Nemzeti park lehet a Duna mente

Nemzeti park lehet a Duna mente
Nagymegyer |

Az utóbbi hetekben tizennégy csallóközi településen tartottak tájékoztató előadásokat egy Duna menti természetvédelmi park lehetséges kialakításáról.

Nagymegyer volt az utolsó állomás. A nemzeti park tervezetét Stanislava Mudrochová projektfelelős és Kürthy Sándor mutatta be. Mindketten az Állami Természetvédelmi Hivatal (Státna ochrana prírody) munkatársai. A 2017-ben elkezdődött határokon átívelő együttműködési projekt folytatása a mostani bemutatás, a közös Szigetköz–Csallóköz natúrpark előkészítése. A Magyarországon már létező Szigetközi Nemzeti Park bővítésével folytatódna az Interreg együttműködési projekt a Duna menti nemzeti parkkal.

Dévénytől Párkányig

A park területe Dévénytől Párkányig terjedne. A Duna mente és a Kis-Kárpátok térsége jelenleg másodfokú védett terület. A terv egy összefüggő védett terület kialakítása, amely ezzel harmadfokú védelmi területté válna, sőt, egyes kiemelten érdekes és természettanilag fontos részeit négyes, illetve ötös fokozatú védelmi területté minősítenék át. A lezajlott előadások célja elsősorban közvélemény-kutatás volt arról, mennyire ismerik a helyiek egy nemzeti park sajátosságait, illetve hogyan vélekednek egy nemzeti park törvényszerűségeiről. valamint hogy megismertesse a lakosokat a nemzeti park törvényszerű sajátosságaival.

A nemzeti park szabályai

Egy nemzeti parkká nyilvánított területen például nem lehetséges nagy kiterjedésű magánterületet kerítéssel lezárni. A területet látogatókat pedig kizárólag környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján lehet szabályozni, semmiképpen gazdasági szempontokból. A nemzeti park feladata fokozottan védeni, illetve újjáéleszteni, revitalizálni a természetes tájegységeket és eltávolítani a nemkívánatos, monokultúrás elemeket. A mezőgazdaságra is hatással van, hiszen a helyi termékek előállítását hagyományos módon előnyben részesíti, amilyen a legelőgazdaságok visszaállítása, amikor a szarvasmarhafélék nem az istállókban, hanem a szabadban élnek. A turizmus fejlődését is elősegítené a nemzeti park létrehozása, hiszen a világban egyre többen tartják fontosnak az ökoszisztémák megóvását, illetve újratelepítését.

Turizmus és munkahelyek

Ezen belül több új munkalehetőség is nyílna az új szálláshelyek, vendéglátó egységek létrehozásával, emléktárgyak és helyi specialitások eladásával, idegenvezetők alkalmazásával. Új madarakat és vadon élő állatokat megfigyelő helyeket, időszakos parkolókat lehetne kiépíteni, tájékoztató központokat a nagyobb településeken, ahol a turisták eligazítást kapnának a környékbeli látnivalókról.

A Szigetköz–Csallóköz Nemzeti Park előkészítő munkálatai október végén lezárulnak, ezután következik az összegyűjtött ismeretek és anyagok kiértékelése.

A megvalósításig azonban még nagyon hosszú az út, hiszen ilyen komplex formában, amilyen a Duna menti nemzeti park elképzelése, Szlovákiában nem létezik védett terület. Ennek létrehozásához nemcsak az érintett települések, hanem elsősorban a kormány hozzájárulása szükséges.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?