Megkérdeztük: Menyhárt és Bugár az összefogásról

Bugár Menyhárt

Régiók Pártja Híd MKP néven az MKDSZ adná az MKP és a Híd közös választási pártját – döntött a két párt delegációja pénteken. Az összefogásról Menyhárt Józsefet és Bugár Bélát kérdeztük.

Menyhárt József, az MKP elnöke

Miről szóltak az elmúlt napok tárgyalásai?

A két delegációnak arra volt mandátuma, hogy lehetőségekről és feltételekről beszéljen. Végül megegyeztek, hogy egy közös javaslatot küldenek a pártok elnökségei elé.

Ki lesz a listavezető?

Én úgy gondolom, hogy mikor még egy listát se hoztunk létre, még az sem biztos, hogy ezt az elnökségek jóváhagyják, korai lenne bárkinek is a listavezetői pozíciójáról beszélni. Még nem tartunk ott. Ha ez az idő elérkezik, úgy kell kiválasztani a listavezetőt, hogy az vállalható legyen mindenki számára.

Hogyan értékelik a pártban a javaslat megszületését?

Ez a következő napokban válik majd világossá, és kedden, amikor az elnökség döntést hoz, azt mindenkinek tiszteletben kell majd tartani. Bizonyosan lesznek olyan emberek, akik ezzel a döntéssel egyetértenek, és bizonyosan lesznek olyanok is, akik nem. Ezt tiszteletben tartjuk.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben kormányozzanak a Smerrel?

Ezzel kapcsolatban az MKP mindig elmondta a véleményét, és úgy gondolom, hogy ezt senkinek nem kell bizonygatnunk. Az MKP nyilatkozataiban mindvégig benne volt, hogy milyen irányba megy, és ha egységet alkotunk, a programalkotó feleknek és azoknak, akik ott lesznek a listán, mindenképp meg kell egyezniük abban, hogyan viszonyulnak a jelenlegi kormányhelyzethez.

Bugár Béla, a Híd elnöke

Miről szóltak az elmúlt napok tárgyalásai?

A három tárgyaló delegáció megegyezett egy javaslatban, amelyet az elnökségek elé terjeszt. Ha a két elnökség jóváhagyja a javaslatot, megnyitjuk a tárgyalásokat más pártokkal is. Azt kell látni, hogy az a két párt, amely között az elmúlt tíz évben óriási feszültség volt, és annak ellenére, hogy egy hónappal ezelőtt nem úgy nézett ki, hirtelen meg tud állapodni.

Ki lesz a listavezető?

Igen hamar szeretnének olyat tudni, amit még a közös megegyezést létrehozó pártok sem tudnak, ugyanis a listáról később fogunk egyeztetni. Ehhez azonban az kell, hogy a pártok megfelelő szervei egyetértsenek a választási párt létrehozásával. Ezt követi majd a program, a kampány előkészítése, és a végén jön csak a lista, amelyet az Országos Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Mikor ül össze a párt elnöksége?

Valószínűleg jövő héten, de ez nem fontos. Az a lényeg, hogy ha mi döntést hozunk, arról tájékoztassunk, akárcsak arról, hogy mi lesz a következő lépés.

(szh, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?