A pénzügyminiszternek magyarázatot kell adnia az állami pénzszórásra

Ladislav Kamenicky
Pozsony |

Ladislav Kamenický pénzügyminiszter mégsem ússza meg a magyarázkodást. Szlovákia államadóssága nagyobb, mint azt eredetileg várták, a tárcavezetőnek így hivatalosan is el kell magyaráznia a törvényhozóknak, miért nőtt az adósság.

Az előző pénzügyminiszter, Peter Kažimír korábban azzal kecsegtetett, hogy 2018 lesz az első olyan év, amelyre nem vonatkoznak az adósságfékről szóló jogszabály szankciói. Szlovákiában 2011 őszén fogadták el az adósságfék bevezetéséről szóló alkotmánytörvényt, amelynek fő feladata a mértéktelen állami pénzszórás megakadályozása. A 2012 márciusában életbe lépett jogszabály a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított 60%-ban szabja meg az államadósság plafonját, azonban már 49%-os szintnél is a mindenkori pénzügyminiszternek hivatalosan meg kell magyaráznia a törvényhozóknak, miért nőtt az adósság.

„A korábban közzétett adatok szerint az államadósság tavaly a GDP 48,9 százaléka volt, vagyis a pénzügyminiszternek most először nem kellett volna magyarázkodnia. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat azonban már idén tavasszal figyelmeztetett arra, hogy pontosítja az adatokat”

– nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Az erről szóló jelentést most hétfőn tették közzé. Eszerint a GDP-arányos államháztartási hiány tavaly nem 0,7% volt, mint azt eredetileg jelezték, hanem 1,06%. A növekedéshez az atomerőművekkel és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kiadások megugrása járult hozzá. Ezt figyelembe véve az államadósság 0,5 százalékponttal 49,4%-ra nőtt, vagyis Kamenický mégsem kerüli el a számvetést. A pénzügyminiszternek azt is el kell majd magyaráznia a törvényhozásban, hogy milyen lépéseket tervez az adósság csökkentésének az érdekében.

„Gondok lehetnek az elkövetkező években is, hiszen az említett 49 százalékos határ a jogszabályok szerint jövőre 48 százalékra csökken, miközben az elkövetkező évekre szóló előrejelzések szerint újra csak hajszálnyival lesz az államadósságunk ezen szint alatt, miközben a gazdaság lassulása miatt tovább romolhat a helyzet” – nyilatkozta Muchová. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?