Zmeták Ernő önarcképe a jubileumi bélyegen

bélyeg
Érsekújvár |

Zmeták Ernő festőművész születésének századik évfordulójára bélyeget adott ki a Szlovák Posta. A modern képzőművészet jeles képviselőjének, Érsekújvár szülöttének egyik önarcképe látható a bélyegen.

A jubileumi bélyeget ma (október 18-án) 16 órától vásárolhatják meg az érdeklődők a császári-királyi lovardában. Érsekújvár önkormányzata a Szlovákiai Filatelisták Szövegségével, a Szlovák Postával és a Zmeták Ernő Művészeti Galériával közösen 17 órakor mutatják be a bélyeget a közönségnek a lovardában, ahol ideiglenes fiókot nyit a posta. Egy bélyeg ára 2,20 euró, de megvásárolható négyes csomagolásban is. Helena Markuseková művészettörténész, a Zmeták Ernő Galéria igazgatója elmondta, büszkék arra, hogy társrendezőként vehetnek részt az eseményen. „Nyilván az érdekessége, a karaktere miatt választották pont ezt az 1961-ben készített önarcképet Zmeták Ernőről. Ez egy önironikus portré egy nagy művészről, aki pályája delén áll. Önmagát vizsgálja, visszatekint addigi életére, alkotói tevékenységére. Zmeták Ernő mindig igyekezett méltóságteljesen ábrázolni önmagát az önarcképein, de ebben az esetben egyfajta önképet formáló megnyilvánulásáról van szó. Alkotásaiban időnként eljátszott azzal a gondolattal is, hogy mivé stilizálja önmagát. A papírcsákó a fején egyfajta őselem. Utalhat akár a gyermekkorára, de akár arra is, hogy Olaszország, a tenger szerelmese volt” – mondta Helena Markuseková. Érsekújvárban büszkék arra, hogy a város szülöttéről, a galéria névadójáról, a jeles alkotóról ilyen módon is megemlékeznek. A bélyeghez kinyomtatta a posta a bemutatókhoz illő, úgynevezett „első nap borítékját” is, amelyet Zmeták Ernő egyik népi grafikájával, a Két ökröt őrző Janó cíművel díszítettek. Helena Markuseková ennek kapcsán elmondta, hogy Zmeták grafikai munkássága éppen az ilyen népi motívumokkal indult, ezekkel jutott be a köztudatba. A negyven éve alapított Zmeták Ernő Művészeti Galéria az alkotó születésének századik évfordulóján két kiállítással tisztelgett a névadója előtt.

Az Olasz grafika II. elnevezésű kiállításon Zmeták Ernő és felesége Danica gyűjtőtevékenységét mutatták be. A Zmeták Ernő diákévei című kiállításon a képzőművész korai alkotásaira összpontosítottak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?