Pellegrini csalódott a Balkán miatt

Pellegrini csalódott a Balkán miatt
Brüsszel |

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Tanács nem támogatta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával.

„Nagyon csalódott vagyok” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: Szlovákia egyértelműen az unió bővítése mellett foglalt állást. „Azt gondoljuk ugyanis, hogy a bővítés az unió stabilitásába, gazdasági sikerébe való befektetés” – mondta Pellegrini. Úgy látja, hogy a két érintett állam nagy erőfeszítéseket tett, hogy teljesítsék a csatlakozási feltételeket.

„Ezt az Európai Bizottság által elfogadott jelentés is hangsúlyozza”

– utalt a miniszterelnök arra a dokumentumra, amely azt javasolja, hogy induljanak meg az uniós csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával.

A témáról való egyeztetéssel kapcsolatban Pellegrini elmondta: „A kevés biztató jel, amit kiemelhetek, mindössze annyi, hogy a két országnak ugyan nem küldtünk pozitív jelzést, de negatívat sem.” A kormányfő szerint a témára még a jövő év elején tartandó zágrábi csúcstalálkozó előtt visszatérnek. „Újra időt pazaroltunk és egy lehetőséget szalasztottunk el” – tette hozzá. Az elszalasztott lehetőségek között elsősorban a nyugat-balkáni helyzet rendezését és az unió befolyásának a térségre való kiterjesztését említette meg.

A két balkáni állam csatlakozását nyíltan Emmanuel Macron francia elnök ellenezte, de további országok is aggodalmukat fejezték ki az ügyben. Az elutasító hozzáállásukat azzal magyarázták, attól tartanak, Kína és Oroszország túlságosan nagy befolyással bír a régióban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?