Fákat a városnak és az embereknek

Komárom |

A komáromi KompAkt civil szervezet őszi faültetési akciót szervez. Céljuk a permakultúrában való gondolkodás népszerűsítése mellett, a fenntarthatóság, az egyéni felelősségvállalás megerősítése s a közösségalkotás is.

Az idei évben legtöbben akkor találkozhattak a KompAkt szervezet nevével, amikor tavasszal közösségi kertet hoztak létre a Timóteus-ház udvarán, de ők indították el a 480 elnevezésű kampányt is, amely a szemét kezelésén és csökkentésén hivatott javítani. A másik nagyobb szabású, aktuális projektjük pedig egy őszi fa-örökbefogadási akció. A kezdeményezés alapelveiről és menetéről Szegi Aranka agrármérnök, a szervezet alapító tagja számolt be lapunknak.

Permakultúra

„A permakultúra alapja az, hogy rendszerben gondolkodunk, ökoszisztémákban. Ha faültetésről és  -telepítésről van szó, akkor több szintű erdőkkel számolunk, tehát nemcsak a területkihasználás a cél, hanem hogy termést hozó fajokat telepítsünk” – magyarázza Szegi Aranka. Hozzátette, a faültetésen keresztül szeretnék az emberek kertjébe fokozatosan „becsempészni” a permakultúrás gondolkodást is, amely több, mint egy fa gondozása – ez egy rendszer, amelynek elemei fenntartják egymást.

Fenntarthatóság

Fontos alapelv számukra a fenntarthatóság és az egyéni felelősségvállalás is. „Ezt azzal próbáljuk erősíteni, hogy ez nem közösségi, hanem egyéni faültetés lesz, ahol nem az a lényeg, hogy közterületen kiültetjük a fát, s általában annak nincs gazdája. Ez nem úgy áll majd össze, hogy beavatkozunk és otthagyjuk. Vannak erre nagyon csúnya és látható példák, amikor tíz fából nyolc kiszárad” – hangsúlyozza a KompAkt képviselője.

Közösségformálás

Az egyéni vállalásokban azonban nem merül ki a koncepciójuk. Szegi Aranka úgy fogalmaz: „Nem titkolt célunk a közösségformálás. Nagyon nehezen alkotunk közösséget. Szóval ez is cél, hogy azok az emberek, akik felelősségteljesek a saját életükkel és környezetükkel szemben, azokat egy társaságba tömörítsük”. Emellett szeretnének helyi vállalkozásokat is bevonni a megmozdulásaikba, ahol azonban nem az a cél, hogy a cég hirdesse magát, hanem hogy idővel megmutatkozzon melyikük gondolja komolyan a környezetvédelem ügyét.

A faültetés menete

Az érdeklődők a KompAkt Facebook-oldalán további információkat találhatnak, illetve rákereshetnek a „Fogadj örökbe egy fát! – Adoptuj si stromček!” esemény lapjára is, ahol a fák kiválasztását segítő kérdőív linkje is megtalálható. Összesen 16 fafajta közül lehet választani. Darabjuk 20 euróba kerül, amely a csemete ára mellett magába foglalja az ültetésre és gondozásra vonatkozó oktatást és egy kiadványt is. A faültetésre október 30-ig lehet jelentkezni. November 23-án pedig egy ismeretterjesztő előadással egybekötve kerül majd sor a csemeték átvételére. A szervezők szándéka szerint az őszi faültetés egy nyitóprogram, amelynek ezentúl minden ősszel és tavasszal lenne folytatása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?