Szolláth Dávid: Hát téged honnan szalajtottak?

gang

Tárca a Szalonban.

Árpi lemászik az első emeleti gangról. A vaskorlátnak van némi játéka, súlyosabb ember nem merne nekitámaszkodni. Árpi viszont tizenegy éves, huszonöt kiló és úgy ítéli, ez a mutatvány neki semmi. Előzőleg odatette a zsíros kenyerét a korlát alá, a gang szélére. Elvileg szalvétára kellene ilyenkor tenni, de az most nincs nála. Óvatosan lelógatja magát a túloldalon, lábával kitapogatja a szőnyegporoló vasát, majd fél kézzel kapaszkodva leveszi a zsíros kenyeret, aztán foga közt tartva leereszkedik a szőnyegporoló felső rúdjára. A mutatvánnyal elégedett, elfoglalja megfigyelőhelyét, eszeget, bámulja a munkájába feledkezett Taubnert. A házmesterlakás konyhájából cimbalomfutamok pattognak ki az udvarra, zeng a magyar nóta, ugyanez halkabban a harmadikról, Sulténszky nénitől is visszhangzik, de mintha lenne századmásodpercnyi különbség a két rádió között. Taubner, a csonka kezű házmester rejtett lyukat keres a Schäffer-gyerek biciklijének belsőjén. Mellette a hátára fordított, csupasz villáját égnek meresztő kerékpárváz. Jó lenne közelebbről is megnézni. Igaz, csak női vázas, de akkor is. Saját bicikli. Taubner az udvar közepén térdel, fojtogatja a fekete hurkát a vájdling vizében, közben Schäffer Jani az udvar kövei közé szorult fűcsomókat rugdossa és próbál úgy csinálni, mintha neki ehhez az egészhez semmi köze nem volna. Vörös macska ugrik elő a szenespincéből, ez is a Schäfferéké, odaszalad, és Jani lábához dörgöli a bajszára ragadt pókhálót. Taubner egy-két szóval magyarázza a technikát Schäffer Janinak, de szemét nem veszi le a tömlőtől elszürkült vízről. A delikát művelethez felvette teknőckeretes szemüvegét, amit a törött szár pótlására használt gatyamadzag röhejesen belehúz az arcába.

Damó Árpinak ez a kedvenc helye, a poroló. Kiesik a felnőttek látóteréből. Az udvaron átmenők nem néznek fel, a gangon lévők nem néznek a korlát alá. A rázós fejű Dodi néni ugyan épp rálátna szemből a másodikról, de neki meg rossz a szeme. Dodi néni a konyhája előtti padon ül, ami voltaképp egy felnyitható láda. Árpi időnként ellenőrzi a tartalmát. Csupa felesleges vacak. Kimosott, kisimítgatott tejeszacskók, száraz barackmagok bonbonos-, meg ultrásdobozokban, néhány csírázó krumpli és egy beszáradt cipőpaszta. Meg furcsa, lábfej alakú fadarabok, végükön egy-egy rugóra erősített bütyökkel. Dodi néni azt mondta, ezek sámfák. Ezek azért kicsit érdekesek. Egyet elkért, rajzolt rá lámpákat meg szélvédőt tollal. Ha úgy nézed, olyan, mint az áramvonalas nyugati sportkocsik, vagy inkább mint egy sportűrhajó a jövőből. Dodi néni most is ott ül a ládáján, nem lát, nem mozdul, csak a feje rezeg.

Árpi viszont mindent lát innen, ami a házban történik. Félórákat is szokott itt üldögélni, zsíros kenyeret vagy cukros kenyeret eszeget. A házmester Taubnert és a Schäffer-gyereket például jól szemmel lehet tartani. Ezeket alsóbb rendű lényeknek tekinti. Taubnert azért, mert a komcsik seggét nyalja, Schäffer Janit meg azért, mert a seggnyaló Taubner seggét nyalja, amint az most is látható. Damót szórakoztatja Schäffer Jani megszégyenülése: nem elég, hogy elfogadja ennek a Taubnernek a segítségét, de még azt is el kell tűrnie, hogy az tanítsa őt az udvar közepén az egész ház szeme láttára. Mindennek a tetejébe még ugráltatja is, ’beszalajtja’ őt a házmesterlakás konyhájába, hogy levegye a sparheldről az enyves fazekat. A Taubnernek ilyen szavai vannak, hogy ’sparheld’, meg ’szalajt’. Ha valaki hülye, akkor annak szalajt valamije. Ha egy gyereknek kilóg az inge, vagy koszos a kabátja, akkor ezt kérdi tőle: Hát téged meg honnan szalajtottak? Úgy nézel ki, mint aki gyün, pedig mén. Úgy nézel ki, mint egy unracsomag. Dodi néni szerint az unracsomagokat az amerikaiak dobálták le repülőkről a háborúban. Ebből csak az nem derül ki, hogy nézel ki, ha úgy nézel ki. Taubner piszkálódásait egyébként Árpi sem tudja elkerülni. A házmester ugyanis teljesen immunis Árpi néma megvetésére, ugyanúgy szól minden házbeli gyerekhez. Azért Schäffer Janival többet megenged magának. Eridjé, nézzed meg hamar, nem vagyok-e a trafikosnál. A hülyegyerek Schäffer Jani meg elindult, ment is néhány lépést, mire felfogta az ugratást, a kukáktól kullogott vissza, idiótán vigyorogva. Taubner persze még hónapokig célozgatott a jelenetre, röhögcsélve. Aztán máma lesz trafik, Janikám? Jani ilyenkor dadog, egyszer úgy mutatkozott be, hogy Janani.

Megvan a lyuk, az apró buborékok elárulták. Taubner beletörli a kezét a nadrágjába, a füle mögül elővesz egy Symphoniát, rágyújt. Az anyósnyelvért is beküldi Schäffer Janit a konyhába. Jani nem tudja, mi az, de nem meri megkérdezni. Áll egy darabig a konyhaajtóban. Szól a rádió. A vörös macska közben odamegy kíváncsiskodni a házmesterhez, körbeszaglássza az ismerős biciklit, óvatosan közelít a vájdlinghoz. A kredencen! szól hátra neki Taubner. Ott van a kredencen vagy a kredencfiókban. Muszáj vagyok lesmirglizni a gumit, hogy megfogja a ragasztó. Hát, melyik? Hát amivel a plajbászt meghegyezed, professzorkám. Gyere ide te szarosseggű, mondja halkabban a macskának, nem ízlik a bagó, mi? Nesze, itt egy slukk. De kényes vagy, szarosseggű! Villan az aranyfoga, ahogy cicceg a macskának. Schäffer Jani megtalálta az anyósnyelvet, boldogan hozza neki, vigyorog hozzá mint a telihold. Közben megszólal a rádióban a déli harangszó, Sulténszkynétől visszahangzik, betölti az egész udvart. Janika áll a harangszóban és vigyorog. Annyira idegesítő és röhejes mindkettő, hogy jó lenne megdobálni őket valamivel. Mondjuk Dodi néni barackmagjaival. Árpi felnéz, Dodi néni közben eltűnt, a ládája szabad terep. Zsíros kezét ő is a nadrágjába törli, visszatornázza magát az emeleti korlátra, indián módra, halkan szalad a folyosón és pillanatok alatt ott van a ládánál. A másodikról lenéz a közben eggyel kisebbre összement Janira és Taubnerre. A házmester nagy tempóban pumpál, az amorf gumikígyó a nyomástól szabályos karikába pattan.

Az a terve, hogy nem rájuk szórja a magot, hanem csak a közelükbe, hogy megijessze őket. Ledob melléjük egy fél marékkal, de hiába, semmi hatás, a pumpálás teljesen leköti a figyelmüket. A harangozás is hangos. Pumpa-pumpa-harang, pumpa-pumpa-harang, kizökkenthetetlenek. Csak a macska ugrik meg kicsit, de még az sem veszi komolyan a veszélyt, sőt, pofozgatni kezdi az egyik magot. Árpi erre mérgében felkap egy sámfát, és teljes erőből lehajítja az udvarra.

Csak úgy nagyjából céloz feléjük.

Rögtön érzi, hogy amatőr dobás, lányos.

Hatalmas csörömpölés, a vájdlingot találta el, a koszos víz ráfröccsent a macskára. Jani ijedtében hátrahőköl, elesik, rá a biciklivázra és beveri az arcát, visít.

Nem várt siker.

Árpi ellöki magát a korláttól és rohan, a lépcsőházban hármasával ugrik át a lépcsőkön, mert az elsőn van az átjáró a B épület felé, arra el tud tűnni. Remeg a gyomra, sírni tudna a győzelem izgalmától, és olyan gyorsan fut, mint még soha. Amikor az elsőn átszalad, már nem mer sehova se nézni, de érzékeli, hogy többen előjöttek a zajra, Schäfferéktől is valaki, csak nem látja, hogy ki, felfogja, hogy vége a harangzúgásnak, hallja, hogy Taubner kiabál utána, hogy a kutya úristenit az ilyennek! A nagyságosék kölke! és hallja Jani visítozó sírását, és nem néz oda, de reméli, hogy vérzik neki az arca és végre, végre megmutatta nekik. Átszalad a B épületen, a kapualjban felrúg még egy kukát, és tiszta erőből fut még utcán is a körút felé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?