Díszgalambok, papagájok és számos más kisállat bemutatója Bősön

Díszgalambok, papagájok és számos más kisállat bemutatója Bősön
Bős |

Csehországból és Magyarországról is hozták az állataikat a résztvevők a hétvégi kiállításra, amelyet a nagy, országos nyitrai kisállat-kiállítás után a második legfontosabbként jegyeznek Szlovákiában a szakemberek és az érdeklődők.

A bősi bemutató főszervezője a Szlovákiai Kisállattenyésztők bősi alapszervezetének a tagjai, a 83 éves Bodó Imre elnök vezetésével.

„A mostani kiállításon 190 résztvevő mutatkozott be, 1316 kisállattal és egzotikus madárral. Az állatokat és madarakat legkésőbb pénteken reggelig kellett elhozni, és a 15 tagú szakmai zsűri még aznap délután két óráig kiértékelte valamennyit. A bemutatkozás és kiállítás feltételei nagyon szigorúak, mindenki köteles állatorvosi bizonylatot felmutatni arról, hogy az állatkája egészséges, nincs fertőző betegsége, csak ez alapján regisztráljuk. A szakmai bírókat az országos kisállattenyésztő szervezet delegálja. Minden egyes szekciót – legyen az a galambok, a háziállatok vagy a díszmadarak részlege – külön bírálnak el. A bírák egymástól függetlenül pontozzák a nevezett állatokat, majd az elért pontszámokat összesítik” – magyarázta Bodó Róbert, a szervezet titkára és mindenese. 40 fődíjat és 70 tiszteletdíjat osztottak ki együttesen, de minden résztvevő kapott részvételi plakettet.

Díszgalambok, papagájok és számos más kisállat bemutatója Bősön

„A legmagasabb pontszám a 100-as, de ennyi pontot gyakorlatilag nem kaphat egyik állat sem, hiszen ahogyan nincs 100 pontos ember, nincs 100 pontos állat vagy madár sem. A 96-os értékelés, már nagyon jó” – magyarázta Mizera Károly, aki évek óta galambokkal, különleges tyúkokkal és nyulakkal mutatkozik be a kiállításon. A bősi alapszervezet tagjai kizárólag kedvtelésből foglalkoznak a kisállatok és madarak tenyésztésével. Tagjaik között orvosok, mérnökök, kétkezi munkások is megtalálhatók, egy a közös bennük, érdeklődés az élővilág iránt és az állatok szeretete. Rácz Gábornak, a dunaszerdahelyi kórház nefrológusának ez a hobbija már évek óta. „Ebben az évben a Lahora díszgalambjaimat és a holland nyulaimat hoztam el a bemutatóra. Ezenkívül van egy hosszú szőrű kólia ellenőrzött kutyatenyészetem is. Az állatok adják meg a kikapcsolódást” – vallja az orvos.

„A kiállítás egyik fő célja valójában az, hogy visszahozza a természetet az életünkbe. Hiszen a gyerekek közül sokan már nem is tudják, milyen egy élő kakas vagy egy nyuszi, ezt többségében már csak húsvéti képeslapokról ismerik. Ezen a kiállításon az állatok széles spektrumával ismerkedhettek meg, hiszen a házi kisállatoktól kezdve, a díszgalambokig, az óriás ara papagájtól a pici kanáriig mindennel találkozhattak a gyerekek és a felnőttek”

– zárta beszámolóját Bodó Róbert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?