményévé vált, a függetlenség elvesztésének napjává. A diadal (a katalánok nemzeti ünnepe) ezt a vereséget „ünnepli” – ez a Barcelonán belül és kívül is sokak számára érthetetlen tény egyfajta szimbóluma a katalán léleknek –, és erősíti azt a vélekedést, hogy Madrid a katalánok természetes ellensége. V. Fülöp betiltotta a katalán politikai intézményeket és a katalán nyelv iskolai oktatását, és ezzel gyakorlatilag véget vetett a katalán függetlenségi törekvéseknek egészen az 1800-as évek közepén kialakuló kulturális reneszánszig.

1914-ben alakult meg a katalán parlament, a mancomunitat, de Miguel Primo de Rivera tábornok diktatúrája idején betiltották. Primo de Rivera és a második köztársaság bukása – Spanyolország első valódi demokratikus rendszere – idején Katalónia autonóm státuszt kapott, ám a spanyol polgárháború kitörése, majd az azt követő Franco-diktatúra szertefoszlatta a térség álmait. Franco halála után Katalónia már széles körű autonómiát élvezhet, de a közvélemény-kutatások szerint a katalánok többsége függetlenségpárti.

Érdekes

Koeman válthatja Valverdét?

Ronald Koeman jelenleg a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, amelynél hosszú idő után újra biztatónak tűnnek a dolgok, az alakulatnak jó esélye van kijutni a 2020-as Európa-bajnokságra, miután az előző Eb-t, majd az azt követő, 2018-as világbajnokságot is kihagyta. A holland tréner szerződése 2022 végén jár le, s a katari torna végéig érvényes a válogatottal, ám szerepel benne egy záradék, mely szerint 2020 nyarán kiléphet belőle.

"Koeman mindig is vágyott arra, hogy egy napon a Barcelonát irányíthassa. Meglátjuk, hogy mit hoz majd a jövő ez esetben, de a holland válogatott élén elért remek eredmények könnyen egy vezetőedzői álláshoz segíthetnek a Barcánál. Benne is van ez a lehetőség a szerződésében, de azért reméljük, hogy kitölti azt, és velünk marad a katari világbajnokságig" – mondta a katalán Mundo Deportivónak adott interjújában Nico-Jan Hoogma, a holland szövetség sportigazgatója.

Koeman játékosként összesen 192-szer öltötte magára a gránátvörös-kékek mezét, 1989 és 1995 között szerepelt a katalánoknál. Ebben az időszakban négy bajnoki címet is nyert a csapattal, később pedig segédedzőként tért vissza (1998 és 2000 között) Louis van Gaal irányítása alatt.

A Barcelonának jelenleg Ernesto Valverde a vezetőedzője, a szakembernek viszont épp jövő nyáron jár le a megállapodása a klubbal, így akár az is elképzelhető, hogy 2020 júliusában Koeman váltja.

A sport és a politika összefonódása

A Barcelona és a Real Madrid elválaszthatatlan a spanyol társadalomtól és Spanyolország történelmétől. Nem nagyon találni olyan embert Katalóniában, de Spanyolország többi részén sem, aki úgy tartaná, a sportot és a politikát külön kellene választani. Tetszik vagy sem, a sport és a politika keveredik egymással, különösen itt. A szimbolikus jelentések elkerülhetetlenek, aminek következtében nincs még egy politikával annyira átitatott mérkőzés, mint a clásico, még ha ez a politikai befolyás időnként egyoldalú is.
Katalónia kulturális, nyelvhasználati, oktatási és önkormányzati autonómiája mellé gazdasági függetlenségét is szeretné kiharcolni, melyet a madridi kormány soha nem akaródzott megadni. Tény, Katalónia gazdasági ereje miatt lényegesen többet fizet be a „közös kasszába”, mint amennyit a fővárosból aztán visszaosztanak neki. A régió a spanyol állam egyik legdinamikusabban fejlődő vidéke, mind a mezőgazdaság, mind az ipar (autógyártás, divat) terén kimagasló eredményekkel.

Érdekes

A bajnoki tabella élére állt a Barca

Az FC Barcelona Antoine Griezmann, Lionel Messi és Luis Suárez góljával 3–0-ra legyőzte a hazai pályán futballozó Eibart a La Liga 9. fordulójában, ezzel átvette a vezetést a tabellán. Ezzel a Barcelona történetének első olyan mérkőzése lett az eibari, amelyen a három támadóklasszis egyszerre tudott gólt szerezn. A Barcelona kilencedszer játszott szombaton 13 órától bajnokit, s az eddigi nyolc alkalomhoz hasonlóan ezúttal is betalált rajta mind Lionel Messi, mind Luis Suárez.

Szombat este ugyanakkor a Real Madrid nagy meglepetésre 1–0-s vereséget szenvedett Mallorcán, így elvesztette a veretlenségét. A hazai csapat már a 7. percben megszerezte a vezetést. Álvaro Odriozola gondoskodott róla, hogy a hajrára még nehezebb legyen a madridiak helyzete, ugyanis a 74. percben egy elkésett becsúszásért a második sárga lapját szedte össze, és mehetett zuhanyozni. A Mallorca hazai bajnoki meccsen 2006 februárja után nyert ismét a Real Madrid ellen.

Az önálló identitással rendelkező közösség ezért azt nehezményezi, hogy a megtermelt javaik a szegényebb területek, így Andalúzia vagy Extremadura felzárkóztatására fordítódnak, ahelyett, hogy a katalánok fejlődését biztosítanák belőle. A történetbe itt lép be a Barcelona, amelynek sportsikerei nemcsak a nemzeti büszkeség megélését szolgálják (clásico, nemzetközi sikerek, spanyol válogatottsági tagságok, stb.), de sokak szemében a katalán „nemzeti tudat” létezésének kézzel fogható bizonyítéka is egyben. Ahogy a szlogen is mondja (més que un club), a Barcelona több mint egy klub, a Barcelona reprezentálja Katalóniát.
Egy önálló katalán állam létrejötte azonban a sportéletet is újrarajzolhatná. 2015-ben a Spanyol Labdarúgóliga (LFP) elnöke, Javier Tebas kijelentette, nem gondolkodik független Katalóniában, de ha mégis bekövetkezne az új állam kikiáltása, a Barcelona nem indulhatna a spanyol bajnokságban. „Ha a futball reprezentálja a nemzeti hovatartozást, és Katalónia többé nem lenne része Spanyolországnak, akkor a katalán klubok nem indulhatnának a La Ligában.”

A Barca és a Real nem létezik egymás nélkül

A Barcelona elvesztésével a spanyol liga ázsiója jócskán visszaesne, de ennél talán még fontosabb, hogy a katalán klub élete is gyökeresen megváltozna. A Real Madrid kiesése, amely a pompa és a hatalom jelképe (vagyis tökéletes ellentéte a katalán öntudatnak), azt jelentené, hogy a més que un club mottó, amit a Barcelona-szurkolók büszkén emlegetnek, értelmét veszítené. De nemcsak elviekben, gazdaságilag is összeomlana a klub: melyik tévétársaság fizetne a katalán bajnokság közvetítéséért, ahol a Barcelona–Espanyol és a Girona–Gimnástic jelentené a legnagyobb rangadót? Hogyan tartaná fenn a Barcelona a költségvetését a tévés pénzek kiesése után? Sehogy. El kellene adnia a legnagyobb világsztárjait. Maradna a La Masía, a saját nevelésű futballistákra épülő filozófia és a függetlenségből fakadó melldöngetés. A függetlenedés viszont nem csak a Barcelonát tenné tönkre. A madridi szurkolók is aggódhatnának, hiszen a legnagyobb rivális kiválása a Real gazdasági visszaesését is jelentené. Elég csak a clásicóra gondolni, ami a klubfutball legnagyobb meccse, és potenciálisan 650 millió nézője van világszerte. „Minden egyes meccs az évszázad meccse, még ha nyolc is van belőle egy évben” – fogalmazott egy korábbi Barcelona-játékos.

Érdekes

Mourinho visszatérhet a Real Madridhoz?

Hiába a korábban megnyert három Bajnokok Ligája-trófea, a visszatérése óta csupán 50 százalékos győzelmi mutatóval bíró Zinédine Zidane helyzete egyre bizonytalanabb a Real Madrid kispadján – számolt be a spanyol El Chiringuito. A televízió-műsor forrásai szerint az elnökség ismét csak azon gondolkozik, hogy José Mourinhót ültesse a francia tréner helyére.

A spanyol sportműsorban túl sok részletet nem árultak el, ugyanakkor több forrás is azt állítja, Mourinho neve újra és újra szóba kerül Madridban. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Florentino Pérez klubelnök a portugállal is tárgyalt, mielőtt tavasszal megállapodtak volna Zidane-nal a visszatérésről.

A Real hétvégén a kiesőzónában tanyázó Mallorca vendégeként szenvedett 1–0-s vereséget a bajnokságban, ez pedig – mivel a Barcelona győzött – a vezető helyébe került a tabellán. Ez volt Zidane 20. bajnokija márciusi kinevezése óta, s ezek közül csupán tízet nyert meg a madridi együttes, öt döntetlen mellett öt vereség a csapat mérlege. Ha hozzávesszük, hogy a Bajnokok Ligájában két csoportmérkőzésen eddig egy döntetlen és egy vereség szerepel a csapat neve mellett, még érthetőbb, miért bizonytalanodott el a klubvezetőség.
Mourinho 2010 és 2013 között irányította első ízben a Realt, egy bajnoki címet, egy spanyol kupát és egy szuperkupát nyert ezalatt. A portugál menedzser 2018 decembere óta klub nélküli, akkor menesztette őt a Manchester United. Azóta állítólag portugál, olasz és angol megkeresése is volt, ám egyelőre nem vett át egyetlen csapatot sem.

A Real Madrid korábbi elnöke, Ramón Calderón már márciusban azt jósolta, Mourinho rövid időn belül visszatér a klubhoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?